Marynata do sarny
- Oliwa z oliwek (100 ml)
- Ocet balsamiczny (30 ml)
- Miód (25 g)
- Musztarda (50 g)
Przepis na marynatę do sarny krok po kroku
Do miski wrzuć musztardę i miód. Wlej oliwę i ocet. Całość dokładnie wymieszaj, by nie było grudek.
Dodaj do miski: 1 łyżeczkę papryki, 1 łyżeczkę cząbru, 2 łyżeczki tymianku, szczyptę soli i 1/3 łyżeczki pieprzu. Dokładnie wymieszaj.
W marynacie marynuj oczyszczone mięso przez od 2 do 6 godzin.
Marynata starcza na 1 kg mięsa.
Więcej informacji na temat marynaty do sarny
Marynata do sarny pozwala, by dość wymagające mięso smakowało naprawdę wspaniale. Dzięki użyciu dużej ilości przypraw sarnina jest aromatyczna i rozpływa się w ustach.
Przepis na marynatę do sarny to dokonały sposób na przygotowanie dziczyzny. Mówi się, że jest to mięso dość kłopotliwe. Na pewno wymagające specjalnej oprawy. Taką zapewnia domowa marynata. Nie tylko dodaje pysznego smaku, ale również pozwala mięsu skruszeć, tak, że nie jest ono twarde i żylaste, czego chce się podczas gotowania uniknąć. Marynata jest świetnym sposobem na pyszne i kruche mięso. Dzięki dużej ilości świeżych ziół i aromatycznych przypraw sprawiają, że mięso jest pyszne i dobrze przyprawione. Mówi się, że dobra marynata to już połowa sukcesu, jeśli chodzi o przygotowywanie dziczyzny. Spokojnie, nie musisz posiadać długiego kulinarnego doświadczenia, by sobie z nią poradzić. Przyda się za to odrobina cierpliwości. Mięso trzeba bowiem odpowiednio długo marynować. Przyda się do tego odpowiednia marynata, która nie tylko wpłynie pozytywnie na smak dodatków, ale również odpowiednio je rozmiękczy i sprawi, że staną się soczyste. Taka właśnie jest marynata z tego przepisu. Wystarczy przygotować ją krok po kroku, by stworzyć naprawdę doskonałą bazę do kaczki. Do jej wyczarowania nie potrzeba zbyt wiele. Sprawdzi się za to duża miska, w której można później marynować mięso. Idealnym wyborem będzie taka z zamknięciem, która pozwala na lepsze marynowanie. Jednak można też po prostu zawinąć ją szczelnie folią aluminiową. To doskonały pomysł na marynatę, której wszystkie składniki są łatwo dostępne i która jest dzięki temu po prostu najlepsza.
Jeśli zastanawiasz się jak zamarynować mięso z sarny, by całość była po prostu najlepsza, a zalewa łatwa, to ten prosty przepis będzie doskonałym wyborem. Powstaje z niego dobra domowa marynata do sarniny, ale sprawdzi się również do innych mięs z rodzaju dziczyzny. W dodatku wszystkie przyprawy znajdziesz w swojej kuchennej szafce. To pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Zalewa, choć zmienia tak wiele, jest niezwykle prosta w przygotowaniu. W kilka chwil można stworzyć naprawdę wspaniałe rozwiązanie, które przypadnie do gustu miłośnikom prostych dań. Przy tworzeniu zdrowych marynat, zwykle pojawia się pytanie, ile soli należy dodać, by nie przesadzić, a smak pozostał wciąż taki sam. Ten przepis pozwala osiągnąć właśnie taki efekt.
Alergeny w marynacie do sarny
Lista alergenów dla marynaty do sarny przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Musztarda
Wartości odżywcze marynaty do sarny
To zdrowy dodatek do mięs.
Energia i białka
(205g)
Węglowodany
(205g)
Tłuszcze
(205g)
Witaminy
(205g)
Składniki mineralne
(205g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.