Przepis na marokańskie chlebki z patelni krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, czosnek
To będzie niezbędne
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, duża miska

W 300 ml ciepłej wody rozprowadź drożdże, łyżkę cukru i mąki.

Odstaw do wyrośnięcia na 15 minut.

Mąkę pszenną przesiej do miski i dodaj do niej kwaśną śmietanę i sól.

Wlej zaczyn drożdżowy i wyrób gładkie ciasto.

Odstaw przykryte ściereczką na 2 godziny.

Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.

Obierz marchew i selera i zetrzyj na tarce.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.

Dodaj warzywa i smaż przez 5 minut.

Warzywa odsuń na bok patelni i usmaż mięso.

Dodaj pomidory z puszki, dopraw solą, pieprzem, majerankiem, papryką słodką i czosnkiem.

Duś przez 20 minut na małym ogniu.

Dodaj posiekaną natkę pietruszki i wymieszaj.

Ciasto podziel na 12 kawałków równej wielkości.

Każdy rozpłaszcz w dłoniach i nafaszeruj mięsem.

Zlep brzegi i uformuj okrągłe chlebki lekko spłaszczone z wierzchu.

Smaż na rozgrzanej patelni przez 4-5 minut z jednej strony.

Podawaj na dużym talerzu z dodatkiem ulubionego sosu.

Marokańskie chlebki z patelni podane w koszyczku.
Marokańskie chlebki z patelni
Koszt przygotowania dania
17.61 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
609 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
71

Marokańskie chlebki z patelni - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o marokańskich chlebkach z patelni

Marokańskie chlebki z patelni to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Domowe chlebki z ciasta drożdżowego sprawdzą się idealnie podane z sosem jogurtowo koperkowym lub pikantnym sosem chilli. Tradycyjne chlebki kuchni marokańskiej są bardzo aromatyczne i najczęściej podawane z mięsem. Przepis na marokańskie chlebki z patelni jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, drożdże, cukier, śmietana kwaśna, mięso mielone, cebula, marchew, seler, pomidory w puszce, olej rzepakowy, natka pietruszki, sól, pieprz, papryka słodka, czosnek, majeranek.

Jak zrobić marokańskie chlebki z patelni? W ciepłej wodzie rozprowadź drożdże, łyżkę cukru i mąki. Odstaw do wyrośnięcia na 15 minut. Mąkę pszenną przesiej do miski i dodaj do niej kwaśną śmietanę i sól. Wlej zaczyn drożdżowy i wyrób gładkie ciasto. Odstaw przykryte ściereczką na 2 godziny. Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Obierz marchew i selera i zetrzyj na tarce. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Dodaj warzywa i smaż przez 5 minut. Warzywa odsuń na bok patelni i usmaż mięso. Dodaj pomidory z puszki, dopraw solą, pieprzem, majerankiem, papryką słodką i czosnkiem. Duś przez 20 minut na małym ogniu. Dodaj posiekaną natkę pietruszki i wymieszaj. Ciasto podziel na 12 kawałków równej wielkości. Każdy rozpłaszcz w dłoniach i nafaszeruj mięsem. Zlep brzegi i uformuj okrągłe chlebki lekko spłaszczone z wierzchu. Smaż na rozgrzanej patelni przez 4-5 minut z jednej strony. Podawaj na dużym talerzu z dodatkiem ulubionego sosu.

Ciasto drożdżowe jest najmniej kalorycznym rodzajem ciasta. Warunkiem jest jednak upieczenie go w piekarniku zamiast smażenia na głębokim tłuszczu. Drożdże bogate są w witaminy z grupy B. Ciasto jest też źródłem mikroelementów takich jak magnez, potas, fosfor czy żelazo.

Podsumowując pyszne chlebki będą idealne na obiad dla całej rodziny. Chlebki można upiec także w piekarniku. Domowe danie jest dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w temperaturze pokojowej przez 1 dzień. Farsz do ciasta można modyfikować dowolnie i przygotowywać w wersji bez mięsa.

Wartości odżywcze marokańskich chlebków z patelni

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kalorie)
203.16 kcal
609.48 kcal
Białko
8.38 g
25.13 g

Węglowodany w marokańskich chlebkach z patelni

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany
24.69 g
74.07 g
Węglowodany przyswajalne
23.63 g
70.88 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.06 g
3.18 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz
8.08 g
24.24 g
Tłuszcze nasycone
3.71 g
11.12 g
Tłuszcze nienasycone
4.37 g
13.12 g
Tłuszcze jednonasycone
3.44 g
10.31 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.94 g
2.81 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Cholesterol
19.50 mg
58.51 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na marokańskie chlebki z patelni

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A
104.62 µg (mcg)
313.86 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.17 mg
0.52 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.16 µg (mcg)
0.49 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
4.65 mg
13.94 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
8.84 µg (mcg)
26.52 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.49 mg
1.47 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.23 mg
0.70 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
3.38 mg
10.13 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
68.64 µg (mcg)
205.91 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
964.10 µg (mcg)
2892.30 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na marokańskie chlebki z patelni

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód
59.17 mg
177.51 mg
Potas
232.70 mg
698.09 mg
Wapń
29.85 mg
89.55 mg
Fosfor
102.36 mg
307.09 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
22.17 mg
66.50 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
2.12 mg
6.37 mg
Cynk
1.15 mg
3.46 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.11 mg
0.33 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny marokańskich chlebków z patelni 71
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w marokańskich chlebkach z patelni

Lista alergenów dla marokańskich chlebków z patelni przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy

Cena przygotowania marokańskich chlebków z patelni

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
500 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Drożdże świeże
50 g
pół kostki
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 50 g
Cukier
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 20 g
Śmietana 18%
130 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.43
Za 130 g
Mięso mielone wieprzowe
400 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 400 g
Cebula
120 g
1 średnia sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.36
Za 120 g
Marchewka
200 g
2 małe sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Seler korzeniowy
100 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 100 g
Pomidory w puszce
300 g
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.73
Za 300 g
Natka pietruszki
20 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Olej rzepakowy
30 ml
3 łyżki stołowe
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Koszt składników
41.50
Jak oceniasz przepis na marokańskie chlebki z patelni
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób