Marynata do schabu pieczonego w rękawie
- Olej rzepakowy - 2 łyżki stołowe (20 ml)
- Musztarda - 2 płaskie łyżki stołowe (30 g)
- Sos sojowy - 2 łyżki stołowe (20 ml)
Przepis na marynatę do schabu pieczonego w rękawie krok po kroku
Do miski wlej olej, dodaj musztardę, sos sojowy, 1 łyżeczkę majeranku, pół łyżeczki papryki ostrej, pół łyżeczki czosnku granulowanego oraz 1 łyżeczkę soli.
Składniki dokładnie wymieszaj.
Uzyskaną marynatą natrzyj mięso i odstaw je do lodówki (najlepiej na noc).
Marynowane mięso piecz w piekarniku (najlepiej w temperaturze 180 st. C, do momentu miękkości mięsa).
-
Schab pieczony
-
Schabowy ze śliwkami
-
Schab ze śliwką pieczony
-
Schab pieczony w rękawie
-
Schab pieczony w piekarniku
-
Schab w sosie pieczarkowym
-
Paprykowa marynata do schabu
-
Schab z pieczarkami
-
Roladki schabowe z pieczarkami
-
Schab z pieczarkami i serem
-
Pieczeń ze schabu
-
Schabowe pod pierzynką
-
Schab pieczony ze śliwką
-
Schabowe z pieczarkami i serem
-
Schab w kapuście
-
Schab w sosie pieczeniowym
-
Schab ze śliwką w rękawie
-
Schab w kapuście kiszonej
-
Schab pieczony
Więcej informacji na temat marynaty do schabu pieczonego w rękawie
Marynata do schabu pieczonego w rękawie to doskonała propozycja na nadanie mięsu charakterystycznego smaku. Marynowanie mięsa sprawia również, że mięso jest bardziej kruche. Sprawdzony przepis na marynatę do schabu jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania marynaty w domu potrzebne będą następujące produkty spożywcze: olej rzepakowy, musztarda, sos sojowy, sól, majeranek, papryka ostra oraz czosnek granulowany.
A jak zrobić marynatę do marynowania schabu? Do miski wlej olej, dodaj musztardę, sos sojowy oraz przyprawy (1 łyżeczkę majeranku, pół łyżeczki papryki ostrej, pół łyżeczki czosnku granulowanego i 1 łyżeczkę soli). Składniki dokładnie wymieszaj. Uzyskaną marynatą natrzyj mięso i odstaw je do lodówki (najlepiej na noc). Marynowane mięso piecz w piekarniku (najlepiej w temperaturze 180°, do momentu miękkości mięsa).
Musztarda to zimny sos, którego główny składnik stanowią nasiona gorczycy białej, czarnej lub sarepskiej. Do przygotowania musztardy poza gorczycą wykorzystuje się także ocet, sól oraz cukier. W sklepach znajdziemy wiele odmian musztard, do których możemy zaliczyć np. musztardę stołową, sarepską, kremską, dijon, francuską, bawarską lub rosyjską. W przemyśle stosuje się także dodatki do musztardy, dziki czemu możemy kupić np. musztardę miodową lub chrzanową. Musztarda najczęściej wykorzystywana jest w celu poprawienia smaku potraw i podaje się ją jako dodatek do mięs lub wędlin. Stanowi ona podstawę do przygotowania pysznych sosów musztardowych. Musztardę wykorzystuje się także jako dodatek do sałatek, np. sałatki jarzynowej.
Podsumowując: wiesz już jak przygotować marynatę do pieczenia schabu. Przyprawy można dobrać do marynaty wedle własnego uznania. Pyszna, domowa marynata jest dobra do użycia od razu po przygotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce przez kilka dni. Marynata może być przygotowana także bez dodatku oleju rzepakowego. Najlepsza marynata do mięsa jest prosta w przygotowaniu. Produkty niezbędne do jej przygotowania dostępne są w większości sklepów spożywczych.
Alergeny w marynacie do schabu pieczonego w rękawie
Lista alergenów dla marynaty do schabu pieczonego w rękawie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Musztarda
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sos sojowy
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sos sojowy
Wartości odżywcze marynaty do schabu pieczonego w rękawie
Marynata do schabu pieczonego w rękawie sprawia, że mięso kruszeje. Przyprawy wykorzystane do jej przygotowania stanowią źródło składników odżywczych.
Energia i białka
(90g)
Węglowodany
(90g)
Tłuszcze
(90g)
Witaminy
(90g)
Składniki mineralne
(90g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.