Marokańskie chlebki z patelni

Opublikowano: 12.10.2022 r., 11:15 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Chlebki z patelni w koszyczku
Marokańskie chlebki z patelni
Marokańskie chlebki z patelni to wspaniała propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Chlebki z ciasta drożdżowego podawać można z różnymi farszami. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 20 min
Smażenie 40 min
609 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
71
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (500 g)
  • Drożdże świeże - pół kostki (50 g)
  • Cukier - 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
  • Śmietana 18% (130 g)
  • Mięso mielone wieprzowe (400 g)
  • Cebula - 1 średnia sztuka (120 g)
  • Marchewka - 2 małe sztuki (200 g)
  • Seler korzeniowy (100 g)
  • Pomidory w puszce (300 g)
  • Natka pietruszki - 1 pęczek (20 g)
  • Olej rzepakowy - 3 łyżki stołowe (30 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, czosnek
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, duża miska

Przepis na marokańskie chlebki z patelni krok po kroku

W 300 ml ciepłej wody rozprowadź drożdże, łyżkę cukru i mąki.

Odstaw do wyrośnięcia na 15 minut.

Mąkę pszenną przesiej do miski i dodaj do niej kwaśną śmietanę i sól.

Wlej zaczyn drożdżowy i wyrób gładkie ciasto.

Odstaw przykryte ściereczką na 2 godziny.

Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.

Obierz marchew i selera i zetrzyj na tarce.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.

Dodaj warzywa i smaż przez 5 minut.

Warzywa odsuń na bok patelni i usmaż mięso.

Dodaj pomidory z puszki, dopraw solą, pieprzem, majerankiem, papryką słodką i czosnkiem.

Duś przez 20 minut na małym ogniu.

Dodaj posiekaną natkę pietruszki i wymieszaj.

Ciasto podziel na 12 kawałków równej wielkości.

Każdy rozpłaszcz w dłoniach i nafaszeruj mięsem.

Zlep brzegi i uformuj okrągłe chlebki lekko spłaszczone z wierzchu.

Smaż na rozgrzanej patelni przez 4-5 minut z jednej strony.

Podawaj na dużym talerzu z dodatkiem ulubionego sosu.

Jak oceniasz przepis na marokańskie chlebki z patelni
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,0% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat marokańskich chlebków z patelni

Marokańskie chlebki z patelni to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Domowe chlebki z ciasta drożdżowego sprawdzą się idealnie podane z sosem jogurtowo koperkowym lub pikantnym sosem chilli. Tradycyjne chlebki kuchni marokańskiej są bardzo aromatyczne i najczęściej podawane z mięsem. Przepis na marokańskie chlebki z patelni jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, drożdże, cukier, śmietana kwaśna, mięso mielone, cebula, marchew, seler, pomidory w puszce, olej rzepakowy, natka pietruszki, sól, pieprz, papryka słodka, czosnek, majeranek.

Jak zrobić marokańskie chlebki z patelni? W ciepłej wodzie rozprowadź drożdże, łyżkę cukru i mąki. Odstaw do wyrośnięcia na 15 minut. Mąkę pszenną przesiej do miski i dodaj do niej kwaśną śmietanę i sól. Wlej zaczyn drożdżowy i wyrób gładkie ciasto. Odstaw przykryte ściereczką na 2 godziny. Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Obierz marchew i selera i zetrzyj na tarce. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Dodaj warzywa i smaż przez 5 minut. Warzywa odsuń na bok patelni i usmaż mięso. Dodaj pomidory z puszki, dopraw solą, pieprzem, majerankiem, papryką słodką i czosnkiem. Duś przez 20 minut na małym ogniu. Dodaj posiekaną natkę pietruszki i wymieszaj. Ciasto podziel na 12 kawałków równej wielkości. Każdy rozpłaszcz w dłoniach i nafaszeruj mięsem. Zlep brzegi i uformuj okrągłe chlebki lekko spłaszczone z wierzchu. Smaż na rozgrzanej patelni przez 4-5 minut z jednej strony. Podawaj na dużym talerzu z dodatkiem ulubionego sosu.

Ciasto drożdżowe jest najmniej kalorycznym rodzajem ciasta. Warunkiem jest jednak upieczenie go w piekarniku zamiast smażenia na głębokim tłuszczu. Drożdże bogate są w witaminy z grupy B. Ciasto jest też źródłem mikroelementów takich jak magnez, potas, fosfor czy żelazo.

Podsumowując pyszne chlebki będą idealne na obiad dla całej rodziny. Chlebki można upiec także w piekarniku. Domowe danie jest dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w temperaturze pokojowej przez 1 dzień. Farsz do ciasta można modyfikować dowolnie i przygotowywać w wersji bez mięsa.

Alergeny w marokańskich chlebkach z patelni

Lista alergenów dla marokańskich chlebków z patelni przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy

Wartości odżywcze marokańskich chlebków z patelni

na 100g gotowej potrawy

Marokańskie chlebki z patelni to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Chlebki przygotować można z mąki orkiszowej, będą zawierały wówczas większa ilość błonnika pokarmowego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
203.16
609.48
Białko (g)
8.38
25.13

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
24.69
74.07
Węglowodany przyswajalne (g)
23.63
70.88
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.06
3.18
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
8.08
24.24
Tłuszcze nasycone (g)
3.71
11.12
Tłuszcze nienasycone (g)
4.37
13.12
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.44
10.31
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.94
2.81
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
19.50
58.51
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A (µg (mcg))
104.62
313.86
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.17
0.52
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.16
0.49
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
4.65
13.94
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
8.84
26.52
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.49
1.47
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.23
0.70
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.38
10.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
68.64
205.91
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
964.10
2892.30
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
59.17
177.51
Potas (mg)
232.70
698.09
Wapń (mg)
29.85
89.55
Fosfor (mg)
102.36
307.09
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
22.17
66.50
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.12
6.37
Cynk (mg)
1.15
3.46
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.11
0.33
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny marokańskich chlebków z patelni 71
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania marokańskich chlebków z patelni

Koszt składników
41.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
500 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Drożdże świeże
50 g
pół kostki
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 50 g
Cukier
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 20 g
Śmietana 18%
130 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.43
Za 130 g
Mięso mielone wieprzowe
400 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 400 g
Cebula
120 g
1 średnia sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.36
Za 120 g
Marchewka
200 g
2 małe sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Seler korzeniowy
100 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 100 g
Pomidory w puszce
300 g
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.73
Za 300 g
Natka pietruszki
20 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Olej rzepakowy
30 ml
3 łyżki stołowe
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Koszt składników
41.50