Marynata do sarny

Opublikowano: 12.07.2022 r., 7:27 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Marynata do sarny podana w pojemniku.
Marynata do sarny
Marynata do sarny pozwala, by dość wymagające mięso smakowało naprawdę wspaniale. Dzięki użyciu dużej ilości przypraw sarnina jest aromatyczna i rozpływa się w ustach.
Przygotowanie 10 min
1016 kcal
Kcal w porcji
205 g
Wielkość porcji
25
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 1 porcji
  • Oliwa z oliwek (100 ml)
  • Ocet balsamiczny (30 ml)
  • Miód (25 g)
  • Musztarda (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, cząber, papryka słodka, tymianek
Sprzęt kuchenny
duża miska, lodówka

Przepis na marynatę do sarny krok po kroku

Do miski wrzuć musztardę i miód. Wlej oliwę i ocet. Całość dokładnie wymieszaj, by nie było grudek.

Dodaj do miski: 1 łyżeczkę papryki, 1 łyżeczkę cząbru, 2 łyżeczki tymianku, szczyptę soli i 1/3 łyżeczki pieprzu. Dokładnie wymieszaj.

W marynacie marynuj oczyszczone mięso przez od 2 do 6 godzin.

Marynata starcza na 1 kg mięsa.

Jak oceniasz przepis na marynatę do sarny
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,0% osób

Więcej informacji na temat marynaty do sarny

Marynata do sarny pozwala, by dość wymagające mięso smakowało naprawdę wspaniale. Dzięki użyciu dużej ilości przypraw sarnina jest aromatyczna i rozpływa się w ustach.

Przepis na marynatę do sarny to dokonały sposób na przygotowanie dziczyzny. Mówi się, że jest to mięso dość kłopotliwe. Na pewno wymagające specjalnej oprawy. Taką zapewnia domowa marynata. Nie tylko dodaje pysznego smaku, ale również pozwala mięsu skruszeć, tak, że nie jest ono twarde i żylaste, czego chce się podczas gotowania uniknąć. Marynata jest świetnym sposobem na pyszne i kruche mięso. Dzięki dużej ilości świeżych ziół i aromatycznych przypraw sprawiają, że mięso jest pyszne i dobrze przyprawione. Mówi się, że dobra marynata to już połowa sukcesu, jeśli chodzi o przygotowywanie dziczyzny. Spokojnie, nie musisz posiadać długiego kulinarnego doświadczenia, by sobie z nią poradzić. Przyda się za to odrobina cierpliwości. Mięso trzeba bowiem odpowiednio długo marynować. Przyda się do tego odpowiednia marynata, która nie tylko wpłynie pozytywnie na smak dodatków, ale również odpowiednio je rozmiękczy i sprawi, że staną się soczyste. Taka właśnie jest marynata z tego przepisu. Wystarczy przygotować ją krok po kroku, by stworzyć naprawdę doskonałą bazę do kaczki. Do jej wyczarowania nie potrzeba zbyt wiele. Sprawdzi się za to duża miska, w której można później marynować mięso. Idealnym wyborem będzie taka z zamknięciem, która pozwala na lepsze marynowanie. Jednak można też po prostu zawinąć ją szczelnie folią aluminiową. To doskonały pomysł na marynatę, której wszystkie składniki są łatwo dostępne i która jest dzięki temu po prostu najlepsza.

Jeśli zastanawiasz się jak zamarynować mięso z sarny, by całość była po prostu najlepsza, a zalewa łatwa, to ten prosty przepis będzie doskonałym wyborem. Powstaje z niego dobra domowa marynata do sarniny, ale sprawdzi się również do innych mięs z rodzaju dziczyzny. W dodatku wszystkie przyprawy znajdziesz w swojej kuchennej szafce. To pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Zalewa, choć zmienia tak wiele, jest niezwykle prosta w przygotowaniu. W kilka chwil można stworzyć naprawdę wspaniałe rozwiązanie, które przypadnie do gustu miłośnikom prostych dań. Przy tworzeniu zdrowych marynat, zwykle pojawia się pytanie, ile soli należy dodać, by nie przesadzić, a smak pozostał wciąż taki sam. Ten przepis pozwala osiągnąć właśnie taki efekt.

Alergeny w marynacie do sarny

Lista alergenów dla marynaty do sarny przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda

Wartości odżywcze marynaty do sarny

na 100g gotowej potrawy

To zdrowy dodatek do mięs.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(205g)
Energia (kcal)
496.05
1016.90
Białko (g)
1.14
2.35

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(205g)
Węglowodany (g)
13.83
28.36
Węglowodany przyswajalne (g)
12.76
26.16
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.07
2.20
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(205g)
Tłuszcz (g)
49.60
101.69
Tłuszcze nasycone (g)
8.87
18.19
Tłuszcze nienasycone (g)
40.73
83.50
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
35.61
73.00
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
5.12
10.50
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(205g)
Witamina A (µg (mcg))
0.98
2.00
Witamina B6 (mg)
0.02
0.04
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.16
0.33
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
7.11
14.57
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.05
0.10
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.02
0.04
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.15
0.31
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
1.95
4.00
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
7.56
15.50
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(205g)
Sód (mg)
273.12
559.90
Potas (mg)
59.80
122.60
Wapń (mg)
20.54
42.10
Fosfor (mg)
29.61
60.70
Magnez (mg)
13.71
28.10
Żelazo (mg)
0.82
1.68
Cynk (mg)
0.19
0.40
Miedź (mg)
0.03
0.05
Szacunkowy indeks glikemiczny marynaty do sarny 25
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania marynaty do sarny

Koszt składników
44.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Oliwa z oliwek
100 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
4.00
Za 100 ml
Ocet balsamiczny
30 ml
7.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.84
Za 30 ml
Miód
25 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
1.07
Za 25 g
Musztarda
50 g
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.56
Za 50 g
Koszt składników
44.00