Marmolada różana

Opublikowano: 22.04.2022 r., 9:58 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Słoik marmolady różanej
Marmolada różana
Marmolada różana to wspaniała propozycja na słodki dodatek do ciast i deserów. Marmolada przygotowana w domu jest aromatyczna i bardzo słodka. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 180 min
295 kcal
Kcal w porcji
270 g
Wielkość porcji
57
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 10 porcji
  • Jabłko - 4 duże sztuki (1000 g)
  • Śliwki (1000 g)
  • Płatki róży (200 g)
  • Cukier - pół opakowania (500 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sok z cytryny
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na marmolada różana krok po kroku

Jabłka obierz ze skórki i oczyść z gniazd nasiennych.

Pokrój jabłka w kostkę.

Wydryluj śliwki.

W garnku umieść jabłka, dodaj śliwki, wsyp cukier i płatki róż.

Wlej wodę i duś pod przykryciem przez 2-3 godziny.

Mieszaj co jakiś czas, aby marmolada się nie przypaliła.

Na koniec dodaj sok z cytryny i wymieszaj.

Marmoladę wystudź.

Słoiki sparz wrzątkiem i przełóż marmoladę do słoików.

Zapasteryzuj marmoladę w słoikach i odstaw w chłodne, suche miejsce.

Jak oceniasz przepis na marmolada różana
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,1% osób

Więcej informacji na temat marmolady różanej

Marmolada różana to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do kanapek lub słodkich deserów. Smaczna marmolada to produkt bardzo gęsty przygotowywany na bazie jabłek i śliwek. Do marmolady dodać można także inne owoce, które wzbogacą jej smak. Przepis na marmoladę różaną jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia marmolady potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: jabłka, śliwki, płatki róży, cukier, sok z cytryny.

Jak zrobić marmoladę różaną? Jabłka obierz ze skórki i oczyść z gniazd nasiennych. Pokrój jabłka w kostkę. Wydryluj śliwki. W garnku umieść jabłka, dodaj śliwki, wsyp cukier i płatki róż. Wlej wodę i duś pod przykryciem przez 2-3 godziny. Mieszaj co jakiś czas, aby marmolada się nie przypaliła. Na koniec dodaj sok z cytryny i wymieszaj. Marmoladę wystudź. Słoiki sparz wrzątkiem i przełóż marmoladę do słoików. Za pasteryzuj i odstaw w chłodne suche miejsce.

Śliwki zawierają spore ilości błonnika oraz pektyn, dzięki temu wspomagają trawienie i pracę układu pokarmowego. Dzięki zawartości pektyn śliwki idealnie nadają się na przetwory takie jak dżemy i konfitury, pektyny sprawiają, że nie potrzeba dodawać do nich cukru. Są bogatym źródłem witaminy C, witaminy A, potasu, fosforu i magnezu. Fosfor jest pierwiastkiem niezbędnym do budowy kości i zębów. Śliwki mają niski indeks glikemiczny i są niskokaloryczne. Sprawdzają się więc w dietach osób chorych na cukrzycę oraz w żywieniu osób odchudzających się. Płatki róż najlepiej zbierać samodzielnie w okresie letnim. Płatki róż powinny być wolne od oprysków, więc najlepiej zbierać płatki róż dziko rosnących. Dzięki olejkom eterycznym marmolada nabierze cudownego aromatu.

Podsumowując najlepsza marmolada do deserów jest prosta do przygotowania. Domowa, pyszna marmolada to tradycyjny dodatek do pączków. Różaną marmoladę można dodawać także do lodów oraz ciast i rogalików drożdżowych. Marmolada na zimę to świetny pomysł na zachowanie letnich owoców w słoiku. To, ile cukru dodać zależy jedynie od twoich preferencji smakowych.

Alergeny w marmoladzie różanej

Lista alergenów dla marmolady różanej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na marmolada różana

Wartości odżywcze marmolady różanej

na 100g gotowej potrawy

Marmolada różana to bardzo słodki domowy wyrób. Zawiera ona dużą ilość cukru, który gwałtownie podnosi poziom glukozy we krwi. Nie powinny go spożywać osoby chorujące na cukrzycę.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(270g)
Energia (kcal)
109.44
295.50
Brak danych dla: płatki róży.
czytaj dalej
Białko (g)
0.36
0.98
Brak danych dla: płatki róży.
czytaj dalej
Fenyloalanina (mg)
0.01
0.02
Brak danych dla: płatki róży.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(270g)
Węglowodany (g)
27.70
74.80
Brak danych dla: płatki róży.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne (g)
26.30
71.00
Brak danych dla: płatki róży.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.41
3.80
Brak danych dla: płatki róży.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(270g)
Tłuszcz (g)
0.22
0.59
Brak danych dla: płatki róży.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone (g)
0.16
0.42
Brak danych dla: płatki róży.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone (g)
0.06
0.17
Brak danych dla: płatki róży.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: płatki róży.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: płatki róży.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(270g)
Witamina A (µg (mcg))
7.41
20.00
Brak danych dla: płatki róży.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.03
0.08
Brak danych dla: płatki róży.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: płatki róży.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.07
0.18
Brak danych dla: płatki róży.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: płatki róży.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.02
0.05
Brak danych dla: płatki róży.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.03
0.07
Brak danych dla: płatki róży.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.19
0.51
Brak danych dla: płatki róży.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
2.96
8.00
Brak danych dla: płatki róży.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
79.63
215.00
Brak danych dla: płatki róży.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(270g)
Sód (mg)
0.93
2.50
Brak danych dla: płatki róży.
czytaj dalej
Potas (mg)
95.56
258.00
Brak danych dla: płatki róży.
czytaj dalej
Wapń (mg)
4.63
12.50
Brak danych dla: płatki róży.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
9.63
26.00
Brak danych dla: płatki róży.
czytaj dalej
Magnez (mg)
4.44
12.00
Brak danych dla: płatki róży.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.12
0.33
Brak danych dla: płatki róży.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.05
0.14
Brak danych dla: płatki róży.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.04
0.09
Brak danych dla: płatki róży.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny marmolady różanej 57
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania marmolady różanej

Koszt składników
115.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jabłko
1000 g
4 duże sztuki
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 6
2.78
Za 1000 g
Śliwki
1000 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 1000 g
Płatki róży
200 g
10.00
Za 20,0 g
Liczba opakowań 10
100.00
Za 200 g
Cukier
500 g
pół opakowania
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 g
Koszt składników
115.50