Marynata do kotletów schabowych
- Mleko 3,2% (400 ml)
- Cebula - 1 duża sztuka (200 g)
Przepis na marynata do kotletów schabowych krok po kroku
Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w pióra.
Do miski wlej mleko.
Dodaj cebulę, ziele angielskie, liść laurowy. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.
Rozbite kotlety schabowe umieszczaj w marynacie i pozostaw je na kilka godzin.
Więcej informacji na temat marynaty do kotletów schabowych
Marynata do kotletów schabowych to bardzo dobry pomysł na doskonałe kotlety schabowe. Marynata do schabu jest bardzo prosta i pozwala mięsu nieco skruszeć. Marynowane kotlety mają bardziej intensywny smak i można wydłuża czas przydatności do spożycia mięsa. Przepis na marynatę do kotletów schabowych jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia marynaty potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mleko 3,2%, cebula, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz.
Jak zrobić marynatę do kotletów schabowych? Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w pióra. Do miski wlej mleko. Dodaj cebulę, ziele angielskie, liść laurowy. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Rozbite kotlety schabowe umieszczaj w marynacie i pozostaw je na kilka godzin.
Cebula od setek lat jest ceniona za swoje właściwości prozdrowotne. Ciekawostką jest, iż cebula w kulturze starożytnego Egiptu była uważana za symbol życia wiecznego. Przechodząc do właściwości zdrowotnych cebuli jest ona źródłem witaminy C oraz substancji o działaniu bakteriobójczym. Dzięki zawartości witaminy C cebula była niegdyś cenionym lekarstwem na szkorbut, zabierano ją jako część ekwipunku na wyprawy żeglarskie. Zawarte w niej substancje bakteriobójcze, do dziś wykorzystywane są w leczeniu przeziębienia i zapaleniach gardła. Cebula jest także znana z zawartości kwercetyny, która jest silnym przeciwutleniaczem i może obniżać prawdopodobieństwo rozwoju nowotworów. Cebula zawiera także spore ilości potasu, który reguluje pracę serca i obniża ciśnienie krwi. Cebuli nie powinny spożywać osoby z chorobami układu pokarmowego, niewydolnością nerek i chorobami wątroby.
Podsumowując pyszna marynata do schabu idealnie sprawdzi się, aby przygotować kotlety z innego kawałka tuszy wieprzowej. Najlepsza marynata jest dobra do użycia od razu po przygotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce przez 2 dni. Przyprawy do marynaty są dostępne w każdym sklepie spożywczym. Możesz wzbogacić marynatę o paprykę słodką lub czosnek.
Alergeny w marynacie do kotletów schabowych
Lista alergenów dla marynaty do kotletów schabowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
Wartości odżywcze marynaty do kotletów schabowych
Marynata do kotletów schabowych to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Marynata zawiera cukier mleczny zwany laktozą. Nie powinny jej spożywać osoby z nietolerancją glukozy. Marynata jest niskokaloryczna.
Energia i białka
(600g)
Węglowodany
(600g)
Tłuszcze
(600g)
Witaminy
(600g)
Składniki mineralne
(600g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.