- Udko kurczaka ze skórą 600 g 4 sztuki
- Oliwa z oliwek 60 ml 5 łyżek
- Czosnek 10 g 2 ząbki
- Rozmaryn suszony 5 g 1 łyżeczka
Przepis na marynatę do kurczaka pieczonego krok po kroku
Mięso dokładnie umyj i oczyść, a następnie osusz.
W miseczce wymieszaj oliwę z oliwek, przeciśnięty przez praskę czosnek, dodaj rozmaryn sól i pieprz.
Natrzyj mięso przygotowaną marynatą i odstaw na 3 h do lodówki.
Następnie możesz przygotować mięso w dowolny sposób, możesz je usmażyć lub upiec w piekarniku.

-
Kapuśniak
-
Pierś z kurczaka
-
Kurczak curry
-
Filet z kurczaka
-
Pad thai z kurczakiem
-
Ryż z warzywami
-
Kurczak po chińsku
-
Butter chicken
-
Kotleciki siekane z kurczaka
-
Pieczona pierś z kurczaka
-
Filet z kurczaka z piekarnika
-
Sałatka z kurczakiem i makaronem
-
Zapiekanka gyros
-
Tagliatelle z kurczakiem
-
Nuggetsy z piekarnika
-
Kurczak ze szpinakiem
-
Kotlety z piersi kurczaka
-
Makaron po chińsku
-
Filet z kurczaka
Informacje dietetyczne - marynata do kurczaka pieczonego
Wartości odżywcze marynaty do kurczaka pieczonego
Marynata jest uniwersalna, dlatego też idealnie sprawdzi się do mięsa z indyka.
Energia i białka
(120g)
Węglowodany
(120g)
Tłuszcze
(120g)
Witaminy
(120g)
Składniki mineralne
(120g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w marynacie do kurczaka pieczonego
Lista alergenów dla marynaty do kurczaka pieczonego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na marynatę do kurczaka pieczonego
Więcej informacji na temat marynaty do kurczaka pieczonego
Drób to jedną z najczęściej wybieranych mięs do przygotowania naszych posiłków. Dlatego koniecznie poznaj mój dzisiejszy przepis na marynatę do kurczaka pieczonego, która sprawi, że nasz kurczak będzie jeszcze bardziej soczyste i aromatyczny.
Wbrew pozorom przygotowanie tego dania jest szybkie i proste, na pewno poradzi sobie z nim nawet osoba zaczynająca swoją przygodę kulinarną.
Zatem poznaj, jak powstaje moja marynata do kurczaka pieczonego.
Na pewno przygotujesz je ze składników, które masz w domu, nasza pyszna marynata powstaje z takich składników jak oliwa z oliwek, czosnek, rozmaryn sól i pieprz.
Zatem, jak zrobić marynatę do kurczaka pieczonego?
Mięso dokładnie umyj i oczyść, a następnie osusz. W miseczce wymieszaj oliwę z oliwek, przeciśnięty przez praskę czosnek, dodaj rozmaryn sól i pieprz. Natrzyj mięso przygotowaną marynatą i odstaw na 3 h do lodówki. Następnie możesz przygotować mięso w dowolny sposób, możesz je usmażyć lub upiec w piekarniku. Sam widzisz, w jak szybki sposób powstaje najlepsza marynata do mięsa.
Identyczne danie możesz przygotować z dowolnego gatunku mięsa. Sam widzisz, jak prosta w przygotowaniu jest marynata dzięki, której Twoje danie będzie jeszcze pyszniejsze. Po krótkim czasie pyszna i soczysta wieprzowina będzie dobra do spożycia.
Będzie to idealny pomysł na domowy obiad w rodzinnym gronie, ale też na lunch z koleżanką. Wystarczy, że dodasz do mięsa odrobinę kaszy i sałaty. Jeśli serwujesz mięso dla rodziny postaw dodatkowo na ziemniaczane puree lub ziemniaki w formie pieczonych łódeczek z Twoimi ulubionymi ziołami. Nie zapominaj o porcji świeżych warzyw, idealnie nada się surówka z białej kapusty typu colesław, pomysł na nią znajdziesz w innych moich przepisach. Przygotowanie jej zajmie Ci dosłownie chwile, a na Twoim talerzu przybędzie potężna dawka witamin i składników mineralnych.
Jeśli już wiesz, w jaki sposób przygotować marynatę do mięsa koniecznie wypróbuj mój przepis i przekonaj się, że nawet zwykły kurczak może być jeszcze lepszy w smaku.
Szacunkowy koszt przygotowania marynaty do kurczaka pieczonego
Data aktualizacji przepisu: 07.11.2023