Marynata do gęsiny

Opublikowano: 29.06.2023 r., 14:01 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Marynowana gęsina przed pieczeniem.
Marynata do gęsiny
Marynata do gęsiny to dodatek, który odmieni nudne mięso w aromatyczny i kruchy dodatek. Sięgnij po ten przepis jeśli brakuje Ci pomysłu na jej stworzenie.
Przygotowanie 15 min
685 kcal
Kcal w porcji
90 g
Wielkość porcji
45
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 1 porcji
  • Czosnek (15 g)
  • Oliwa z oliwek (75 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, oregano
Sprzęt kuchenny
duża miska, praska do czosnku

Przepis na marynatę do gęsiny krok po kroku

Wszystkie składniki na marynatę oraz przyprawy: łyżeczka majeranku, pół łyżeczki oregano, sól i pieprz do smaku, wymieszaj ze sobą.

Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.

Dodaj go do reszty składników i dokładnie wymieszaj.

Mięso z gęsi zanurz w marynacie i odstaw do lodówki na całą noc.

Kolejnego dnia piecz zgodnie z przepisem.

Jak oceniasz przepis na marynatę do gęsiny
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,9% osób

Więcej informacji na temat marynaty do gęsiny

Marynata do gęsiny to dodatek, który odmieni nudne mięso w aromatyczny i kruchy dodatek. Sięgnij po ten przepis, jeśli brakuje Ci pomysłu na jej stworzenie.

Przepis na marynatę do gęsiny sprawdzi się zwłaszcza do pieczenia. Jeśli przygotowujesz mięso z gęsi w piekarniku, musisz je wcześniej odpowiednio przygotować. Niezależnie od tego, czy przygotowujesz mięso w całości, czy w kawałku. Do gęsi marynata jest niezbędna. Nie tylko po to, by mięso smakowało dobrze, ale również dla odpowiedniej miękkości i kruchości.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić marynatę do gęsiny, by była prosta i szybka, to ten sprawdzony przepis to najlepsza opcja dla Ciebie. Taka marynata doskonale sprawdzi się zwłaszcza na święta. Możesz wykorzystać przyprawy, które są proponowane w tym przepisie lub dodać swoich ulubionych. Do marynaty używamy najczęściej takich składników jak: majeranek, jałowiec, czosnek, czerwone wino, rozmaryn. Nie należy gęsi nacierać ziołami z wierzchu, ponieważ w czasie pieczenia zioła spalą się i nadadzą jej goryczkowy posmak. Dotyczy to zwłaszcza świeżych ziół. Podstawową przyprawą do gęsi jest oczywiście majeranek. To on nadaje wyjątkowego aromatu mięsu. Majeranek to bardzo aromatyczna przyprawa, która podczas codziennego gotowania jest chętnie wykorzystywana do podkręcenia smaku. Gęsina jest źródłem witamin, przede wszystkim A, E, PP oraz tych z grupy B, zwłaszcza niacyny. Mięso z gęsi dostarcza również ważnych pierwiastków, takich jak żelazo, cynk, potas czy magnez. To także źródło pełnowartościowego białka. Gęsina nie gości na stołach często. To mięso raczej uważane za wykwintne i trudne do przygotowania. Jest również dość drogie, przez co mało osób chce próbować przygotować na jego bazie coś ciekawego w kuchni. Warto jednak sięgnąć po ten przepis i przekonać się, że z odpowiednią marynatą mięso to może smakować wybornie. I wystarczy do tego naprawdę niewiele produktów, czy wysiłku. Pamiętaj jednak, by marynować mięso przez długi czas. Jest to istotne, by uzyskać odpowiedni smak i doskonałą fakturę mięsa.

Alergeny w marynacie do gęsiny

Lista alergenów dla marynaty do gęsiny przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na marynatę do gęsiny

Wartości odżywcze marynaty do gęsiny

na 100g gotowej potrawy

Marynata pozwala na ograniczenie powstawania szkodliwych substancji w trakcie obróbki.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(90g)
Energia (kcal)
761.50
685.35
Białko (g)
1.06
0.95
Fenyloalanina (mg)
0.13
0.12

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(90g)
Węglowodany (g)
5.52
4.96
Węglowodany przyswajalne (g)
5.17
4.65
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.35
0.31

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(90g)
Tłuszcz (g)
83.42
75.08
Tłuszcze nasycone (g)
13.79
12.41
Tłuszcze nienasycone (g)
69.63
62.66
Tłuszcze jednonasycone (g)
60.84
54.75
Tłuszcze wielonasycone (g)
8.79
7.91
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(90g)
Witamina A (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina B6 (mg)
0.21
0.19
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
5.20
4.68
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
12.01
10.81
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.03
0.03
Ryboflawina (mg)
0.02
0.02
Niacyna (mg)
0.12
0.10
Foliany (µg (mcg))
0.50
0.45
Beta karoten (µg (mcg))
0.83
0.75

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(90g)
Sód (mg)
4.50
4.05
Potas (mg)
67.67
60.90
Wapń (mg)
31.00
27.90
Fosfor (mg)
25.50
22.95
Magnez (mg)
4.17
3.75
Żelazo (mg)
0.75
0.68
Cynk (mg)
0.19
0.17
Miedź (mg)
0.05
0.04
Mangan (mg)
0.28
0.25
Szacunkowy indeks glikemiczny marynaty do gęsiny 45
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania marynaty do gęsiny

Koszt składników
23.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Czosnek
15 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Oliwa z oliwek
75 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
3.00
Za 75 ml
Koszt składników
23.00