Marynata do schabu pieczonego w rękawie

Opublikowano: 22.05.2023 r., 19:00 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Marynata do schabu pieczonego w rękawie wykorzystana do marynowania mięsa.
Marynata do schabu pieczonego w rękawie
Marynata do schabu pieczonego w rękawie to wspaniała propozycja na pyszny dodatek do potrawy. Marynata powoduje, że mięso jest bardziej kruche. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 10 min
268 kcal
Kcal w porcji
90 g
Wielkość porcji
31
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 1 porcji
  • Olej rzepakowy 2 łyżki stołowe (20 ml)
  • Musztarda 2 płaskie łyżki stołowe (30 g)
  • Sos sojowy 2 łyżki stołowe (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, majeranek, papryka ostra, czosnek granulowany
Sprzęt kuchenny
miska

Przepis na marynatę do schabu pieczonego w rękawie krok po kroku

Do miski wlej olej, dodaj musztardę, sos sojowy, 1 łyżeczkę majeranku, pół łyżeczki papryki ostrej, pół łyżeczki czosnku granulowanego oraz 1 łyżeczkę soli.

Składniki dokładnie wymieszaj.

Uzyskaną marynatą natrzyj mięso i odstaw je do lodówki (najlepiej na noc).

Marynowane mięso piecz w piekarniku (najlepiej w temperaturze 180 st. C, do momentu miękkości mięsa).

Jak oceniasz przepis na marynatę do schabu pieczonego w rękawie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,1% osób

Więcej informacji na temat marynaty do schabu pieczonego w rękawie

Marynata do schabu pieczonego w rękawie to doskonała propozycja na nadanie mięsu charakterystycznego smaku. Marynowanie mięsa sprawia również, że mięso jest bardziej kruche. Sprawdzony przepis na marynatę do schabu jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania marynaty w domu potrzebne będą następujące produkty spożywcze: olej rzepakowy, musztarda, sos sojowy, sól, majeranek, papryka ostra oraz czosnek granulowany.

A jak zrobić marynatę do marynowania schabu? Do miski wlej olej, dodaj musztardę, sos sojowy oraz przyprawy (1 łyżeczkę majeranku, pół łyżeczki papryki ostrej, pół łyżeczki czosnku granulowanego i 1 łyżeczkę soli). Składniki dokładnie wymieszaj. Uzyskaną marynatą natrzyj mięso i odstaw je do lodówki (najlepiej na noc). Marynowane mięso piecz w piekarniku (najlepiej w temperaturze 180°, do momentu miękkości mięsa).

Musztarda to zimny sos, którego główny składnik stanowią nasiona gorczycy białej, czarnej lub sarepskiej. Do przygotowania musztardy poza gorczycą wykorzystuje się także ocet, sól oraz cukier. W sklepach znajdziemy wiele odmian musztard, do których możemy zaliczyć np. musztardę stołową, sarepską, kremską, dijon, francuską, bawarską lub rosyjską. W przemyśle stosuje się także dodatki do musztardy, dziki czemu możemy kupić np. musztardę miodową lub chrzanową. Musztarda najczęściej wykorzystywana jest w celu poprawienia smaku potraw i podaje się ją jako dodatek do mięs lub wędlin. Stanowi ona podstawę do przygotowania pysznych sosów musztardowych. Musztardę wykorzystuje się także jako dodatek do sałatek, np. sałatki jarzynowej.

Podsumowując: wiesz już jak przygotować marynatę do pieczenia schabu. Przyprawy można dobrać do marynaty wedle własnego uznania. Pyszna, domowa marynata jest dobra do użycia od razu po przygotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce przez kilka dni. Marynata może być przygotowana także bez dodatku oleju rzepakowego. Najlepsza marynata do mięsa jest prosta w przygotowaniu. Produkty niezbędne do jej przygotowania dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Alergeny w marynacie do schabu pieczonego w rękawie

Lista alergenów dla marynaty do schabu pieczonego w rękawie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy

Wartości odżywcze marynaty do schabu pieczonego w rękawie

na 100g gotowej potrawy

Marynata do schabu pieczonego w rękawie sprawia, że mięso kruszeje. Przyprawy wykorzystane do jej przygotowania stanowią źródło składników odżywczych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(90g)
Energia (kcal)
298.43
268.59
Białko (g)
4.15
3.73

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(90g)
Węglowodany (g)
3.68
3.31
Węglowodany przyswajalne (g)
1.61
1.45
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.07
1.86

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(90g)
Tłuszcz (g)
30.18
27.16
Tłuszcze nasycone (g)
3.51
3.16
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(90g)
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(90g)
Sód (mg)
2040.86
1836.77
Potas (mg)
188.57
169.71
Wapń (mg)
36.43
32.79
Żelazo (mg)
1.10
0.99
Szacunkowy indeks glikemiczny marynaty do schabu pieczonego w rękawie 31
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania marynaty do schabu pieczonego w rękawie

Koszt składników
16.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki stołowe
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Musztarda
30 g
2 płaskie łyżki stołowe
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.33
Za 30 g
Sos sojowy
20 ml
2 łyżki stołowe
7.00
Za 150,0 ml
Liczba opakowań 1
0.93
Za 20 ml
Koszt składników
16.00