Marynata do królika
- Wino białe wytrawne (500 ml)
Przepis na marynata do królika krok po kroku
W misce umieść wino białe, łyżkę soli, liść laurowy, ziele angielskie, tymianek świeży, rozciśnięty czosnek oraz starkowany imbir.
Tak przygotowaną marynatę wymieszaj dokładnie.
-
Marynata do karkówki
-
Marynata do kurczaka
-
Paprykowa marynata do schabu
-
Marynata do karkówki na grilla
-
Marynata do żeberek
-
Zalewa do peklowania mięsa
-
Solanka do mięsa
-
Zalewa do ogórków konserwowych
-
Marynata do karkówki z piekarnika
-
Patisony marynowane
-
Marynata do tofu
-
Marynata do indyka
-
Marynata do kaczki
-
Marynata do golonki
-
Solanka do szynki
-
Marynata do mięsa
-
Marynata do sarniny
-
Klasyczna marynata do karkówki
-
Marynaty
Więcej informacji na temat marynaty do królika
Marynata do królika to doskonała propozycja na domową przyprawę do mięsa. Szybka w przygotowaniu marynata zastąpi gotowe przyprawy ze sklepu, które często zawierają bardzo duże ilości cukru i soli. Składniki z których ją przygotujesz możesz modyfikować dowolnie w zależności od preferencji smakowych. Do naszej wersji marynaty do królika będą Ci potrzebne następujące przyprawy i produkty spożywcze: sól, liść laurowy, ziele angielskie, tymianek świeży, imbir korzeń świeży oraz wino białe wytrawne. Przepis na prostą marynatę do królika jest bardzo łatwy nie potrzebujesz żadnego doświadczenia kulinarnego aby go przygotować.
Jak zrobić dobrą marynatę do królika? W miseczce umieść wino białe wytrawne, dodaj do niego łyżkę soli, liść laurowy, ziele angielskie, rozciśnięty czosnek, starty imbir i świeżą gałązkę tymianku. Wymieszaj dokładnie. Tak przygotowaną marynatę możesz przechowywać w lodówce do 2 tygodni i korzystać z niej kiedy tylko zajdzie potrzeba. Zalewa idealnie pasuje do całego królika. Wino białe powoduje że mięso jest kruche. Pozostaw mięso w marynacie na całą noc wtedy smaki dokładnie wnikną do środka mięsa.
Sprawdzony przepis na marynatę do królika świetnie sprawdzi się też jako marynata do innych mięs. Prosta zalewa do królika zachwyci podniebienia najbardziej wymagających gości.
Bulwy imbiru dodanego do marynaty są źródłem olejków eterycznych posiadających właściwości bakteriobójcze oraz przeciwzapalne. Imbir jest także źródłem witamin z grupy B, mających korzystny wpływ na metabolizm całego organizmu. Imbir doskonale rozgrzewa i łagodzi przeziębienia. Ma także właściwości rozrzedzające krew dlatego nie można go spożywać bezpośrednio przed zabiegami operacyjnymi.
Podsumowując szybka marynata sprawdzi się wspaniale do przygotowania mięsa królika do dalszej obróbki. Marynata powoduje że mięso kruszeje i jest bardzo aromatyczne. Zalewa do królika może być przechowywana w lodówce do 2 tygodni. Najlepsza marynata na bazie wina i przypraw sprawia, że mięso jest bardzo aromatyczne.
Alergeny w marynacie do królika
Lista alergenów dla marynaty do królika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Wino białe wytrawne
Wartości odżywcze marynaty do królika
Marynata do królika to świetny pomysł na domową przyprawę do mięsa. Własnoręcznie przygotowane marynaty są zdrowsze i nie zawierają konserwantów. Staraj się przygotowywać marynaty w domu.
Energia i białka
(500g)
Węglowodany
(500g)
Tłuszcze
(500g)
Witaminy
(500g)
Składniki mineralne
(500g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.