Marynata do golonki

Opublikowano: 02.04.2022 r., 9:07 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Marynata do golonki podana w miseczce.
Marynata do golonki
Marynata do golonki to doskonały dodatek, który odmieni mięso wieprzowe i nada mu wspaniałego smaku. Robi się ją na bazie kilku prostych i łatwo dostępnych składników.
Przygotowanie 10 min
906 kcal
Kcal w porcji
235 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 1 porcji
  • Miód (60 g)
  • Musztarda (100 g)
  • Oliwa z oliwek (75 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża, chilli, szczypiorek, tymianek
Sprzęt kuchenny
duża miska

Przepis na marynatę do golonki krok po kroku

Oliwę z mieszaj z musztardą i miodem.

Szczypiorek i natkę drobno posiekaj, wrzuć do miski z marynatą.

Marynatę dopraw resztą przypraw i dokładnie wymieszaj.

Jak oceniasz przepis na marynatę do golonki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,2% osób

Więcej informacji na temat marynaty do golonki

Marynata do golonki to doskonały dodatek, który odmieni mięso wieprzowe i nada mu wspaniałego smaku. Robi się ją na bazie kilku prostych i łatwo dostępnych składników. Dzięki odpowiedniej długości marynowania mięso staje się kruche, pyszne i soczyste. Marynata świetnie podkreśla smak mięsa.

Przepis na marynatę do golonki jest idealnym wyborem dla każdego, kto kocha mięsne dania. Jego bazą jest tylko kilka składników. A najważniejszym są przyprawy. Dzięki nim jest bardzo aromatyczna i ziołowa. Jeżeli zastanawiasz się jak przyprawić golonkę, by smakowała naprawdę dobrze i pachniała bardzo aromatycznie, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Dzięki niemu twoja rodzina i goście pokochają golonkę. Użycie marynaty pozwala na osiągnięcie pożądanej soczystości i kruchości mięsa. Dzięki licznym kombinacjom przypraw marynata może znacząco poprawić jakość i smak potrawy. Marynata poprzez odpowiednią kwasowość pozwala również na ochronę mięsa przed różnymi drobnoustrojami, a także szkodliwymi substancjami powstającymi podczas grillowania.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić marynatę do golonki, która będzie pyszna, a przy okazji dobra nie tylko do jednego rodzaju mięsa, to ten przepis będzie idealnym wyborem. To najlepsza marynata do pieczonej golonki, świetnie komponuje się z mięsem. To doskonały pomysł na marynatę, która jest po prostu idealna. Połączenie szczypiorku, tymianku i natki pietruszki z miodem sprawia, że mięso smakuje wprost wybornie. Dzięki odpowiedniej długości marynowania mięso staje się kruche, pyszne i soczyste. Marynata świetnie podkreśla smak mięsa. Całość jest prosta, a przy tym naprawdę smaczna. Jednak należy ją dobrze zamarynować. Dzięki temu jest smaczna i naprawdę aromatyczna. Choć może się wydawać, że jest to proces zbędny, to bez niego mięso nie skruszeje i nie stanie się tak pyszne, a także soczyste. Golonkę można marynować zarówno w oliwie z dodatkiem soku z cytryny, jak i przypraw, ale również w nieco ciekawszy sposób — z dużą ilością ziół. To właśnie ziołowa kompozycja sprawia, że całość jest tak ciekawa. Można użyć świeżych ziół prosto z ogródka lub tych suszonych. Golonka zamarynowana w tej marynacie staje się po prostu fantastyczna. Co najlepsze, ta marynata pasuje nie tylko do golonki, ale również innych rodzajów mięsa.

Alergeny w marynacie do golonki

Lista alergenów dla marynaty do golonki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda

Wartości odżywcze marynaty do golonki

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, jednak ma dość spory indeks glikemiczny.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(235g)
Energia (kcal)
385.70
906.40
Białko (g)
1.89
4.43

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(235g)
Węglowodany (g)
23.29
54.74
Węglowodany przyswajalne (g)
21.41
50.32
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.88
4.42

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(235g)
Tłuszcz (g)
33.35
78.38
Tłuszcze nasycone (g)
6.70
15.76
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(235g)
Witamina A (µg (mcg))
1.70
4.00
Witamina B6 (mg)
0.03
0.08
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
0.30
0.70
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
4.74
11.15
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.08
0.19
Ryboflawina (mg)
0.04
0.09
Niacyna (mg)
0.27
0.63
Foliany (µg (mcg))
3.49
8.20
Beta karoten (µg (mcg))
13.19
31.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(235g)
Sód (mg)
469.74
1103.90
Potas (mg)
77.43
181.95
Wapń (mg)
28.66
67.35
Fosfor (mg)
46.98
110.40
Magnez (mg)
20.94
49.20
Żelazo (mg)
0.96
2.26
Cynk (mg)
0.33
0.77
Miedź (mg)
0.04
0.09
Szacunkowy indeks glikemiczny marynaty do golonki 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania marynaty do golonki

Koszt składników
37.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Miód
60 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
2.57
Za 60 g
Musztarda
100 g
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
1.11
Za 100 g
Oliwa z oliwek
75 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
3.00
Za 75 ml
Koszt składników
37.00