Marynata do kurczaka pieczonego

Opublikowano: 01.06.2023 r., 20:32 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
marynata do kurczaka pieczonego
Marynaty do kurczaka pieczonego
Kurczak to zawsze dobry pomysł na obiad, który polubi każdy, dlatego koniecznie poznaj mój przepis na marynatę do kurczaka pieczonego.
Przygotowanie 20 min
328 kcal
Kcal w porcji
120 g
Wielkość porcji
40
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Udko kurczaka ze skórą - 4 sztuki (600 g)
  • Oliwa z oliwek - 5 łyżek (60 ml)
  • Czosnek - 2 ząbki (10 g)
  • Rozmaryn suszony - 1 łyżeczka (5 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
piekarnik

Przepis na marynatę do kurczaka pieczonego krok po kroku

Mięso dokładnie umyj i oczyść, a następnie osusz.

W miseczce wymieszaj oliwę z oliwek, przeciśnięty przez praskę czosnek, dodaj rozmaryn sól i pieprz.

Natrzyj mięso przygotowaną marynatą i odstaw na 3 h do lodówki.

Następnie możesz przygotować mięso w dowolny sposób, możesz je usmażyć lub upiec w piekarniku.

Jak oceniasz przepis na marynatę do kurczaka pieczonego
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,5% osób

Więcej informacji na temat marynaty do kurczaka pieczonego

Drób to jedną z najczęściej wybieranych mięs do przygotowania naszych posiłków. Dlatego koniecznie poznaj mój dzisiejszy przepis na marynatę do kurczaka pieczonego, która sprawi, że nasz kurczak będzie jeszcze bardziej soczyste i aromatyczny.

Wbrew pozorom przygotowanie tego dania jest szybkie i proste, na pewno poradzi sobie z nim nawet osoba zaczynająca swoją przygodę kulinarną.

Zatem poznaj, jak powstaje moja marynata do kurczaka pieczonego.

Na pewno przygotujesz je ze składników, które masz w domu, nasza pyszna marynata powstaje z takich składników jak oliwa z oliwek, czosnek, rozmaryn sól i pieprz.

Zatem, jak zrobić marynatę do kurczaka pieczonego?

Mięso dokładnie umyj i oczyść, a następnie osusz. W miseczce wymieszaj oliwę z oliwek, przeciśnięty przez praskę czosnek, dodaj rozmaryn sól i pieprz. Natrzyj mięso przygotowaną marynatą i odstaw na 3 h do lodówki. Następnie możesz przygotować mięso w dowolny sposób, możesz je usmażyć lub upiec w piekarniku. Sam widzisz, w jak szybki sposób powstaje najlepsza marynata do mięsa.

Identyczne danie możesz przygotować z dowolnego gatunku mięsa. Sam widzisz, jak prosta w przygotowaniu jest marynata dzięki, której Twoje danie będzie jeszcze pyszniejsze. Po krótkim czasie pyszna i soczysta wieprzowina będzie dobra do spożycia.

Będzie to idealny pomysł na domowy obiad w rodzinnym gronie, ale też na lunch z koleżanką. Wystarczy, że dodasz do mięsa odrobinę kaszy i sałaty. Jeśli serwujesz mięso dla rodziny postaw dodatkowo na ziemniaczane puree lub ziemniaki w formie pieczonych łódeczek z Twoimi ulubionymi ziołami. Nie zapominaj o porcji świeżych warzyw, idealnie nada się surówka z białej kapusty typu colesław, pomysł na nią znajdziesz w innych moich przepisach. Przygotowanie jej zajmie Ci dosłownie chwile, a na Twoim talerzu przybędzie potężna dawka witamin i składników mineralnych.

Jeśli już wiesz, w jaki sposób przygotować marynatę do mięsa koniecznie wypróbuj mój przepis i przekonaj się, że nawet zwykły kurczak może być jeszcze lepszy w smaku.

Alergeny w marynacie do kurczaka pieczonego

Lista alergenów dla marynaty do kurczaka pieczonego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na marynatę do kurczaka pieczonego

Wartości odżywcze marynaty do kurczaka pieczonego

na 100g gotowej potrawy

Marynata jest uniwersalna, dlatego też idealnie sprawdzi się do mięsa z indyka.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Energia (kcal)
273.46
328.15
Białko (g)
14.71
17.65
Fenyloalanina (mg)
0.57
0.69
Brak danych dla: rozmaryn suszony.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(120g)
Węglowodany (g)
1.12
1.34
Węglowodany przyswajalne (g)
0.77
0.92
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.35
0.42

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(120g)
Tłuszcz (g)
23.23
27.88
Tłuszcze nasycone (g)
6.90
8.28
Tłuszcze nienasycone (g)
16.33
19.59
Tłuszcze jednonasycone (g)
12.40
14.87
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.93
4.72
Cholesterol (mg)
82.67
99.20

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(120g)
Witamina A (µg (mcg))
26.04
31.25
Witamina B6 (mg)
0.32
0.38
Witamina B12 (µg (mcg))
0.50
0.60
Witamina C (mg)
1.09
1.31
Witamina D (µg (mcg))
0.09
0.11
Witamina E (mg)
1.28
1.54
Brak danych dla: rozmaryn suszony.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
24.89
29.87
Tiamina (mg)
0.07
0.08
Ryboflawina (mg)
0.13
0.16
Niacyna (mg)
4.22
5.07
Foliany (µg (mcg))
5.87
7.05
Beta karoten (µg (mcg))
0.07
0.09
Brak danych dla: rozmaryn suszony.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(120g)
Sód (mg)
75.47
90.56
Potas (mg)
193.55
232.26
Wapń (mg)
20.25
24.30
Fosfor (mg)
140.56
168.68
Magnez (mg)
18.89
22.67
Żelazo (mg)
0.90
1.09
Cynk (mg)
1.35
1.62
Miedź (mg)
0.05
0.06
Mangan (mg)
0.06
0.07
Szacunkowy indeks glikemiczny marynaty do kurczaka pieczonego 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania marynaty do kurczaka pieczonego

Koszt składników
40.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Udko kurczaka ze skórą
600 g
4 sztuki
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
9.60
Za 600 g
Oliwa z oliwek
60 ml
5 łyżek
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.40
Za 60 ml
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Rozmaryn suszony
5 g
1 łyżeczka
1.60
Za 15,0 g
Liczba opakowań 1
0.53
Za 5 g
Koszt składników
40.60