Marynata do kurczaka
- Cytryna (30 g)
- Sól (25 g)
- Olej rzepakowy - 3 łyżki stołowe (50 ml)
- Imbir korzeń (30 g)
- Papryczka chili czerwona świeża (1 g)
Przepis na marynata do kurczaka krok po kroku
Wszystkie suche składniki umieść w miseczce dodaj ich ok 1 łyżeczki.
Zetrzyj imbir na tarce i dodaj do miseczki z przyprawami. Następnie dodaj olej i 100 ml wody.
Pokrój drobno papryczkę chili oraz wyciśnij sok z cytryny. Produkty dodaj do miseczki z marynatą.
Wymieszaj do połączenia składników.
-
Marynata do karkówki
-
Paprykowa marynata do schabu
-
Marynata do karkówki na grilla
-
Marynata do żeberek
-
Zalewa do peklowania mięsa
-
Solanka do mięsa
-
Zalewa do ogórków konserwowych
-
Marynata do karkówki z piekarnika
-
Patisony marynowane
-
Marynata do tofu
-
Marynata do indyka
-
Marynata do kaczki
-
Marynata do golonki
-
Solanka do szynki
-
Marynata do mięsa
-
Marynata do sarniny
-
Klasyczna marynata do karkówki
-
Tradycyjna marynata do karkówki
-
Marynaty
Więcej informacji na temat marynaty do kurczaka
Marynata do kurczaka to dobra propozycja na przyprawę do mięsa. Szybka w przygotowaniu marynata zastąpi gotowe przyprawy ze sklepu, które często zawierają bardzo duże ilości cukru i soli. Składniki z których ją przygotujesz możesz modyfikować dowolnie w zależności od preferencji smakowych. Do naszej wersji marynaty do kurczaka będą Ci potrzebne następujące produkty spożywcze: sól, pieprz, papryka słodka, kminek mielony, imbir świeży korzeń, papryczka chili świeża, cytryna, majeranek. Przepis na domową marynatę do kurczaka jest dziecinnie prosty, nie potrzebujesz żadnego doświadczenia kulinarnego aby ją przygotować.
Jak zrobić marynatę do kurczaka? W miseczce umieść po łyżeczce wszystkich suchych przypraw. Zetrzyj imbir, wyciśnij sos z 3 cytryn. Wlej 100 ml wody i 50 ml oleju. Wymieszaj dokładnie. Tak przygotowaną marynatę możesz przechowywać w lodówce do 2 tygodni i korzystać z niej kiedy tylko zajdzie potrzeba. Marynata idealnie pasuje do całego kurczaka jak również sprawdzi się do marynowania samych piersi czy udek. Sok z cytryny powoduje że mięso jest kruche. Pozostaw mięso w marynacie na całą noc wtedy smaki dokładnie wnikną do środka mięsa.
Pikantna marynata do kurczaka świetnie sprawdzi się także na grilla. Prosta marynata zachwyci podniebienia najbardziej wymagających gości.
Cytryna jest owocem tropikalnym pochodzącym z Chin. Jest ona źródłem witaminy C, która jest silnym środkiem antyoksydacyjnym. Chroni nasz organizm przed działaniem wolnych rodników. Cytryny są także źródłem błonnika regulującego pracę naszych jelit oraz kwasów owocowych, którym cytryna zawdzięcza swój kwaśny smak. Kwaśny smak cytryny wpływa korzystnie na produkcję kwasów żółciowych, dlatego warto je dodawać do potraw, gdyż poprawiają trawienie.
Podsumowując łatwa marynata sprawdzi się idealnie do przygotowania mięsa z kurczaka do pieczenia. Marynata powoduje, że mięso kruszeje i jest bardzo aromatyczne. Marynata do kurczaka może być przechowywana w lodówce, więc możesz ją przygotować na zapas.
Alergeny w marynacie do kurczaka
Lista alergenów dla marynaty do kurczaka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na marynata do kurczaka
Wartości odżywcze marynaty do kurczaka
Domowa marynata do mięsa jest dobrą propozycją na zastępstwo gotowych przypraw ze sklepu. Przygotowując ją w domu masz możliwość kontroli nad ilością soli oraz cukru dodanej do marynaty. Możesz także pominąć składniki, których nie lubisz lub masz na nie uczulenie.
Energia i białka
(120g)
Węglowodany
(120g)
Tłuszcze
(120g)
Witaminy
(120g)
Składniki mineralne
(120g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.