Martini fiero
- Prosecco (80 g)
- Martini Fiero (80 ml)
- Woda gazowana (40 ml)
- Pomarańcza - 1 plaster (20 g)
- Lód - 2 kostki (60 g)
Przepis na martini fiero krok po kroku
Prosecco, Martini i wodę wlej do shakera i dodaj lód. Całość dokładnie wymieszaj.
Do drinka dodaj plasterek pomarańczy.
Więcej informacji na temat martini fiero
Martini fiero, to nie tylko nazwa drinka, ale również odmiana alkoholu, która w Polsce nie cieszy się dużą popularnością. Dzięki dodatkowi z czerwonej pomarańczy całość zachowuje przepiękny kolor i swój charakterystyczny smak. Świetnie sprawdza się w koktajlach, gdyż jest niezwykle lekki i orzeźwiający. Wspaniale współgra z sokiem pomarańczowym.
Przepis na martini fiero jest bardzo łatwy, a przy tym niezwykle szybki. To koktajl, który świetnie sprawdzi się jako aperitif. Ma lekko słodkawy i gorzki smak. W tym przepisie został połączony z Prosecco, z którym tworzy niezwykle pyszną kompozycję smakową. Sprawdzi się idealnie do posiłku, kolacji czy na imprezę, gdyż jest prosty.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić drinka martini fiero, który będzie bardzo smaczny, a przy tym łatwy w przygotowaniu, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Całość jest niezwykle prosta, zajmuje tylko kilka chwil, dlatego spokojnie poradzą sobie z nim nawet osoby początkujące. W tej wersji do stworzenia drinka nie potrzeba zbyt dużo składników. Należy zmieszać dwa rodzaje alkoholu i dodać odrobinę pomarańczy dla lepszego wyglądu i wspaniałego smaku.
Ten koktajl alkoholowy jest niezwykle łatwy, ale nie banalny, to wszystko zasługa odpowiedniego alkoholu. Martini fiero to rodzaj wermutu, czyli ziołowego trunku, który jest niezwykle delikatny, ale bardzo smaczny. Świetnie smakuje schłodzony. Z dodatkiem prosecco, o nieco gorzkawym smaku, tworzą duet idealny. Do drinka dobrze jest dodać również lekko schłodzonej wody gazowanej, by całość zyskała jeszcze więcej delikatności. Choć w niektórych przepisach dodaje się również tonic, nie ma takiej potrzeby, gdyż całość jest naprawdę wyjątkowo smaczna i bez niego.
To wspaniały pomysł na przepyszny i lekki drink na imprezę. Wspaniale i bardzo dekoracyjnie się prezentuje zwłaszcza w dużym kieliszku z cząstkami owoców cytrusowych. Ze względu na jego ziołowy charakter można go również podawać z dodatkiem rozmarynu czy gałązek mięty, by stworzyć nieco bardziej oryginalną kompozycję smakową.
Martini fiero, podane w taki sposób, choć domowe, jest bardzo smaczne. Oprócz tego, że jest dobre, jest również bardzo łatwe.
Alergeny w martini fiero
Lista alergenów dla martini fiero przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Prosecco
Wartości odżywcze martini fiero
Ten napój ze względu na dodatek alkoholu nie jest zdrowy i nie powinien gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(280g)
Węglowodany
(280g)
Tłuszcze
(280g)
Witaminy
(280g)
Składniki mineralne
(280g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.