Marynata do baraniny

Opublikowano: 16.05.2023 r., 12:30 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
marynata do baraniny
Marynata do baraniny
Baranina to niezwykle kruche i delikatne mięso, które z odpowiednią marynatą będziesz w stanie przygotować w swoim domu.
Przygotowanie 60 min
448 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Wino czerwone wytrawne - 1 szklanka (250 g)
  • Cebula - 1 sztuka (120 g)
  • Czosnek - 1 ząbek (5 g)
  • Udziec barani (1000 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
miska, lodówka

Przepis na marynatę do baraniny krok po kroku

Dodatkowo przygotuj szklankę wody.

Wodę przegotuj i ostudź, przelej do miski, dodaj wino.

Cebulę pokrój w pióra, a czosnek przeciśnij przez praskę.

Dodaj je do wina i wymieszaj. Następnie dodaj ziele angielskie i liście laurowe.

Zalej mięso przygotowaną marynatą i odstaw na całą noc do lodówki.

Jak oceniasz przepis na marynatę do baraniny
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 80,5% osób

Więcej informacji na temat marynaty do baraniny

Mięso baranie to rodzaj bardzo cennego mięsa, które charakteryzuje się delikatnym smakiem, ale konieczna jest marynata do baraniny, wtedy danie smakuje jeszcze lepiej. Świetnie się składa, ponieważ dzisiaj przedstawię Ci przepis na marynatę do baraniny, dzięki której Twoja baranina będzie nie tylko pyszna, ale najlepsza. Wbrew pozorom przygotowanie tego rodzaju mięsa jest szybkie i proste, na pewno poradzi sobie z nim nawet osoba zaczynająca swoją przygodę kulinarną.

Baranina nie potrzebuje wielu przypraw by zachwycić smakiem każdego smakosza kulinarnego. Wystarczy, że wykorzystasz mój sprawdzony przepis na marynatę do mięsa baraniego.

Będziesz potrzebować takie składniki jak: wino, liście laurowe, ziele angielskie, czosnek, cebula i oczywiście nasza baranina.

Zatem, jak zrobić marynatę do baraniny, która będzie najlepsza?

Dodatkowo przygotuj szklankę wody. Wodę przegotuj i ostudź, przelej do miski, dodaj wino. Cebulę pokrój w pióra, a czosnek przeciśnij przez praskę. Dodaj je do wina i wymieszaj. Następnie dodaj ziele angielskie i liście laurowe. Zalej mięso przygotowaną marynatą i odstaw na całą noc do lodówki. W tym czasie mięso idealnie się zamarynuje, a wszystkie smaki wejdą w głąb. Sam widzisz, jak proste jest przygotowanie tej aromatycznej marynaty.

Po tym czasie usmaż mięso na patelni z rozgrzanym olejem rzepakowym. Mięso powinno mieć charakterystyczny brązowy odcień.

Identyczne danie możesz przygotować z dowolnego gatunku mięsa. Sam widzisz, jak prosta w przygotowaniu jest marynata dzięki, której Twoje danie będzie jeszcze pyszniejsze. Po krótkim czasie pyszna i soczysta baranina będzie dobra do spożycia.

Będzie to idealny pomysł na domowy obiad w rodzinnym gronie, ale też na lunch z koleżanką. Wystarczy, że dodasz do mięsa odrobinę kaszy i sałaty. Jeśli serwujesz baraninę dla rodziny postaw dodatkowo na ziemniaczane puree lub ziemniaki w formie pieczonych łódeczek z Twoimi ulubionymi ziołami. Nie zapominaj o porcji świeżych warzyw, idealnie nada się surówka z białej kapusty typu colesław, pomysł na nią znajdziesz w innych moich przepisach. Przygotowanie jej zajmie Ci dosłownie chwile, a na Twoim talerzu przybędzie potężna dawka witamin i składników mineralnych.

Skoro już wiesz, jak zrobić marynatę do baraniny przygotuj ją z tym niezwykle delikatnym i kruchym mięsem i przekonaj się, jaka jest dobra.

Alergeny w marynacie do baraniny

Lista alergenów dla marynaty do baraniny przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Wino czerwone wytrawne

Wartości odżywcze marynaty do baraniny

na 100g gotowej potrawy

W podobny sposób możesz przygotować dowolne rodzaje mięs, marynata najlepiej sprawdzi się do mięs takich jak wołowina, baranina, nie polecam stosowania jej do chudych gatunków mięs - drób.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
224.40
448.79
Białko (g)
17.49
34.97

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
3.06
6.13
Węglowodany przyswajalne (g)
2.91
5.81
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.16
0.31

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
13.15
26.30
Tłuszcze nasycone (g)
6.68
13.37
Tłuszcze nienasycone (g)
6.47
12.94
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.46
10.91
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.01
2.03
Cholesterol (mg)
66.91
133.82

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina B6 (mg)
0.12
0.23
Witamina B12 (µg (mcg))
1.88
3.77
Witamina C (mg)
0.76
1.52
Witamina D (µg (mcg))
0.07
0.15
Brak danych dla: wino czerwone wytrawne.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.10
0.21
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.07
0.15
Ryboflawina (mg)
0.19
0.38
Niacyna (mg)
4.52
9.03
Foliany (µg (mcg))
16.21
32.43
Beta karoten (µg (mcg))
0.11
0.21

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
284.23
568.46
Potas (mg)
234.56
469.13
Wapń (mg)
15.76
31.51
Fosfor (mg)
140.00
279.99
Magnez (mg)
19.33
38.65
Żelazo (mg)
1.49
2.99
Cynk (mg)
2.94
5.88
Miedź (mg)
0.09
0.19
Szacunkowy indeks glikemiczny marynaty do baraniny 0
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania marynaty do baraniny

Koszt składników
91.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Wino czerwone wytrawne
250 g
1 szklanka
20.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
7.14
Za 250 g
Cebula
120 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.36
Za 120 g
Czosnek
5 g
1 ząbek
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 5 g
Udziec barani
1000 g
65.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
65.00
Za 1000 g
Koszt składników
91.00