Marynata do steka
- Tymianek suszony (5 g)
- Pieprz cayenne (5 g)
- Rozmaryn suszony (5 g)
- Oliwa z oliwek - 3 łyżki (30 ml)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
Przepis na marynatę do steka krok po kroku
Czosnek przeciśnij przez praskę.
Dodaj rozgniecione przyprawy i zioła.
Całość wymieszaj z oliwą z oliwek.
Natrzyj mięso i odstaw do lodówki na 3 godziny.
Po tym czasie usmaż stek na rozgrzanej patelni.
-
Stek
-
Grillowany stek z kalafiora z serem i ketchupem oraz pieczonym pieczywem
-
Stek z polędwicy wołowej
-
Chateaubriand
-
Stek z tuńczyka
-
Stek z antrykotu
-
Antrykot wołowy
-
Stek z rostbefu
-
Stek wieprzowy
-
Stek z cebulką
-
Stek z grilla
-
Antrykot drobiowy
-
Stek siekany
-
Stek z łososia
-
Stek wołowy z grilla
-
Steki z udźca wołowego
-
Stek z grilla elektrycznego
-
Stek z cielęciny
-
Steki
Więcej informacji na temat marynaty do steka
Stek z dowolnego rodzaju mięsa to świetna propozycja obiadowa dla każdego smakosza. Z całą pewnością zaspokoi nawet największy głód. Sam zadecyduj, na jaki rodzaj mięsa postawisz, jedne z najlepszych steków powstają z cielęciny.
Należy ona do mięs chudych, jest zdecydowanie bardziej chude niż wieprzowina czy wołowina. Dodatkowo jest bogatym źródłem witamin z grupy B, cynku, a także żelaza hemowego, które jest dużo łatwiej przyswajalne przez nasz organizm niż żelazo niehemowe, czyli to pozyskiwane z roślin. Mięso to także źródło pełnowartościowego białka, które daje nam uczucie sytości na długi czas. Mięso z cielęciny idealnie pasuje i staje się jeszcze bardziej aromatyczne ze świeżymi ziołami.
Zatem jak powstaje marynata do steka?
Zaopatrz się w tych kilka podstawowych składników:
Ziele angielskie, liście laurowe, czosnek, oliwa z oliwek lub olej rzepakowy, dodatkowo zioła – idealnie sprawdzi się tutaj rozmaryn, tymianek.
Zatem, jak zrobić marynatę do steków? Czosnek przeciśnij przez praskę. Dodaj rozgniecione przyprawy i zioła. Całość wymieszaj z oliwą z oliwek. Natrzyj mięso i odstaw do lodówki na 3 godziny. Po tym czasie usmaż stek na rozgrzanej patelni.
Ta sama marynata idealnie sprawdzi się też do steków wołowych. Skoro już znasz mój
sprawdzony przepis dowiedz się jak przygotować steki.
Wystarczy, że mięso delikatnie rozbijesz i dosłownie oprószysz solą i świeżo zmielonym pieprzem. Tak przygotowane mięso należy usmażyć na patelni grillowej z odrobiną rozgrzanego oleju rzepakowego. Zależy, jak bardzo wysmażone steki preferujesz. Nie powinno się jednak smażyć steków dłużej niż 8 minut, wtedy mięso może stać się gumowe.
I to koniec, jak widzisz, przepis na stek z cielęciny jest banalnie prosty, a może być podstawą do pysznego domowego obiadu.
Pora na dodatki, idealnie sprawdzą się tutaj domowe frytki z ziemniaków lub z batatów.
Wystarczy, że pokroisz ziemniaki w łódeczki, skropisz oliwą z oliwek i dużą ilością przypraw, a następnie upieczesz w piecu.
Nie zapominajmy o solidnej porcji warzyw, która powinna być na każdym obiedzie.
Świetnie sprawdzi się tutaj surówka typu colesław z białej kapusty, na którą znajdziesz sprawdzony przepis wśród innych moich propozycji.
Jeśli zależy Ci na jeszcze bardziej delikatny kawałku mięsa, skorzystaj z rostbefu cielęcego. Pozyskuje się go z tuszy wołowej zwierzęcia. Zawiera on nieco więcej tłuszczu, chociaż i tak niewiele. Warto pamiętać, że cielęcia sama w sobie należy do chudych mięs z małą zawartością tłuszczu przez to, że zwierzęta są kierowane do uboju na wczesnym etapie życia.
Skoro już znasz mój przepis na marynatę do steków i wiesz jakie przyprawy użyć koniecznie wykorzystaj mój przepis. Przekonaj się, która wersja steków będzie dla Ciebie najlepsza. Z powyższą marynatą zapewniam Cię, że każda propozycja będzie smaczna i dobra dla każdego członka rodziny.
Alergeny w marynacie do steka
Lista alergenów dla marynaty do steka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na marynatę do steka
Wartości odżywcze marynaty do steka
Taka aromatyczna marynata idealnie sprawdzi się też do innych rodzajów mięsa.
Energia i białka
(50g)
Węglowodany
(50g)
Tłuszcze
(50g)
Witaminy
(50g)
Składniki mineralne
(50g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.