Marynata do karkówki z grilla

Opublikowano: 02.10.2022 r., 20:27 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Grillowana karkówka z marynatą
Marynata do karkówki z grilla
Marynata do karkówki z grilla to wspaniała propozycja na pyszny dodatek do potrawy. Marynata powoduje, że mięso jest bardziej kruche. Koniecznie wypróbuj naszą propozycję na marynatę.
Przygotowanie 10 min
1171 kcal
Kcal w porcji
400 g
Wielkość porcji
24
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 1 porcji
  • Olej rzepakowy - 5 łyżek stołowych (50 ml)
  • Cebula - 1 średnia sztuka (120 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, sos sojowy, ocet ryżowy, papryczka chilli świeża
Sprzęt kuchenny
blender, miska

Przepis na marynatę do karkówki z grilla krok po kroku

Do miski wlej olej rzepakowy.

Cebulę obierz z łupiny.

Dodaj 4 ząbki czosnku obrany z łupiny oraz cebulę.

Wlej 30 ml sosu sojowego i 20 ml octu ryżowego.

Dodaj papryczkę chilli, łyżeczkę soli, papryki słodkiej, majeranku i pół łyżeczki pieprzu.

Zblenduj całość i zamarynuj mięso.

Marynatę przechowywać można w słoiczku w lodówce.

Jak oceniasz przepis na marynatę do karkówki z grilla
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,5% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat marynaty do karkówki z grilla

Marynata do karkówki z grilla to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do mięsa. Najlepsza marynata na bazie czosnku i papryki słodkiej pozwala przygotować mięso nie tylko na grilla, ale również do upieczenia w piekarniku. Mięso pod wpływem marynaty jest bardzo aromatyczne i kruche. Przepis na marynatę do karkówki jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia marynaty potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: olej rzepakowy, czosnek, cebula, natka pietruszki, sól, pieprz, papryka słodka, papryczka chilli świeża, majeranek, sos sojowy, ocet ryżowy.

Jak zrobić marynatę do karkówki z grilla? Do miski wlej olej rzepakowy. Cebulę obierz z łupiny. Dodaj czosnek obrany z łupiny oraz cebulę. Wlej sos sojowy, ocet ryżowy. Dodaj papryczkę chilli, łyżeczkę soli, papryki słodkiej, majeranku i pół łyżeczki pieprzu. Zblenduj całość i zamarynuj mięso. Marynatę przechowywać można w słoiczku w lodówce.

Cebula od setek lat jest ceniona za swoje właściwości prozdrowotne. Ciekawostką jest, iż cebula w kulturze starożytnego Egiptu była uważana za symbol życia wiecznego. Przechodząc do właściwości zdrowotnych cebuli, jest ona źródłem witaminy C oraz substancji o działaniu bakteriobójczym. Dzięki zawartości witaminy C cebula była niegdyś cenionym lekarstwem na szkorbut, zabierano ją jako część ekwipunku na wyprawy żeglarskie. Zawarte w niej substancje bakteriobójcze do dziś wykorzystywane są w leczeniu przeziębienia i zapaleniach gardła. Cebula jest także znana z zawartości kwercetyny, która jest silnym przeciwutleniaczem i może obniżać prawdopodobieństwo rozwoju nowotworów. Cebula zawiera także spore ilości potasu, który reguluje pracę serca i obniża ciśnienie krwi. Cebuli nie powinny spożywać osoby z chorobami układu pokarmowego, niewydolnością nerek i chorobami wątroby.

Podsumowując pyszna karkówka w pikantnej marynacie. Przyprawy można dobrać do marynaty wedle własnego uznania. Marynata jest dobra do użycia od razu po przygotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce przez kilka dni. Marynata może być przygotowana także bez dodatku oleju rzepakowego.

Alergeny w marynacie do karkówki z grilla

Lista alergenów dla marynaty do karkówki z grilla przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy

Wartości odżywcze marynaty do karkówki z grilla

na 100g gotowej potrawy

Marynata do karkówki z grilla to dobre źródło przeciwutleniaczy oraz składników mineralnych. Marynata do karkówki zawiera także dużą ilość kwasów jednonienasyconych. Marynata zawiera małą ilość kalorii i sprawdzi się dla osób na diecie redukcyjnej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kcal)
292.94
1171.76
Białko (g)
0.78
3.11

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany (g)
6.59
26.37
Węglowodany przyswajalne (g)
5.39
21.57
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.20
4.80

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz (g)
29.48
117.93
Tłuszcze nasycone (g)
2.11
8.43
Tłuszcze nienasycone (g)
27.37
109.50
Tłuszcze jednonasycone (g)
19.42
77.68
Tłuszcze wielonasycone (g)
7.96
31.82
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód (mg)
2.82
11.29
Potas (mg)
103.06
412.24
Wapń (mg)
16.24
64.94
Żelazo (mg)
0.15
0.59
Szacunkowy indeks glikemiczny marynaty do karkówki z grilla 24
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania marynaty do karkówki z grilla

Koszt składników
10.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Olej rzepakowy
50 ml
5 łyżek stołowych
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Cebula
120 g
1 średnia sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.36
Za 120 g
Koszt składników
10.00