Przepis na marynatę do polędwiczek wieprzowych krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
kuchenka

Polędwiczki wieprzowe oczyść i dopraw solą i pieprzem.

Sos sojowy wymieszaj z miodem i przyprawami oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Wysmaruj mięso marynatą i zostaw na godzinę w lodówce.

Następnie usmaż mięso na rozgrzanym oleju rzepakowym.

marynata do polędwiczek wieprzowych
Marynata do polędwiczek wieprzowych
Koszt przygotowania dania
22.57 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
147 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
30

Marynata do polędwiczek wieprzowych - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o marynacie do polędwiczek wieprzowych

Mięso z polędwicy wieprzowej to rodzaj bardzo cennego mięsa, które charakteryzuje się delikatnym smakiem, ale konieczna jest marynata do polędwiczek wieprzowych, wtedy danie smakuje jeszcze lepiej. Świetnie się składa, ponieważ dzisiaj przedstawię Ci przepis na marynatę do polędwiczek wieprzowych, dzięki której Twoje danie będzie jeszcze lepsze. Wbrew pozorom przygotowanie tego rodzaju mięsa jest szybkie i proste, na pewno poradzi sobie z nim nawet osoba zaczynająca swoją przygodę kulinarną.

Polędwiczki duszone nie potrzebują wielu przypraw by zachwycić smakiem każdego smakosza kulinarnego. Wystarczy, że dokładnie je oczyścisz, a następnie doprawisz pieprzem i solą. W międzyczasie sos sojowy wymieszaj z miodem i przyprawami oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodatkowo możesz wymieszać marynatę ze startym imbirem, dzięki temu sos będzie jeszcze bardziej wyrazisty.

Tak przygotowaną marynatą dokładnie wysmaruj wcześniej doprawione do smaku mięso i przełóż je do lodówki na minimum godzinę. W tym czasie mięso idealnie się zamarynuje, a wszystkie smaki wejdą w głąb.

Po tym czasie usmaż mięso na patelni z rozgrzanym olejem rzepakowym. Mięso powinno mieć charakterystyczny brązowy odcień.

Identyczne danie możesz przygotować z dowolnego gatunku mięsa. Sam widzisz, jak prosta w przygotowaniu jest marynata, dzięki, której Twoje danie będzie jeszcze pyszniejsze. Po krótkim czasie pyszna i soczysta wieprzowina będzie dobra do spożycia.

Będzie to idealny pomysł na domowy obiad w rodzinnym gronie, ale też na lunch z koleżanką. Wystarczy, że dodasz do polędwiczek odrobinę kaszy i sałaty. Jeśli serwujesz polędwiczki dla rodziny postaw dodatkowo na ziemniaczane puree lub ziemniaki w formie pieczonych łódeczek z Twoimi ulubionymi ziołami. Nie zapominaj o porcji świeżych warzyw, idealnie nada się surówka z białej kapusty typu colesław, pomysł na nią znajdziesz w innych moich przepisach. Przygotowanie jej zajmie Ci dosłownie chwile, a na Twoim talerzu przybędzie potężna dawka witamin i składników mineralnych.

Skoro jak zrobić marynatę do polędwiczek wieprzowych przygotuj ją z tym niezwykle delikatnym i kruchym mięsem.

Wartości odżywcze marynaty do polędwiczek wieprzowych

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kalorie)
147.58 kcal
147.58 kcal
Białko
18.62 g
18.62 g

Węglowodany w marynacie do polędwiczek wieprzowych

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany
2.29 g
2.29 g
Węglowodany przyswajalne
2.20 g
2.20 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.08 g
0.08 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz
6.64 g
6.64 g
Tłuszcze nasycone
1.67 g
1.67 g
Tłuszcze nienasycone
4.97 g
4.97 g
Tłuszcze jednonasycone
3.51 g
3.51 g
Tłuszcze wielonasycone
1.46 g
1.46 g
Tłuszcze trans
0.04 g
0.04 g
Brak danych dla: sos sojowy.
czytaj dalej
Cholesterol
57.02 mg
57.02 mg

Witaminy w przepisie na marynatę do polędwiczek wieprzowych

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.71 mg
0.71 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.46 µg (mcg)
0.46 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
0.56 mg
0.56 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.26 µg (mcg)
0.26 µg (mcg)
Witamina E
0.19 mg
0.19 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.86 mg
0.86 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.31 mg
0.31 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
5.93 mg
5.93 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
0.82 µg (mcg)
0.82 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
0.09 µg (mcg)
0.09 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na marynatę do polędwiczek wieprzowych

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód
335.09 mg
335.09 mg
Potas
375.58 mg
375.58 mg
Wapń
10.28 mg
10.28 mg
Fosfor
224.65 mg
224.65 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
28.05 mg
28.05 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.96 mg
0.96 mg
Cynk
1.71 mg
1.71 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.09 mg
0.09 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny marynaty do polędwiczek wieprzowych 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w marynacie do polędwiczek wieprzowych

Lista alergenów dla marynaty do polędwiczek wieprzowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy

Cena przygotowania marynaty do polędwiczek wieprzowych

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Polędwiczki wieprzowe
500 g
20.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
20.00
Za 500 g
Sos sojowy
30 ml
3 łyżki
7.00
Za 150,0 ml
Liczba opakowań 1
1.40
Za 30 ml
Miód
10 g
1 łyżka
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
0.43
Za 10 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
52.00
Jak oceniasz przepis na marynatę do polędwiczek wieprzowych
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób