Marynata do skrzydełek na grilla

Opublikowano: 07.04.2021 r., 12:26 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ziołowa marynata do mięs.
Marynata do skrzydełek na grilla
Marynata do skrzydełek na grilla to podstawa udanego i smacznego dania. Wyrazisty smak i aromat marynaty, dużo przypraw, świeżych ziół i najlepszej jakości oliwa to klucz do sukcesu.
Przygotowanie 5 min
57 kcal
Kcal w porcji
10 g
Wielkość porcji
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 5 porcji
  • Oliwa z oliwek 3 łyżki (30 ml)
  • Musztarda 1 duża łyżka (15 g)
  • Miód 3/4 łyżeczki (5 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
papryka słodka, natka pietruszki świeża, zioła prowansalskie, przyprawa do kurczaka, czosnek
Sprzęt kuchenny
miska

Przepis na marynatę do skrzydełek na grilla krok po kroku

Do szklanki lub miski wlej oliwę, musztardę i miód.

Całość dokładnie wymieszaj do połączenia wszystkich składników.

Dodaj przyprawy.

Jeszcze raz wymieszaj i odstaw na kilka minut,.

Dokładnie wymieszaj przed każdym użyciem do mięs.

Jak oceniasz przepis na marynatę do skrzydełek na grilla
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,3% osób

Więcej informacji na temat marynaty do skrzydełek na grilla

Marynata do skrzydełek na grilla to kluczowy i najważniejszy element, dzięki któremu mięso będzie miało odpowiedni, aromatyczny i wyrazisty smak. Bez niej, cała potrawa może okazać się mdła i nieciekawa, a mięso może stać się twardsze i znacznie szybciej przypalić podczas grillowania. Wykorzystanie marynaty zapewnia, że mięso będzie soczyste i pyszne i posmakuje wszystkim uczestniczącym w grillu.

Przepis na skrzydełka na grilla w marynacie jest bardzo prosty i nie wymaga dużej ilości czasu. Szczegółowa lista składników i odpowiedź na to jak marynować skrzydełka kurczaka jest natomiast uzależniona od indywidualnych upodobań i preferencji i daje duże pole do popisu. Osoby lubiące pikantne i ostre smaki mogą zdecydować się na dodatek dużej ilości czosnku, mielonej ostrej papryki, papryczek chilli, czy jalapeno. Zalewa dla tych, którzy wolą nieco łagodniejszą wersje może uwzględniać delikatne zioła na przykład majeranek, zioła prowansalskie, zioła toskańskie, tymianek, oregano, czy bazylię (świeże lub suszone). Świetnie sprawdzą się się też gotowe mieszanki przypraw przeznaczone specjalnie do skrzydełek na grilla, warto natomiast mieć na uwadze, że na ogół mają bardzo dużo soli, więc nie dla wszystkich będzie to dobre rozwiązanie. Wybrane przyprawy wystarczy wymieszać z oliwą z oliwek, najlepiej extra virgin i opcjonalnie odrobiną musztardy. Można dodać także sos sojowy, czy sos teryiaki, zgodnie z własnymi upodobaniami. Po wymieszaniu ze sobą wszystkich składników marynata jest gotowa!

Jak zrobić skrzydełka na grillu? Surowe lub lekko podgotowane skrzydełka wystarczy obtoczyć w przygotowanej wcześniej marynacie i marynować minimum godzinę. Im dłuższy czas marynowania tym lepiej, ponieważ mięso bardziej przechodzi smakiem i zapachem wszystkich przypraw, dzięki czemu staje się smaczniejsze i bardziej aromatyczne. Najlepiej zamarynować mięso już dzień przed planowanym grillowaniem, aby dać mu czas na nabranie smaku. Zamarynowane mięso w lodówce może spędzić ok. 24 godzin więc nie należy obawiać się ewentualnego zepsucia.

Alergeny w marynacie do skrzydełek na grilla

Lista alergenów dla marynaty do skrzydełek na grilla przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda
    • przyprawa do kurczaka

Wartości odżywcze marynaty do skrzydełek na grilla

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(10g)
Energia (kcal)
579.10
57.91
Białko (g)
1.30
0.13

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(10g)
Węglowodany (g)
9.83
0.98
Węglowodany przyswajalne (g)
8.52
0.85
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.31
0.13

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(10g)
Tłuszcz (g)
61.01
6.10
Tłuszcze nasycone (g)
10.91
1.09
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(10g)
Witamina A (µg (mcg))
1.20
0.12
Witamina B6 (mg)
0.02
0.00
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
0.17
0.02
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
8.75
0.87
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.06
0.01
Ryboflawina (mg)
0.03
0.00
Niacyna (mg)
0.18
0.02
Foliany (µg (mcg))
2.30
0.23
Beta karoten (µg (mcg))
9.30
0.93

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(10g)
Sód (mg)
331.60
33.16
Potas (mg)
50.80
5.08
Wapń (mg)
20.10
2.01
Fosfor (mg)
32.80
3.28
Magnez (mg)
14.60
1.46
Żelazo (mg)
0.85
0.09
Cynk (mg)
0.21
0.02
Miedź (mg)
0.03
0.00
Szacunkowy indeks glikemiczny marynaty do skrzydełek na grilla brak danych
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania marynaty do skrzydełek na grilla

Koszt składników
37.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Oliwa z oliwek
30 ml
3 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Musztarda
15 g
1 duża łyżka
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.17
Za 15 g
Miód
5 g
3/4 łyżeczki
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
0.21
Za 5 g
Koszt składników
37.00