Margarita drink
- Tequila - 2 kieliszki (100 ml)
- Triple sec (40 ml)
- Sok z cytryny (100 ml)
- Limonka (100 g)
- Cukier (60 g)
- Lód (200 g)
- Sól (10 g)
Przepis na margarita drink krok po kroku
Sok wyciśnięty z cytryny wymieszaj z cukrem i plastrami limonki. Gdy cukier się rozpuści odcedź plastry limonki.
Do shakera wlej tequilę, triple sec, sok z cytryny i wymieszaj.
Brzeg kieliszka do margarity posmaruj plastrem limonki i zanurz w soli.
W kieliszku umieść pokruszony lód i wlej koktajl z shakera.
Więcej informacji na temat margarity drinka
Margarita drink to doskonała propozycja na pyszny tradycyjny Meksykański koktajl alkoholowy. Przepis na drink margarita jest bardzo łatwy do przygotowania dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia barmańskiego aby go zrobić. Składniki potrzebne do przygotowania tego drinka z alkoholem są następujące: tequila, triple sec, cukier, sok z cytryny, limonka, lód.
Jak zrobić drink margarita? Na początek wymieszaj sok wyciśnięty z cytryny z cukrem i plastrami limonki wymieszaj dokładnie, plastry limonki odcedź z soku. Następnie do shakera wlej tequile, triple sec, sok cytrynowy z cukrem. Brzeg kieliszka do margarity posmaruj plastrem limonki i zanurz w soli. Umieść w środku kieliszka pokruszony lód przygotowany własnoręcznie w następujący sposób: kostki lodu włóż do woreczka strunowego, przykryj ścierką i rozdrobnij uderzając tłuczkiem do mięsa. Na lód wlej koktajl i udekoruj kieliszek plastrem limonki.
Tequila jest alkoholem wysokoprocentowym, pochodzącym z Meksyku. Jego nazwa pochodzi od nazwy miasta w którym jest produkowany. Powstaje poprzez destylację sfermentowanego soku z agawy. Agawa jest rośliną o wielu odmianach, wiele z nich jest bogata w cukier. Tequila oryginalna jest alkoholem, którego miejscem produkcji oraz butelkowania jest Meksyk. Wyróżniamy dwa rodzaje tequili oro i blanco, różni jest to że pierwsza dojrzewa w drewnianych beczkach natomiast druga butelkowana jest od razu po procesie destylacji. Likier do margarity zwany triple sec to powstały ze skórek gorzkiej pomarańczy wytrawny likier. Nazwa triple sec oznacza potrójnie wytrawny, likier jest bezbarwny a zawartość alkoholu sięga w nim 40%. Dodatek soku z cytryny i limonki nadaje drinkowi kwaśnego smaku, dodatkowo zawartość owoców cytrusowych sprawia, że koktajl zawiera dużo witaminy C oraz składników mineralnych. Sok z limonki wspomaga także pracę wątroby, która obciążona jest neutralizacją alkoholu.
Podsumowując margarita to dobry pomysł na koktajl na imprezę z alkoholem. Składniki na drink możesz dowolnie modyfikować dodając sok z pomarańczy lub inny likier owocowy zamiast wytrawnego likieru z pomarańczy.
Alergeny w margaricie drinku
Lista alergenów dla margarity drinka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na margarita drink
Wartości odżywcze margarity drinka
Koktajle z dodatkiem alkoholu są wyrobami wysokokalorycznymi. Często zawierają duże ilości cukru. Alkohol i cukier to produkty których spożywania powinniśmy unikać na co dzień.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.