Marmolada ze śliwek
- Śliwki (500 g)
- Cukier (80 g)
Przepis na marmoladę ze śliwek krok po kroku
Śliwki myjemy, kroimy je na pół i usuwamy z nich pestki.
Przekładamy je do garnka. Dodajemy także wodę (10 ml). Owoce gotujemy na małym ogniu tak długo, aż będą się rozpadać (około 90 minut). Ważne, aby raz na jakiś czas mieszać je, aby nie przywarły do garnka.
Następnie dodajemy cukier i cynamon. Całość gotujemy jeszcze kilka minut do momentu rozpuszczenia się cukru.
Gotową marmoladę przekładamy do wyparzonych i suchych słoików. Szczelnie je zamykamy.
Na koniec słoiki pasteryzujemy około 15 minut.
-
Kruche ciastka z marmoladą
-
Kruche rogaliki z marmoladą
-
Marmolada z jabłek
-
Bułki drożdżowe z marmoladą
-
Rogaliki drożdżowe Thermomix
-
Piernik z marmoladą
-
Rogaliki półkruche
-
Ciasto drożdżowe z marmoladą
-
Pączki z marmoladą
-
Ciasto francuskie z marmoladą
-
Pączki z lukrem
-
Murzynek z marmoladą
-
Strucla z marmoladą
-
Marmolada z mastyksu
-
Dania z marmoladą
Więcej informacji na temat marmolady ze śliwek
Pyszna marmolada ze śliwek to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu dodatek, który idealnie sprawdzi się do ciast, deserów lub herbat na zimę. Śliwki z cynamonem są proste w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nimi poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Ich smak zachwyci każdego i gwarantuje, że najlepsza marmolada zniknie w mgnieniu oka. Możesz uzupełnić ją o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.
Jak zrobić marmoladę ze śliwek? Przygotowanie jej jest bardzo łatwe. Na początku śliwki myjemy, kroimy je na pół i usuwamy z nich pestki. Przekładamy je do garnka. Dodajemy także wodę (10 ml). Owoce gotujemy na małym ogniu tak długo, aż będą się rozpadać (około 90 minut). Ważne, aby raz na jakiś czas mieszać je, aby nie przywarły do garnka Ile cukru? Dodajemy cukier (80 g) i cynamon. Całość gotujemy jeszcze kilka minut do momentu rozpuszczenia się cukru. Gotową marmoladę przekładamy do wyparzonych i suchych słoików. Szczelnie je zamykamy. Na koniec słoiki pasteryzujemy około 15 minut.
Sprawdzony przepis na marmoladę ze śliwek nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi ze śliwek, które posiadają wiele wartości odżywczych. Wpływają między innymi na poprawę apetytu oraz regulują procesy trawienne. Dzięki dużej ilości błonnika przeciwdziałają zaparciom oraz zmniejszają ryzyko pojawienia się w przyszłości raka jelita grubego. Śliwki wpływają również na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Dodatkowo są bogate w witaminy A, C, E i B, dzięki czemu są doskonałym źródłem przeciwutleniaczy oraz kojąco wpływają na nasz układ nerwowy. Owoce, które powinniśmy wybierać to węgierki oraz renklody, ponieważ zawierają najwięcej wartości odżywczych.
Domowa i smaczna marmolada odpowiednio przygotowana posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybka i łatwa w przygotowaniu oraz dobra w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na pewno ułatwi Ci przygotowanie pysznego dodatku.
Alergeny w marmoladzie ze śliwek
Lista alergenów dla marmolady ze śliwek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na marmoladę ze śliwek
Wartości odżywcze marmolady ze śliwek
Marmolada ma niski IG, dzięki czemu możemy bez przeszkód wprowadzić ja do naszego menu.
Energia i białka
(140g)
Węglowodany
(140g)
Tłuszcze
(140g)
Witaminy
(140g)
Składniki mineralne
(140g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.