Marynata do piersi z kurczaka na grilla

Opublikowano: 02.04.2021 r., 19:43 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Surowy kurczak w marynacie
Marynata do piersi z kurczaka na grilla
Marynata do piersi z kurczaka na grilla jest idealna do przygotowania kruchego i soczystego drobiu z rusztu. Świeże zioła czynią ją niezwykle aromatyczną i wyrazistą.
Przygotowanie 20 min
445 kcal
Kcal w porcji
80 g
Wielkość porcji
18
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 1 porcji
  • Oliwa z oliwek - 4 duże łyżki (60 ml)
  • Musztarda - 1,5 łyżki (30 g)
  • Ocet balsamiczny - 1 łyżka (10 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sos sojowy, natka pietruszki świeża, chilli, bazylia, mielony czosnek
Sprzęt kuchenny
duża miska, folia spożywcza

Przepis na marynatę do piersi z kurczaka na grilla krok po kroku

Do dużej miski wlej olej, ocet balsamiczny i dodaj musztardę.

Natkę pietruszki opłucz i drobno posiekaj, dodaj do pozostałych składników marynaty.

Do marynaty dodaj sól, pieprz, czosnek, bazylię i sos sojowy. Dosyp szczyptę papryczki chili. Wszystko razem wymieszaj i włóż do marynaty mięso. Przykryj miskę folią spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 1h.

Jak oceniasz przepis na marynatę do piersi z kurczaka na grilla
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,6% osób

Więcej informacji na temat marynaty do piersi z kurczaka na grilla

Marynata do piersi z kurczaka na grilla zapewnia pyszny smak i niezwykłą kruchość mięsa. Dzięki unikalnemu połączeniu różnych składników kompozycja smakowa jest niezwykle wyrazista i głęboka.

Filet z kurczaka w marynacie staje się delikatny i bardzo soczysty, a także zyskuje przepysznego smaku. Dzięki czemu posmakuje każdemu amatorowi mięsa z rusztu.

Świetnie sprawdza się do filetów, ale równie dobrze komponuje się z nią cały kurczak na grilla.

Przepis na marynatę jest naprawdę prosty i szybki, wystarczy tylko kilka minut, by połączyć wszystkie składniki. Tajemniczym produktem, który nadaje całości orientalnego smaku jest sos sojowy, który dba też o odpowiednią słoność. Dodatek octu balsamicznego sprawia, że mięso jest bardziej kruche, a także chroni je, przed powstawaniem szkodliwych substancji podczas obróbki termicznej w wysokiej temperaturze.

Ta marynata będzie idealna dla miłośników ostrych potraw, a także tych lubiących nieoczywiste połączenia. Ostra musztarda i papryczka, z kwaśnym i wyrazistym octem, a także słony sos sojowy tworzą razem wspaniałą całość. Dzięki tej kompozycji filet z kurczaka smakuje naprawdę wybornie.

Marynaty są stosowane bardzo często, by uzyskać lepszy smak, a także preferowaną strukturę przygotowywanego mięsa. Duża zawartość soli sprawia, że mięso kruszeje i lepiej wchłania przyprawy i zioła. Nadaje też pięknego, apetycznego wyglądu, a dzięki różnym przyprawom tworzy chrupiącą skórkę podczas grillowania. Dzięki zawartości octu i oliwy świetnie konserwuje mięso i przedłuża jego trwałość.

Jeżeli zastanawiasz się jak zamarynować pierś z kurczaka na grilla, tak by było smaczne i miękkie, to ta mieszanka przypraw będzie idealna. Dzięki tej marynacie mięso z grilla jest kruche i soczyste, a jego smak wyrazisty.

Oliwa z oliwek jest idealnym dodatkiem do marynaty, gdyż cudownie podkreśla aromat ziół. Jest również nośnikiem smaku, dzięki czemu mięso jest naprawdę wyborne. Potwierdzi to każdy, kto spróbuje tej marynaty. Świetnie sprawdzi się na większe przyjęcia, ale też na rodzinny obiad.

Alergeny w marynacie do piersi z kurczaka na grilla

Lista alergenów dla marynaty do piersi z kurczaka na grilla przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy

Wartości odżywcze marynaty do piersi z kurczaka na grilla

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(80g)
Energia (kcal)
557.50
446.00
Białko (g)
1.32
1.06

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(80g)
Węglowodany (g)
3.29
2.63
Węglowodany przyswajalne (g)
2.00
1.60

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(80g)
Tłuszcz (g)
61.01
48.81
Tłuszcze nasycone (g)
10.91
8.73
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(80g)
Witamina A (µg (mcg))
1.20
0.96
Witamina C (mg)
0.12
0.10

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(80g)
Sód (mg)
333.50
266.80
Potas (mg)
56.80
45.44
Wapń (mg)
22.20
17.76
Fosfor (mg)
34.30
27.44
Magnez (mg)
15.60
12.48
Żelazo (mg)
0.88
0.71
Cynk (mg)
0.20
0.16
Miedź (mg)
0.02
0.02
Szacunkowy indeks glikemiczny marynaty do piersi z kurczaka na grilla 18
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania marynaty do piersi z kurczaka na grilla

Koszt składników
29.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Oliwa z oliwek
60 ml
4 duże łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.40
Za 60 ml
Musztarda
30 g
1,5 łyżki
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.33
Za 30 g
Ocet balsamiczny
10 ml
1 łyżka
7.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.28
Za 10 ml
Koszt składników
29.00