Marmolada z pigwy

Opublikowano: 03.10.2022 r., 11:10 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Domowa marmolada z pigwy
Marmolada z pigwy
Tradycyjna, pyszna, hiszpańska marmolada z pigwy to deser o nazwie dolce de membrillo. Zobacz, jak zrobić marmoladę z pigwy i ile cukru trzeba użyć.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Blendowanie 240 min
156 kcal
Kcal w porcji
83 g
Wielkość porcji
63
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 30 porcji
  • Pigwa surowa (1500 g)
  • Cukier (1000 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
garnek, blender

Przepis na marmoladę z pigwy krok po kroku

Umyj pigwę i dobrze oczyść z wierzchu za pomocą gąbeczki.

Owoce w całości zalej wodą i gotuj do całkowitej miękkości.

Gdy owoce będą miękkie, zalej zimną wodą, obierz ze skórki. Ostudź i usuń gniazda nasienne.

Blenderem zblenduj owoce na gładko.

Przełóż owoce do garnka z nieprzywieralną powłoką.

Zacznij gotować owoce na niewielkim ogniu, przy czym wsyp cukier i cały czas mieszaj.

Mieszaj bardzo często, aż masa przestanie się rozpływać.

Masa powinna się gotować około 70-90 minut. Mieszaj co jakiś czas. Gdy masa będzie ciągnąca się i nabierze czerwono-pomarańczowego koloru, oznacza to, że jest gotowa.

Przełóż marmoladę do pojemnika/blaszki keksowej/blaszki do pieczenia (wyłożonych folią spożywczą). Odstaw na noc do stężenia.

Marmolada powinna być tak stała, by dało się ją kroić.

Podawaj na deser z dojrzałym serem.

Jak oceniasz przepis na marmoladę z pigwy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,5% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat marmolady z pigwy

Tradycyjna, pyszna, hiszpańska marmolada z pigwy to deser o nazwie dolce de membrillo. Zobacz, jak zrobić marmoladę z pigwy i ile cukru trzeba użyć. Taki pomysł na ciekawy, niecodzienny deser możesz zrobić w domowych warunkach. Skorzystaj, gdy zacznie się sezon na pigwę i zrób taki słodki deser. Przepis na marmoladę z pigwy gotuje się dosyć długo. Taka domowa marmolada z pigwy jest jednak bardzo pyszna i warta poświęconego czasu. Spróbuj tego hiszpańskiego pomysłu na przysmak z pigwą gruszkową w roli głównej.

Pigwa jest twarda i nie powala smakiem, gdy jest jedzona w formie surowej. Smak zmienia się na pyszny po obróbce termicznej. Marmolada z pigwy w takim wydaniu jest wyjątkowa. Hiszpańska galaretka z pigwy gruszkowej jest twarda. Nie jest to typowa marmolada do smarowania. Przepis na marmoladę z pigwy wykonuje się tylko z dwóch składników: z pigwy gruszkowej oraz cukru. Podawana jest w formie stałej. Bardzo przypomina galaretkę owocową. Nie przechowuje się jej w słoikach jak tradycyjne przetwory, a raczej w płaskim pojemniku lub na blaszce do pieczenia.

Jak zrobić marmoladę z pigwy i Ile cukru potrzeba? Przede wszystkim należy przygotować owoce. Pigwa jest to owoc twardy. Ciężko jest ją kroić. Dlatego, do przepisu na marmoladę z pigwy najlepiej będzie ugotować całe owoce do miękkości. Najpierw umyj owoce i wyszoruj. Należy pozbyć się meszku, który jest na powierzchni owocu. Gotuj pigwę, aż będzie całkiem miękka. Zalej ją zimną wodą – wtedy łatwiej zejdzie skóra. Z pigwy gruszkowej trzeba usunąć gniazda nasienne i za pomocą blendera trzeba zrobić gładkie puree. Powstały mus owocowy zacznij gotować, mieszaj cały czas, dosypując cukier. Mieszaj bardzo często, aż mieszanka nie będzie się rozpływać (zagęści się znacząco). Wtedy mieszaj co jakiś czas. Gotuj około 70-90 minut. Marmolada z pigwy jest gotowa, gdy kolor zmieni się na czerwono-pomarańczowy i będzie bardzo gęsta, ciągnąca się. Przelej masę do płaskiej blaszki, pojemniczka lub keksówki. Blaszkę trzeba wyłożyć folią spożywczą. Odstaw marmoladę, ponieważ musi zastygnąć. Po nocy w lodówce będzie idealna do jedzenia.

To, ile cukru dodać, jest zależne od tego, ile otrzymasz musu z owoców. Założenie jest takie, by dać ¾ objętości cukru względem puree owocowego. Jeżeli masz jedną szklankę puree z pigwy, należy dodać ¾ szklanki cukru.

Jak zrobisz marmoladę z pigwy, zgodnie z tradycją je się ją z twardymi, dojrzewającymi serami. W Hiszpanii podaje się ją z serem o nazwie Manchego. Domowa marmolada pigwowa to super pomysł na to, by dodać ją do tortu.

Alergeny w marmoladzie z pigwy

Lista alergenów dla marmolady z pigwy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na marmoladę z pigwy

Wartości odżywcze marmolady z pigwy

na 100g gotowej potrawy

Pigwa to źródło pektyn. Wpływają korzystnie na układ pokarmowy. Znajdują się w nich też przeciwutleniacze, które zwalczają wolne rodniki. Zawiera też witaminy i minerały. Duża zawartość cukru w marmoladzie podnosi indeks glikemiczny.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(83g)
Energia (kcal)
188.20
156.21
Białko (g)
0.24
0.20

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(83g)
Węglowodany (g)
49.02
40.69
Węglowodany przyswajalne (g)
47.88
39.74
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.14
0.95

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(83g)
Tłuszcz (g)
0.19
0.16
Tłuszcze nasycone (g)
0.13
0.11
Tłuszcze nienasycone (g)
0.05
0.04
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(83g)
Witamina A (µg (mcg))
1.20
1.00
Witamina B6 (mg)
0.02
0.02
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
9.00
7.47
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.01
0.01
Ryboflawina (mg)
0.03
0.02
Niacyna (mg)
0.12
0.10
Foliany (µg (mcg))
1.80
1.49

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(83g)
Sód (mg)
2.80
2.32
Potas (mg)
119.00
98.77
Wapń (mg)
7.00
5.81
Fosfor (mg)
10.20
8.47
Magnez (mg)
4.80
3.98
Żelazo (mg)
0.44
0.37
Cynk (mg)
0.03
0.02
Miedź (mg)
0.08
0.07
Szacunkowy indeks glikemiczny marmolady z pigwy 63
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania marmolady z pigwy

Koszt składników
47.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pigwa surowa
1500 g
15.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 3
45.00
Za 1500 g
Cukier
1000 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 1000 g
Koszt składników
47.50