Marynata do dziczyzny

Opublikowano: 19.06.2022 r., 15:06 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Marynata do mięsa z dziczyzny
Marynata do dziczyzny
Marynata na winie sprawdzi się nie tylko do dziczyzny ale też do innych rodzajów mięsa. Jeśli lubisz aromatyczne dania, koniecznie poznaj mój przepis.
Przygotowanie 20 min
723 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 3 porcji
  • Wino czerwone półwytrawne - 2 szklanki (500 g)
  • Oliwa z oliwek - 1 szklanka (250 ml)
  • Czosnek - 4 ząbki (40 g)
  • Ocet winny - 5 łyżek (50 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
ziele angielskie, liście laurowe
Sprzęt kuchenny
miska

Przepis na marynatę do dziczyzny krok po kroku

Wino wlej do miseczki, wymieszaj z oliwą i octem.

Dodaj czosnek pokrojony w kawałki.

Dodaj przyprawy i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.

Tak przygotowaną marynatę możesz użyć od razu lub przechowywać w lodówce.

Jak oceniasz przepis na marynatę do dziczyzny
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,6% osób

Więcej informacji na temat marynaty do dziczyzny

Schab z dzika jako pomysł na niezwykle aromatyczny obiad. Nie ma innego tak bardzo charakterystycznego, wyrazistego i aromatycznego mięsa jak dziedziczna. Jeśli jeszcze nigdy nie próbowałeś, szczególnie zachęcam, wykorzystaj mój przepis na schab z dzika i przygotuj na obiad dla całej swojej rodziny. Do mięsa z dzika potrzebny jest przepis na marynatę do dziczyzny.

Sposób przygotowania jest banalnie prosty, poradziłby sobie z nim każdy.

Zatem jak zrobić schab z dzika oraz jak zrobić marynatę do dziczyzny? Najpierw powstanie nasza marynata do dziczyzny na bazie wina, wystarczy, że wymieszasz podanie niżej składniki i zmarnujesz mięso. Nie ma to, jak domowa, tradycyjna marynata dzięki, której nasza potrawa będzie najlepsza.

Przygotowanie schabu to też nic trudnego, zaopatrz się w kawałek dziczyzny dobrej jakości. Najlepiej aby kupić mięso od lokalnego dostawczy lub ze sprawdzonego źródła, zacznijmy od tego, że dziczyznę ciężko dostać w marketach. Nie wiadomo dlaczego ludzie są do niej złowrogo nastawieni. Może przez mity z przygotowaniem mięsa lub odpycha nas cena mięsa, które nie należy do najtańszych, ale rekompensuje cenę swoimi walorami zdrowotnymi.

Mięso natnij na zewnętrznej stronie i natrzyj porządnie przyprawami, najlepiej sprawdzą się tutaj świeże zioła. Do dziczyzny świetnie sprawdzi się tymianek lub rozmaryn. Mięso będzie jeszcze bardziej aromatyczne, gdy dodamy do niego grzyby. Jeśli jesteś tuż po grzybobraniu, dodaj świeże grzyby, jeśli nie śmiało możesz dodać suszone grzyby. Warto pamiętać aby je najpierw namoczyć w gorącej wodzie, tak aby stały się miękkie. Zamarynuj mięso tak długo, jak możesz, im dłużej, tym bardziej aromatyczne będzie nasze mięso.

Przygotowane mięso włóż do rękawa i zapiecz w piekarniku. Po niecałej godzinie nasze pyszne mięso z dzika jest gotowe do spożycia.

To będzie idealny pomysł na obiad w rodzinnym gronie. Schab z dzika na pewno zrobi na wielu gościach wrażenie. Pora na dodatki, z powstałego wywaru pozostałego po pieczeniu możesz przygotować sos, który idealnie będzie komponował się z mięsem. Podaj schab z gruboziarnistą kaszą i porcją świeżych warzyw.

Skoro już wiesz, jak przygotować schab z dzika, teraz Twoja kolej.

Alergeny w marynacie do dziczyzny

Lista alergenów dla marynaty do dziczyzny przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • wino czerwone półwytrawne
    • Ocet winny

W przepisie na marynatę do dziczyzny nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • liście laurowe
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze marynaty do dziczyzny

na 100g gotowej potrawy

Marynata nada się nie tylko do dziczyzny, ale też do innych rodzajów mięsa.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
361.92
723.83
Białko (g)
0.42
0.84

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
8.60
17.19
Węglowodany przyswajalne (g)
8.50
16.99
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.10
0.20

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
29.79
59.57
Tłuszcze nasycone (g)
4.92
9.84
Tłuszcze nienasycone (g)
24.86
49.73
Tłuszcze jednonasycone (g)
21.73
43.45
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.14
6.27
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina B6 (mg)
0.06
0.12
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
1.49
2.97
Witamina E (mg)
4.29
8.58
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.02
0.04
Ryboflawina (mg)
0.02
0.03
Niacyna (mg)
0.16
0.32
Foliany (µg (mcg))
0.14
0.29
Beta karoten (µg (mcg))
0.24
0.48

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
7.06
14.12
Potas (mg)
78.50
157.00
Wapń (mg)
14.10
28.19
Fosfor (mg)
13.12
26.24
Magnez (mg)
6.85
13.69
Żelazo (mg)
0.40
0.80
Cynk (mg)
0.10
0.20
Miedź (mg)
0.04
0.09
Mangan (mg)
0.15
0.30
Brak danych dla: ocet winny.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny marynaty do dziczyzny 0
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania marynaty do dziczyzny

Koszt składników
49.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Wino czerwone półwytrawne
500 g
2 szklanki
20.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
14.29
Za 500 g
Oliwa z oliwek
250 ml
1 szklanka
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
10.00
Za 250 ml
Czosnek
40 g
4 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 40 g
Ocet winny
50 ml
5 łyżek
6.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 50 ml
Koszt składników
49.00