Przepis na marynatę do karkówki krok po kroku

Składniki
  • Olej rzepakowy 48 ml 4 łyżki
  • Musztarda 20 g łyżka
  • Przecier pomidorowy bez soli 30 g dwie łyżki
  • Czosnek 15 g 3 ząbki
  • Cebula 50 g średnia sztuka
  • Marchewka 20 g pół średniej
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, cząber, papryka słodka, kminek mielony, kurkuma, tymianek, ziele angielskie, liść laurowy
To będzie niezbędne
blender, rózga, miska

Marchew, cebulę oraz czosnek obierz i usuń końce. Pokrój w małe kawałki i przełóż do miski lub do naczynia rozdrabniacza.

Dodaj olej, przecier pomidorowy, musztardę i po 1/4 łyżeczce przypraw: soli, pieprzu, kurkumy, tymianku, majeranku, cząbru, papryki słodkiej, kminku mielonego oraz jedne średni liść laurowy i dwa ziela angielskie.

Całość dokładnie zblenduj lub zmiksuj w rozdrabniaczu.

Podana ilość marynaty jest na 1 kg karkówki.

Marynata do karkówki wymieszana z mięsem podana w naczyniu żaroodpornym, przyozdobiona świeżym tymiankiem, na stole główka czosnku
Marynata do karkówki
Koszt przygotowania dania
1.96 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
248 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
43

Marynata do karkówki - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o marynacie do karkówki

Marynowanie to najważniejsza część przygotowywania mięsa do dalszej obróbki termicznej. Jego celem jest nadanie smakowitości, aromatu i smaku ale także ma na celu poprawę kruchości, soczystości i przedłużenie świeżości mięsa. W każdej marynacie powinna znaleźć się sól oraz kwas, na przykład ocet jabłkowy lub sok z cytryny. Kwas szczególnie ważny jest w mięsach, które posiadają dużą ilość tkanki łącznej, jak na przykład karkówka. Tego typu zalewa to bejca a proces – bejcowanie. W bejcy powinno być zamoczone całe mięso, aby uzyskać odpowiednią kruchość powinno moczyć się od parunastu godzin do nawet trzech dni. Marynata na bazie oleju z dodatkiem wody oraz składników, które zagęszczą płyn stosowane są głównie do małych kawałków mięsa, pociętego w plastry, do steków. Jej celem jest nadanie mięsu aromatu, ochronienie przed wysychaniem w trakcie marynowania oraz zapobiega przypalaniu się mięsa podczas grillowania czy smażenia. Mięso można również marynować na sucho, w ziołach i przyprawach. Jednak ten rodzaj marynaty wpływa jedynie na smak i aromat mięsa. Nie powoduje jego kruszenia i zwiększenia soczystości. Peklowanie jest kolejną formą przygotowania mięsa do dalszej obróbki termicznej. Polega ono na moczeniu mięsa w mieszance wody, soli, cukru oraz przypraw. Tą technikę stosuje się głównie do wyrobu wędlin, wędzenia lub pieczenia.

A więc jaka marynata do karkówki będzie najlepsza? Na bazie oleju z dodatkiem kwasu, ziół i przypraw. Dzięki temu mięso nabierze smaku, aromatu, będzie bardziej kruche, delikatniejsze i nie wyschnie podczas obróbki termicznej. Prosta i pyszna zalewa grillowa sprawi, że karkówka będzie idealna. Marynatę możesz przygotować także z innych składników, jeśli potrzebujesz szybko przygotować idealnie sprawdzi się gotowa przyprawa do karków. Uważaj jednak by w swoim składzie nie zawierała glutaminianu sodu i tłuszczów utwardzanych, są one zupełnie zbędnym składnikiem. Zaprawa taka może składać się z oleju, octu jabłkowego lub białego winnego, z cebulą, czosnkiem i musztardą. Marynata do karkówki to przepis, z którym możesz eksperymentować, pamiętaj aby zawsze zawierała kwas i była na bazie oleju. Reszta jest w Twoich rękach.

Jak zrobić marynatę do karkówki? Sprawdź przepis i przekonaj się, że szybka, dobra i prosta w przygotowaniu marynata naprawdę istnieje.

Wartości odżywcze marynaty do karkówki

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (90g)
Energia (kalorie)
276.58 kcal
248.93 kcal
Białko
1.66 g
1.49 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Węglowodany w marynacie do karkówki

Na 100g
Na porcję (90g)
Węglowodany
8.37 g
7.53 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
6.64 g
5.98 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.72 g
1.55 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (90g)
Tłuszcz
26.73 g
24.06 g
Tłuszcze nasycone
1.90 g
1.71 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
24.45 g
22.01 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
17.32 g
15.59 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
7.13 g
6.42 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na marynatę do karkówki

Na 100g
Na porcję (90g)
Witamina B6
0.18 mg
0.16 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
7.01 mg
6.30 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina E
0.45 mg
0.40 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.06 mg
0.06 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.04 mg
0.04 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
0.50 mg
0.45 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
10.08 µg (mcg)
9.07 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
959.70 µg (mcg)
863.73 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na marynatę do karkówki

Na 100g
Na porcję (90g)
Sód
134.84 mg
121.35 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Potas
196.09 mg
176.48 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Wapń
34.56 mg
31.11 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Fosfor
42.65 mg
38.39 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.70 mg
0.63 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Cynk
0.30 mg
0.27 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.10 mg
0.09 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny marynaty do karkówki 43
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w marynacie do karkówki

Lista alergenów dla marynaty do karkówki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz, majeranek, cząber, papryka słodka, kminek mielony, kurkuma, tymianek, ziele angielskie, liść laurowy.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda

Cena przygotowania marynaty do karkówki

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Olej rzepakowy
48 ml
4 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.34
Za 48 ml
Musztarda
20 g
łyżka
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.22
Za 20 g
Przecier pomidorowy bez soli
30 g
dwie łyżki
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 30 g
Czosnek
15 g
3 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Cebula
50 g
średnia sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Marchewka
20 g
pół średniej
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 20 g
Liczba porcji:
Razem
22.50
Łączny koszt
1.96
Jak oceniasz przepis na marynatę do karkówki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób