Marynata do dziczyzny
- Wino czerwone półwytrawne - 2 szklanki (500 g)
- Oliwa z oliwek - 1 szklanka (250 ml)
- Czosnek - 4 ząbki (40 g)
- Ocet winny - 5 łyżek (50 ml)
Przepis na marynatę do dziczyzny krok po kroku
Wino wlej do miseczki, wymieszaj z oliwą i octem.
Dodaj czosnek pokrojony w kawałki.
Dodaj przyprawy i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
Tak przygotowaną marynatę możesz użyć od razu lub przechowywać w lodówce.
Więcej informacji na temat marynaty do dziczyzny
Schab z dzika jako pomysł na niezwykle aromatyczny obiad. Nie ma innego tak bardzo charakterystycznego, wyrazistego i aromatycznego mięsa jak dziedziczna. Jeśli jeszcze nigdy nie próbowałeś, szczególnie zachęcam, wykorzystaj mój przepis na schab z dzika i przygotuj na obiad dla całej swojej rodziny. Do mięsa z dzika potrzebny jest przepis na marynatę do dziczyzny.
Sposób przygotowania jest banalnie prosty, poradziłby sobie z nim każdy.
Zatem jak zrobić schab z dzika oraz jak zrobić marynatę do dziczyzny? Najpierw powstanie nasza marynata do dziczyzny na bazie wina, wystarczy, że wymieszasz podanie niżej składniki i zmarnujesz mięso. Nie ma to, jak domowa, tradycyjna marynata dzięki, której nasza potrawa będzie najlepsza.
Przygotowanie schabu to też nic trudnego, zaopatrz się w kawałek dziczyzny dobrej jakości. Najlepiej aby kupić mięso od lokalnego dostawczy lub ze sprawdzonego źródła, zacznijmy od tego, że dziczyznę ciężko dostać w marketach. Nie wiadomo dlaczego ludzie są do niej złowrogo nastawieni. Może przez mity z przygotowaniem mięsa lub odpycha nas cena mięsa, które nie należy do najtańszych, ale rekompensuje cenę swoimi walorami zdrowotnymi.
Mięso natnij na zewnętrznej stronie i natrzyj porządnie przyprawami, najlepiej sprawdzą się tutaj świeże zioła. Do dziczyzny świetnie sprawdzi się tymianek lub rozmaryn. Mięso będzie jeszcze bardziej aromatyczne, gdy dodamy do niego grzyby. Jeśli jesteś tuż po grzybobraniu, dodaj świeże grzyby, jeśli nie śmiało możesz dodać suszone grzyby. Warto pamiętać aby je najpierw namoczyć w gorącej wodzie, tak aby stały się miękkie. Zamarynuj mięso tak długo, jak możesz, im dłużej, tym bardziej aromatyczne będzie nasze mięso.
Przygotowane mięso włóż do rękawa i zapiecz w piekarniku. Po niecałej godzinie nasze pyszne mięso z dzika jest gotowe do spożycia.
To będzie idealny pomysł na obiad w rodzinnym gronie. Schab z dzika na pewno zrobi na wielu gościach wrażenie. Pora na dodatki, z powstałego wywaru pozostałego po pieczeniu możesz przygotować sos, który idealnie będzie komponował się z mięsem. Podaj schab z gruboziarnistą kaszą i porcją świeżych warzyw.
Skoro już wiesz, jak przygotować schab z dzika, teraz Twoja kolej.
Alergeny w marynacie do dziczyzny
Lista alergenów dla marynaty do dziczyzny przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- wino czerwone półwytrawne
- Ocet winny
W przepisie na marynatę do dziczyzny nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- liście laurowe
Wartości odżywcze marynaty do dziczyzny
Marynata nada się nie tylko do dziczyzny, ale też do innych rodzajów mięsa.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.