Przepis na marynatę do karkówki z grilla krok po kroku
- Olej rzepakowy 50 ml 5 łyżek stołowych
- Cebula 120 g 1 średnia sztuka
Do miski wlej olej rzepakowy.
Cebulę obierz z łupiny.
Dodaj 4 ząbki czosnku obrany z łupiny oraz cebulę.
Wlej 30 ml sosu sojowego i 20 ml octu ryżowego.
Dodaj papryczkę chilli, łyżeczkę soli, papryki słodkiej, majeranku i pół łyżeczki pieprzu.
Zblenduj całość i zamarynuj mięso.
Marynatę przechowywać można w słoiczku w lodówce.
-
Żeberka
-
Bitki wołowe
-
Marynata do karkówki
-
Marynata do kurczaka
-
Ceviche
-
Pałki z kurczaka
-
Zalewa do grzybów
-
Pulled pork
-
Papryka marynowana
-
Cebula marynowana
-
Cukinia z grilla
-
Antipasti
-
Paprykowa marynata do schabu
-
Marynata do karkówki na grilla
-
Karkówka pieczona w rękawie
-
Sałatka z pieczarkami marynowanymi
-
Marynata do żeberek
-
Gravlax
-
Marynaty

(liczba kalorii)
Marynata do karkówki z grilla - cechy przepisu
Więcej o marynacie do karkówki z grilla
Marynata do karkówki z grilla to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do mięsa. Najlepsza marynata na bazie czosnku i papryki słodkiej pozwala przygotować mięso nie tylko na grilla, ale również do upieczenia w piekarniku. Mięso pod wpływem marynaty jest bardzo aromatyczne i kruche. Przepis na marynatę do karkówki jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia marynaty potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: olej rzepakowy, czosnek, cebula, natka pietruszki, sól, pieprz, papryka słodka, papryczka chilli świeża, majeranek, sos sojowy, ocet ryżowy.
Jak zrobić marynatę do karkówki z grilla? Do miski wlej olej rzepakowy. Cebulę obierz z łupiny. Dodaj czosnek obrany z łupiny oraz cebulę. Wlej sos sojowy, ocet ryżowy. Dodaj papryczkę chilli, łyżeczkę soli, papryki słodkiej, majeranku i pół łyżeczki pieprzu. Zblenduj całość i zamarynuj mięso. Marynatę przechowywać można w słoiczku w lodówce.
Cebula od setek lat jest ceniona za swoje właściwości prozdrowotne. Ciekawostką jest, iż cebula w kulturze starożytnego Egiptu była uważana za symbol życia wiecznego. Przechodząc do właściwości zdrowotnych cebuli, jest ona źródłem witaminy C oraz substancji o działaniu bakteriobójczym. Dzięki zawartości witaminy C cebula była niegdyś cenionym lekarstwem na szkorbut, zabierano ją jako część ekwipunku na wyprawy żeglarskie. Zawarte w niej substancje bakteriobójcze do dziś wykorzystywane są w leczeniu przeziębienia i zapaleniach gardła. Cebula jest także znana z zawartości kwercetyny, która jest silnym przeciwutleniaczem i może obniżać prawdopodobieństwo rozwoju nowotworów. Cebula zawiera także spore ilości potasu, który reguluje pracę serca i obniża ciśnienie krwi. Cebuli nie powinny spożywać osoby z chorobami układu pokarmowego, niewydolnością nerek i chorobami wątroby.
Podsumowując pyszna karkówka w pikantnej marynacie. Przyprawy można dobrać do marynaty wedle własnego uznania. Marynata jest dobra do użycia od razu po przygotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce przez kilka dni. Marynata może być przygotowana także bez dodatku oleju rzepakowego.
Wartości odżywcze marynaty do karkówki z grilla
Energia i białka
(400g)
Węglowodany w marynacie do karkówki z grilla
(400g)
Tłuszcze
(400g)
Witaminy w przepisie na marynatę do karkówki z grilla
(400g)
Składniki mineralne w przepisie na marynatę do karkówki z grilla
(400g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w marynacie do karkówki z grilla
Lista alergenów dla marynaty do karkówki z grilla przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sos sojowy
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sos sojowy