Marmolada
- Jabłko (1000 g)
- Cukier (500 g)
Przepis na marmoladę krok po kroku
Jabłka obieramy, usuwamy z nich gniazda nasienne i kroimy je na małe kawałki. Gotowe owoce polewamy delikatnie sokiem z cytryny.
Jabłka dzielimy na dwie równe części. Jedną z nich przekładamy do garnka. Dodajemy do nich wodę (20 ml) i podgrzewamy je ma małym ogniu tak długo, aż powstanie z nich gesta masa.
Następnie dodajemy pozostałe owoce, cukier i cynamon do smaku. Całość trzymamy jeszcze około 40 minut na małym ogniu. Ważne, aby marmoladę często mieszać żeby się nie przypaliła.
Gotową marmoladę przekładamy do wyparzonych i suchych słoików. Dokładnie je zamykamy, a na koniec pasteryzujemy około 15 minut.
-
Surówka z pora i jabłek
-
Dżem z dyni i jabłek
-
Nalewka z jabłek
-
Dżem jabłkowy
-
Marmolada z jabłek
-
Marmolada różana
-
Jabłka do słoików
-
Wino z jabłek
-
Kompot z jabłek na zimę
-
Sok z jabłek na zimę
-
Kompot jabłkowy
-
Konfitura z jabłek
-
Mus jabłkowy Thermomix
-
Sałatka z czerwonej kapusty do słoika
-
Powidło z jabłek bez cukru
-
Kompot z jabłek do słoików
-
Mus z gruszek
-
Smażone jabłka do słoików
-
Przetwory z jabłek
Więcej informacji na temat marmolady
Pyszna marmolada owocowa to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu dodatek, który idealnie sprawdzi się idealnie do ciast, deserów lub herbat. Jabłka w połączeniu z cynamonem są bardzo dobre, dzięki składnikom, które dodawane są do nich. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Smaczny dodatek zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz go uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania. Smaczna marmolada idealnie sprawdzi się w menu dla dzieci.
Jak zrobić domową marmoladę? Przygotowanie jej jest bardzo łatwe. Na początku jabłka obieramy, usuwamy z nich gniazda nasienne i kroimy je na małe kawałki. Gotowe owoce polewamy delikatnie sokiem z cytryny. Jabłka dzielimy na dwie równe części. Jedną z nich przekładamy do garnka. Dodajemy do nich wodę (20 ml) i podgrzewamy je ma małym ogniu tak długo, aż powstanie z nich gesta masa. Następnie dodajemy pozostałe owoce, cukier i cynamon do smaku. Całość trzymamy jeszcze około 40 minut na małym ogniu. Ważne, aby marmoladę często mieszać żeby się nie przypaliła. Gotową marmoladę przekładamy do wyparzonych i suchych słoików. Dokładnie je zamykamy, a na koniec pasteryzujemy około 15 minut.
Sprawdzony przepis na marmoladę nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z soku z cytryny, który posiada wiele wartości odżywczych. Owoce są przede wszystkim doskonałym źródłem beta – karotenu, magnezu, żelaza oraz witamin z grupy B, a także E. Wpływają na pobudzenie procesów trawiennych oraz powodują szybsze oczyszczanie się naszego organizmu. Cytryna posiada również przeciwutleniacze, które mają działanie antynowotworowe. Dodatkowo ze względu na wysoki poziom witaminy C owoce doskonale sprawdzą się przy reumatoidalnym zapaleniu stawów, ponieważ chroni nas przed zapaleniem wielostawowym. Cytryna pomimo niskiego PH, nie ma działania zakwaszającego tylko zasadowe.
Domowa i najlepsza marmolada z jabłek odpowiednio przygotowane posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybka i prosta w przygotowaniu oraz dobra w smaku. Możemy także zrobić ją z przetartych owoców. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na dodatek na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.
Alergeny w marmoladzie
Lista alergenów dla marmolady przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na marmoladę
Wartości odżywcze marmolady
Marmolada ma wysoki IG przez co powinniśmy spożywać ją okazjonalnie.
Energia i białka
(350g)
Węglowodany
(350g)
Tłuszcze
(350g)
Witaminy
(350g)
Składniki mineralne
(350g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.