Marmolada z jabłek
- Jabłko - 10 średnich sztuk (2000 g)
- Cukier - 1 opakowanie (1000 g)
- Sok z cytryny (30 ml)
Przepis na marmolada z jabłek krok po kroku
Jabłka oczyść z gniazd nasiennych.
Umieść jabłka w garnku.
Wsyp cukier i dodaj cynamon oraz sok z cytryny.
Gotuj na wolnym ogniu przez 180 minut.
Mieszaj co jakiś czas, aby konfitura nie przywarła do dna.
Gotową marmoladę przełóż do wyparzonych słoików.
Słoiczki pasteryzuj i przechowuj w chłodnym miejscu.
-
Marmolada
-
Surówka z pora i jabłek
-
Dżem z dyni i jabłek
-
Nalewka z jabłek
-
Dżem jabłkowy
-
Marmolada różana
-
Jabłka do słoików
-
Wino z jabłek
-
Kompot z jabłek na zimę
-
Sok z jabłek na zimę
-
Kompot jabłkowy
-
Konfitura z jabłek
-
Mus jabłkowy Thermomix
-
Sałatka z czerwonej kapusty do słoika
-
Powidło z jabłek bez cukru
-
Kompot z jabłek do słoików
-
Mus z gruszek
-
Smażone jabłka do słoików
-
Przetwory z jabłek
Więcej informacji na temat marmolady z jabłek
Marmolada z jabłek to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do ciastek lub naleśników. Smaczna marmolada może zostać przygotowana także bez dodatku cukru. Domowa konfitura jest idealna na zimę do słoików i można ją przechowywać przez długi czas w chłodnym miejscu. Przepis na marmoladę z jabłek jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia marmolady potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: jabłka, cukier, cynamon, sok z cytryny.
Jak zrobić marmoladę z jabłek? Jabłka oczyść z gniazd nasiennych. Umieść jabłka w garnku. Wsyp cukier i dodaj cynamon oraz sok z cytryny. Gotuj na wolnym ogniu przez 180 minut. Mieszaj co jakiś czas, aby konfitura nie przywarła do dna. Gotową marmoladę przełóż do wyparzonych słoików. Za pasteryzuj i przechowuj w chłodnym miejscu. Cytryna jest owocem tropikalnym pochodzącym z Chin. Jest ona źródłem witaminy C, która jest silnym środkiem antyoksydacyjnym. Chroni nasz organizm przed działaniem wolnych rodników. Cytryny są także źródłem błonnika regulującego pracę naszych jelit oraz kwasów owocowych, którym cytryna zawdzięcza swój kwaśny smak. Kwaśny smak cytryny wpływa korzystnie na produkcję kwasów żółciowych, dlatego warto je dodawać do potraw, gdyż poprawiają trawienie.
Jabłko to bardzo popularny na całym świecie owoc. Posiada różne odmiany, które różnią się nie tylko smakiem, ale również kolorem i konsystencją. Jabłka zawierają kwasy owocowe, którym zawdzięczają smak. Jabłka są też fantastycznym źródłem witaminy C, która odpowiada za syntezę kolagenu i posiada właściwości przeciwutleniające i wzmacniające odporność, jak również minerałów: magnezu, potasu, wapnia i fosforu.
Podsumowując: najlepsza marmolada przygotowana w domu sprawdzi się idealnie jako dodatek do naleśników lub domowych wypieków. Marmoladę wzbogacić można także dodatkiem śliwek lub gruszek/ Sprawdzony przepis gwarantuje przygotowanie udanego wyrobu. Smaczna marmolada jest idealnym dodatkiem do pączków lub świeżego pieczywa. Pyszna marmolada z dodatkiem cynamonu jest bardzo aromatyczna. Domowa marmolada jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu.
Alergeny w marmoladzie z jabłek
Lista alergenów dla marmolady z jabłek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na marmolada z jabłek
Wartości odżywcze marmolady z jabłek
Marmolada z jabłek to bardzo dobre źródło pektyn. Marmolada świetnie sprawdzi się jako zdrowa alternatywa dla sklepowych słodyczy. Marmolada zawiera także sporą ilość przeciwutleniaczy.
Energia i białka
(300g)
Węglowodany
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy
(300g)
Składniki mineralne
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.