Marynata do karkówki
- Olej rzepakowy - 4 łyżki (48 ml)
- Musztarda - łyżka (20 g)
- Przecier pomidorowy bez soli - dwie łyżki (30 g)
- Czosnek - 3 ząbki (15 g)
- Cebula - średnia sztuka (50 g)
- Marchewka - pół średniej (20 g)
Przepis na marynatę do karkówki krok po kroku
Marchew, cebulę oraz czosnek obierz i usuń końce. Pokrój w małe kawałki i przełóż do miski lub do naczynia rozdrabniacza.
Dodaj olej, przecier pomidorowy, musztardę i po 1/4 łyżeczce przypraw: soli, pieprzu, kurkumy, tymianku, majeranku, cząbru, papryki słodkiej, kminku mielonego oraz jedne średni liść laurowy i dwa ziela angielskie.
Całość dokładnie zblenduj lub zmiksuj w rozdrabniaczu.
Podana ilość marynaty jest na 1 kg karkówki.
-
Marynata do kurczaka
-
Paprykowa marynata do schabu
-
Marynata do karkówki na grilla
-
Marynata do żeberek
-
Zalewa do peklowania mięsa
-
Solanka do mięsa
-
Zalewa do ogórków konserwowych
-
Marynata do karkówki z piekarnika
-
Patisony marynowane
-
Marynata do tofu
-
Marynata do indyka
-
Marynata do kaczki
-
Marynata do golonki
-
Solanka do szynki
-
Marynata do sarniny
-
Marynata do mięsa
-
Klasyczna marynata do karkówki
-
Tradycyjna marynata do karkówki
-
Marynaty
Więcej informacji na temat marynaty do karkówki
Marynowanie to najważniejsza część przygotowywania mięsa do dalszej obróbki termicznej. Jego celem jest nadanie smakowitości, aromatu i smaku ale także ma na celu poprawę kruchości, soczystości i przedłużenie świeżości mięsa. W każdej marynacie powinna znaleźć się sól oraz kwas, na przykład ocet jabłkowy lub sok z cytryny. Kwas szczególnie ważny jest w mięsach, które posiadają dużą ilość tkanki łącznej, jak na przykład karkówka. Tego typu zalewa to bejca a proces – bejcowanie. W bejcy powinno być zamoczone całe mięso, aby uzyskać odpowiednią kruchość powinno moczyć się od parunastu godzin do nawet trzech dni. Marynata na bazie oleju z dodatkiem wody oraz składników, które zagęszczą płyn stosowane są głównie do małych kawałków mięsa, pociętego w plastry, do steków. Jej celem jest nadanie mięsu aromatu, ochronienie przed wysychaniem w trakcie marynowania oraz zapobiega przypalaniu się mięsa podczas grillowania czy smażenia. Mięso można również marynować na sucho, w ziołach i przyprawach. Jednak ten rodzaj marynaty wpływa jedynie na smak i aromat mięsa. Nie powoduje jego kruszenia i zwiększenia soczystości. Peklowanie jest kolejną formą przygotowania mięsa do dalszej obróbki termicznej. Polega ono na moczeniu mięsa w mieszance wody, soli, cukru oraz przypraw. Tą technikę stosuje się głównie do wyrobu wędlin, wędzenia lub pieczenia.
A więc jaka marynata do karkówki będzie najlepsza? Na bazie oleju z dodatkiem kwasu, ziół i przypraw. Dzięki temu mięso nabierze smaku, aromatu, będzie bardziej kruche, delikatniejsze i nie wyschnie podczas obróbki termicznej. Prosta i pyszna zalewa grillowa sprawi, że karkówka będzie idealna. Marynatę możesz przygotować także z innych składników, jeśli potrzebujesz szybko przygotować idealnie sprawdzi się gotowa przyprawa do karków. Uważaj jednak by w swoim składzie nie zawierała glutaminianu sodu i tłuszczów utwardzanych, są one zupełnie zbędnym składnikiem. Zaprawa taka może składać się z oleju, octu jabłkowego lub białego winnego, z cebulą, czosnkiem i musztardą. Marynata do karkówki to przepis, z którym możesz eksperymentować, pamiętaj aby zawsze zawierała kwas i była na bazie oleju. Reszta jest w Twoich rękach.
Jak zrobić marynatę do karkówki? Sprawdź przepis i przekonaj się, że szybka, dobra i prosta w przygotowaniu marynata naprawdę istnieje.
Alergeny w marynacie do karkówki
Lista alergenów dla marynaty do karkówki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Musztarda
Wartości odżywcze marynaty do karkówki
Energia i białka
(90g)
Węglowodany
(90g)
Tłuszcze
(90g)
Witaminy
(90g)
Składniki mineralne
(90g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.