Przepis na marynatę do skrzydełek na grilla krok po kroku
- Oliwa z oliwek 30 ml 3 łyżki
- Musztarda 15 g 1 duża łyżka
- Miód 5 g 3/4 łyżeczki
Do szklanki lub miski wlej oliwę, musztardę i miód.
Całość dokładnie wymieszaj do połączenia wszystkich składników.
Dodaj przyprawy.
Jeszcze raz wymieszaj i odstaw na kilka minut,.
Dokładnie wymieszaj przed każdym użyciem do mięs.
Często zadawane pytania
-
Skrzydełka z piekarnika
-
Skrzydełka w miodzie
-
Skrzydełka na ryżu
-
Skrzydełka pieczone
-
Skrzydełka z grilla
-
Skrzydełka w panierce
-
Skrzydełka buffalo
-
Pieczone skrzydełka z kurczaka
-
Skrzydełka w magii
-
Pikantne skrzydełka
-
Skrzydełka z indyka
-
Skrzydełka w miodzie i musztardzie
-
Krupnik na skrzydełkach
-
Skrzydełka w coli
-
Skrzydełka w sosie sojowym
-
Skrzydełka w sosie bbq
-
Skrzydełka z piekarnika

(liczba kalorii)
Marynata do skrzydełek na grilla - cechy przepisu
Więcej o marynacie do skrzydełek na grilla
Marynata do skrzydełek na grilla to kluczowy i najważniejszy element, dzięki któremu mięso będzie miało odpowiedni, aromatyczny i wyrazisty smak. Bez niej, cała potrawa może okazać się mdła i nieciekawa, a mięso może stać się twardsze i znacznie szybciej przypalić podczas grillowania. Wykorzystanie marynaty zapewnia, że mięso będzie soczyste i pyszne i posmakuje wszystkim uczestniczącym w grillu.
Przepis na skrzydełka na grilla w marynacie jest bardzo prosty i nie wymaga dużej ilości czasu. Szczegółowa lista składników i odpowiedź na to jak marynować skrzydełka kurczaka jest natomiast uzależniona od indywidualnych upodobań i preferencji i daje duże pole do popisu. Osoby lubiące pikantne i ostre smaki mogą zdecydować się na dodatek dużej ilości czosnku, mielonej ostrej papryki, papryczek chilli, czy jalapeno. Zalewa dla tych, którzy wolą nieco łagodniejszą wersje może uwzględniać delikatne zioła na przykład majeranek, zioła prowansalskie, zioła toskańskie, tymianek, oregano, czy bazylię (świeże lub suszone). Świetnie sprawdzą się się też gotowe mieszanki przypraw przeznaczone specjalnie do skrzydełek na grilla, warto natomiast mieć na uwadze, że na ogół mają bardzo dużo soli, więc nie dla wszystkich będzie to dobre rozwiązanie. Wybrane przyprawy wystarczy wymieszać z oliwą z oliwek, najlepiej extra virgin i opcjonalnie odrobiną musztardy. Można dodać także sos sojowy, czy sos teryiaki, zgodnie z własnymi upodobaniami. Po wymieszaniu ze sobą wszystkich składników marynata jest gotowa!
Jak zrobić skrzydełka na grillu? Surowe lub lekko podgotowane skrzydełka wystarczy obtoczyć w przygotowanej wcześniej marynacie i marynować minimum godzinę. Im dłuższy czas marynowania tym lepiej, ponieważ mięso bardziej przechodzi smakiem i zapachem wszystkich przypraw, dzięki czemu staje się smaczniejsze i bardziej aromatyczne. Najlepiej zamarynować mięso już dzień przed planowanym grillowaniem, aby dać mu czas na nabranie smaku. Zamarynowane mięso w lodówce może spędzić ok. 24 godzin więc nie należy obawiać się ewentualnego zepsucia.
Wartości odżywcze marynaty do skrzydełek na grilla
Energia i białka
(10g)
Węglowodany w marynacie do skrzydełek na grilla
(10g)
Tłuszcze
(10g)
Witaminy w przepisie na marynatę do skrzydełek na grilla
(10g)
Składniki mineralne w przepisie na marynatę do skrzydełek na grilla
(10g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w marynacie do skrzydełek na grilla
Lista alergenów dla marynaty do skrzydełek na grilla przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Musztarda
- przyprawa do kurczaka