Marmolada ze śliwek

Opublikowano: 27.04.2022 r., 16:44 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Śliwkowa marmolada w słoiku
Marmolada ze śliwek
Marmolada ze śliwek to doskonały pomysł na dodatek do ciast lub herbaty. Jest pyszna w smaku oraz aromatyczna. Spróbuj ją koniecznie!
Przygotowanie 15 min
Gotowanie i Mieszanie i łączenie 100 min
129 kcal
Kcal w porcji
140 g
Wielkość porcji
52
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Śliwki (500 g)
  • Cukier (80 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon
Sprzęt kuchenny
garnek, małe słoiczki

Przepis na marmoladę ze śliwek krok po kroku

Śliwki myjemy, kroimy je na pół i usuwamy z nich pestki.

Przekładamy je do garnka. Dodajemy także wodę (10 ml). Owoce gotujemy na małym ogniu tak długo, aż będą się rozpadać (około 90 minut). Ważne, aby raz na jakiś czas mieszać je, aby nie przywarły do garnka.

Następnie dodajemy cukier i cynamon. Całość gotujemy jeszcze kilka minut do momentu rozpuszczenia się cukru.

Gotową marmoladę przekładamy do wyparzonych i suchych słoików. Szczelnie je zamykamy.

Na koniec słoiki pasteryzujemy około 15 minut.

Jak oceniasz przepis na marmoladę ze śliwek
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,9% osób

Więcej informacji na temat marmolady ze śliwek

Pyszna marmolada ze śliwek to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu dodatek, który idealnie sprawdzi się do ciast, deserów lub herbat na zimę. Śliwki z cynamonem są proste w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nimi poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Ich smak zachwyci każdego i gwarantuje, że najlepsza marmolada zniknie w mgnieniu oka. Możesz uzupełnić ją o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić marmoladę ze śliwek? Przygotowanie jej jest bardzo łatwe. Na początku śliwki myjemy, kroimy je na pół i usuwamy z nich pestki. Przekładamy je do garnka. Dodajemy także wodę (10 ml). Owoce gotujemy na małym ogniu tak długo, aż będą się rozpadać (około 90 minut). Ważne, aby raz na jakiś czas mieszać je, aby nie przywarły do garnka Ile cukru? Dodajemy cukier (80 g) i cynamon. Całość gotujemy jeszcze kilka minut do momentu rozpuszczenia się cukru. Gotową marmoladę przekładamy do wyparzonych i suchych słoików. Szczelnie je zamykamy. Na koniec słoiki pasteryzujemy około 15 minut.

Sprawdzony przepis na marmoladę ze śliwek nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi ze śliwek, które posiadają wiele wartości odżywczych. Wpływają między innymi na poprawę apetytu oraz regulują procesy trawienne. Dzięki dużej ilości błonnika przeciwdziałają zaparciom oraz zmniejszają ryzyko pojawienia się w przyszłości raka jelita grubego. Śliwki wpływają również na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Dodatkowo są bogate w witaminy A, C, E i B, dzięki czemu są doskonałym źródłem przeciwutleniaczy oraz kojąco wpływają na nasz układ nerwowy. Owoce, które powinniśmy wybierać to węgierki oraz renklody, ponieważ zawierają najwięcej wartości odżywczych.

Domowa i smaczna marmolada odpowiednio przygotowana posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybka i łatwa w przygotowaniu oraz dobra w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na pewno ułatwi Ci przygotowanie pysznego dodatku.

Alergeny w marmoladzie ze śliwek

Lista alergenów dla marmolady ze śliwek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na marmoladę ze śliwek

Wartości odżywcze marmolady ze śliwek

na 100g gotowej potrawy

Marmolada ma niski IG, dzięki czemu możemy bez przeszkód wprowadzić ja do naszego menu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(140g)
Energia (kcal)
92.76
129.86
Białko (g)
0.60
0.84
Fenyloalanina (mg)
0.01
0.01

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(140g)
Węglowodany (g)
23.57
32.99
Węglowodany przyswajalne (g)
22.36
31.30
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.21
1.69

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(140g)
Tłuszcz (g)
0.29
0.40
Tłuszcze nasycone (g)
0.14
0.19
Tłuszcze nienasycone (g)
0.15
0.21
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(140g)
Witamina A (µg (mcg))
14.66
20.52
Witamina B6 (mg)
0.03
0.04
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
8.19
11.47
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.00
0.00
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.03
0.04
Ryboflawina (mg)
0.03
0.04
Niacyna (mg)
0.36
0.51
Foliany (µg (mcg))
4.31
6.03
Beta karoten (µg (mcg))
163.79
229.31

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(140g)
Sód (mg)
0.14
0.19
Potas (mg)
135.62
189.87
Wapń (mg)
5.31
7.43
Fosfor (mg)
13.79
19.31
Magnez (mg)
6.03
8.45
Żelazo (mg)
0.15
0.21
Cynk (mg)
0.09
0.12
Miedź (mg)
0.05
0.07
Szacunkowy indeks glikemiczny marmolady ze śliwek 52
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania marmolady ze śliwek

Koszt składników
7.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Śliwki
500 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 500 g
Cukier
80 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 80 g
Koszt składników
7.50