Marynata do fileta z indyka

Opublikowano: 15.09.2021 r., 14:58 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Marynata w szklanym naczyniu
Marynata do fileta z indyka
Marynata do fileta z indyka to dokonała propozycja na domową przyprawę do mięsa. Mięso marynowane w tej marynacie będzie przepyszne. Koniecznie sprawdź nasz przepis.
Przygotowanie 10 min
1768 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 1 porcji
  • Oliwa z oliwek (50 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, imbir świeży, papryczka chilli świeża, sok z cytryny
Sprzęt kuchenny
miska

Przepis na marynata do fileta z indyka krok po kroku

Oliwę z oliwek wymieszaj z przyprawami (łyżka soli, pieprz czarny mielony, starty imbir, sok z cytryny i papryczka chili).

Jak oceniasz przepis na marynata do fileta z indyka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,4% osób

Więcej informacji na temat marynaty do fileta z indyka

Marynata do fileta z indyka to doskonała propozycja na domową przyprawę do mięsa. Szybka i łatwa w przygotowaniu marynata zastąpi gotowe przyprawy ze sklepu, które często zawierają bardzo duże ilości cukru. Składniki z których ją przygotujesz możesz modyfikować dowolnie w zależności od preferencji smakowych. Do naszej wersji marynaty do indyka będą Ci potrzebne następujące przyprawy oraz produkty spożywcze: sól, pieprz, oliwa z oliwek, papryczka chili, imbir, sok z cytryny. Przepis na marynatę do fileta z indyka jest bardzo prosty, nie potrzebujesz żadnego doświadczenia kulinarnego aby ją przygotować.

Jak zrobić marynatę do indyka? W miseczce umieść łyżkę soli, pieprz czarny mielony, pokrojoną papryczkę chili. Zetrzyj imbir, wyciśnij sos z 3 cytryn. Wlej 50 ml wody i 50 ml oliwy z oliwek. Wymieszaj dokładnie. Tak przygotowana zalewa może stać w lodówce do 2 tygodni i możesz używać jej kiedy tylko zechcesz. Marynata idealnie pasuje do całego indyka oraz do marynowania piersi czy udek. Sok z cytryny powoduje że mięso jest kruche. Pozostaw mięso w marynacie na całą noc wtedy smaki dokładnie wnikną do środka mięsa.

Prosta marynata zachwyci podniebienia najbardziej wymagających gości.

Cytryna jest źródłem witaminy C, która jest silnym środkiem antyoksydacyjnym. Chroni nasz organizm przed działaniem wolnych rodników. Cytryny są także źródłem kwasów owocowych, którym cytryna zawdzięcza swój kwaśny smak. Kwaśny smak cytryny wpływa korzystnie na produkcję kwasów żółciowych, dlatego warto je dodawać do potraw gdyż poprawiają trawienie. Oliwa z oliwek zawiera dobre tłuszcze, które korzystnie wpływają na nasz układ sercowo-naczyniowy. Pomagają regulować poziom cholesterolu we krwi oraz zapobiegają miażdżycy. Imbir dodany do marynaty ma silne właściwości przeciw zapalne oraz rozrzedzające krew. Jest stosowany w leczeniu przeziębienia oraz wzmacnianiu odporności organizmu.

Podsumowując prosta marynata sprawdzi się idealnie do przygotowania pysznego indyka pieczonego lub grillowanego. Zamarynowana pierś z indyka jest pyszna, aromatyczna i rozpływa się w ustach.

Alergeny w marynacie do fileta z indyka

Lista alergenów dla marynaty do fileta z indyka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na marynata do fileta z indyka

Wartości odżywcze marynaty do fileta z indyka

na 100g gotowej potrawy

Marynata do filetu z indyka jest doskonałą domową przyprawa. Zawiera właściwości antyoksydacyjne dzięki dodatkowi cytryny. Jest źródłem dobrej jakości tłuszczów nienasyconych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
884.00
1768.00
Białko (g)
0.00
0.00
Fenyloalanina (mg)
0.00
0.00

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
0.00
0.00
Węglowodany przyswajalne (g)
0.00
0.00
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00
Sacharoza (cukier) (g)
0.00
0.00
Glukoza (g)
0.00
0.00
Fruktoza (g)
0.00
0.00
Skrobia (g)
0.00
0.00
Laktoza (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
100.00
200.00
Tłuszcze nasycone (g)
16.50
33.00
Tłuszcze nienasycone (g)
83.50
167.00
Tłuszcze jednonasycone (g)
73.00
146.00
Tłuszcze wielonasycone (g)
10.50
21.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina B6 (mg)
0.00
0.00
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
14.40
28.80
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.00
0.00
Ryboflawina (mg)
0.00
0.00
Niacyna (mg)
0.00
0.00
Foliany (µg (mcg))
0.00
0.00
Beta karoten (µg (mcg))
0.00
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
2.00
4.00
Potas (mg)
1.00
2.00
Wapń (mg)
1.00
2.00
Fosfor (mg)
0.00
0.00
Magnez (mg)
0.00
0.00
Żelazo (mg)
0.56
1.12
Cynk (mg)
0.00
0.00
Miedź (mg)
0.00
0.00
Mangan (mg)
0.00
0.00
Szacunkowy indeks glikemiczny marynaty do fileta z indyka 0
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania marynaty do fileta z indyka

Koszt składników
20.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Oliwa z oliwek
50 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.00
Za 50 ml
Koszt składników
20.00