Przepis na marynatę do polędwiczek wieprzowych krok po kroku
- Polędwiczki wieprzowe 500 g
- Sos sojowy 30 ml 3 łyżki
- Miód 10 g 1 łyżka
- Czosnek 10 g 2 ząbki
- Olej rzepakowy 20 ml 2 łyżki
Polędwiczki wieprzowe oczyść i dopraw solą i pieprzem.
Sos sojowy wymieszaj z miodem i przyprawami oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Wysmaruj mięso marynatą i zostaw na godzinę w lodówce.
Następnie usmaż mięso na rozgrzanym oleju rzepakowym.
Często zadawane pytania
-
Polędwiczki wieprzowe
-
Polędwica w sosie
-
Polędwica w sosie kurkowym
-
Polędwica w sosie pieczarkowym
-
Polędwiczki wieprzowe w sosie
-
Strogonow wieprzowy
-
Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
-
Policzki wieprzowe
-
Polędwica wieprzowa w sosie
-
Polędwica wieprzowa z piekarnika
-
Polędwiczka wieprzowa z piekarnika
-
Polędwiczki wieprzowe pieczone
-
Polędwica w sosie śmietanowym
-
Polędwiczki wieprzowe z pieczarkami
-
Polędwica w sosie koperkowym
-
Polędwica w sosie chrzanowym
-
Polędwica wieprzowa duszona
-
Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo musztardowym
-
Polędwiczki wieprzowe

(liczba kalorii)
Marynata do polędwiczek wieprzowych - cechy przepisu
Więcej o marynacie do polędwiczek wieprzowych
Mięso z polędwicy wieprzowej to rodzaj bardzo cennego mięsa, które charakteryzuje się delikatnym smakiem, ale konieczna jest marynata do polędwiczek wieprzowych, wtedy danie smakuje jeszcze lepiej. Świetnie się składa, ponieważ dzisiaj przedstawię Ci przepis na marynatę do polędwiczek wieprzowych, dzięki której Twoje danie będzie jeszcze lepsze. Wbrew pozorom przygotowanie tego rodzaju mięsa jest szybkie i proste, na pewno poradzi sobie z nim nawet osoba zaczynająca swoją przygodę kulinarną.
Polędwiczki duszone nie potrzebują wielu przypraw by zachwycić smakiem każdego smakosza kulinarnego. Wystarczy, że dokładnie je oczyścisz, a następnie doprawisz pieprzem i solą. W międzyczasie sos sojowy wymieszaj z miodem i przyprawami oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodatkowo możesz wymieszać marynatę ze startym imbirem, dzięki temu sos będzie jeszcze bardziej wyrazisty.
Tak przygotowaną marynatą dokładnie wysmaruj wcześniej doprawione do smaku mięso i przełóż je do lodówki na minimum godzinę. W tym czasie mięso idealnie się zamarynuje, a wszystkie smaki wejdą w głąb.
Po tym czasie usmaż mięso na patelni z rozgrzanym olejem rzepakowym. Mięso powinno mieć charakterystyczny brązowy odcień.
Identyczne danie możesz przygotować z dowolnego gatunku mięsa. Sam widzisz, jak prosta w przygotowaniu jest marynata, dzięki, której Twoje danie będzie jeszcze pyszniejsze. Po krótkim czasie pyszna i soczysta wieprzowina będzie dobra do spożycia.
Będzie to idealny pomysł na domowy obiad w rodzinnym gronie, ale też na lunch z koleżanką. Wystarczy, że dodasz do polędwiczek odrobinę kaszy i sałaty. Jeśli serwujesz polędwiczki dla rodziny postaw dodatkowo na ziemniaczane puree lub ziemniaki w formie pieczonych łódeczek z Twoimi ulubionymi ziołami. Nie zapominaj o porcji świeżych warzyw, idealnie nada się surówka z białej kapusty typu colesław, pomysł na nią znajdziesz w innych moich przepisach. Przygotowanie jej zajmie Ci dosłownie chwile, a na Twoim talerzu przybędzie potężna dawka witamin i składników mineralnych.
Skoro jak zrobić marynatę do polędwiczek wieprzowych przygotuj ją z tym niezwykle delikatnym i kruchym mięsem.
Wartości odżywcze marynaty do polędwiczek wieprzowych
Energia i białka
(100g)
Węglowodany w marynacie do polędwiczek wieprzowych
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy w przepisie na marynatę do polędwiczek wieprzowych
(100g)
Składniki mineralne w przepisie na marynatę do polędwiczek wieprzowych
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w marynacie do polędwiczek wieprzowych
Lista alergenów dla marynaty do polędwiczek wieprzowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sos sojowy
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sos sojowy