Przepis na marcinek na herbatnikach krok po kroku

Składniki dla 12 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sok z cytryny, cukier puder, aromat migdałowy
To będzie niezbędne
mikser, duża miska, forma do pieczenia 24 cm x 24 cm

Wlej do miski śmietankę kremówkę, dodaj cukier puder i ubij na sztywną pianę.

Delikatnie mieszając, dodaj pozostałe śmietany do ubitej kremówki.

Ciągle mieszając, dodaj sok z cytryny i kilka kropel aromatu migdałowego.

Foremkę wyłóż papierem do pieczenia.

Ułóż pierwszą warstwę herbatników w foremce.

Na herbatniki wyłóż nie grubszą niż 2 mm warstwę kremu.

Ułóż na nim warstwę herbatników i ponownie cienką warstwę kremu.

Powtarzaj poprzednie kroki, aż wykorzystasz wszystkie herbatniki i cały krem.

Ostatnią warstwę powinien stanowić krem.

Czekoladę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i posyp nią ciasto.

Marcinek na herbatnikach na białym talerzu
Marcinek na herbatnikach
Koszt przygotowania dania
24.80 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
387 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
85

Marcinek na herbatnikach - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o marcinku na herbatnikach

Marcinek na herbatnikach to pyszne przekładane ciasto, które jest typowe dla Puszczy Białowieskiej. Do jego przygotowania potrzebne są tylko herbatniki i śmietankowy, prosty krem.

Przepis na ciasto marcinek na herbatnikach. Na początku wlej do miski dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę, dodaj cukier puder i ubij na sztywną pianę. Delikatnie mieszając, dodaj pozostałe śmietany do ubitej kremówki. Ciągle mieszając, dodaj sok z cytryny i kilka kropel aromatu migdałowego. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż pierwszą warstwę herbatników w foremce. Na herbatniki wyłóż nie grubszą niż 2 mm warstwę kremu. Ułóż na nim warstwę herbatników i ponownie cienką warstwę kremu. Powtarzaj poprzednie kroki, aż wykorzystasz wszystkie herbatniki i cały krem. Ostatnią warstwę powinien stanowić krem. Czekoladę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i posyp nią ciasto. Mam nadzieję, że wiesz już jak zrobić ciasto marcinek na herbatnikach. Takie szybkie, łatwe ciasto bez pieczenia idealnie pasuje do kawy z przyjaciółmi.

Śmietana 30% jest to nabiałowy produkt spożywczy, którego 30% stanowi tłuszcz. Ta dość wysoka zawartość tłuszczu powoduje, że po ubiciu śmietana jest stabilna, a więc zachowuje dłużej swój kształt. By odpowiednio się ona ubijała, powinna spędzić przynajmniej 12 godzin w lodówce, najlepiej na najwyższej półce gdzie jest najchłodniej. Dotyczy to szczególnie śmietan UHT, które spotkać można na regularnych półkach sklepowych, a nie w lodówkach. Warto pamiętać również, by używać odpowiedniego naczynia do ubijania. Najlepiej sprawdzi się tutaj miska szklanka lub metalowa. To zapobiegnie osadzaniu się tłuszczu na bokach naczynia. A to właśnie tłuszcz odpowiada za sztywność ubitej śmietany.

Tradycyjny marcinek najbardziej kojarzony jest z miejscowością Hajnówka. Samorząd tego miasta starał się o wpisanie Marcinka na Listę Produktów Tradycyjnych. Ten tradycyjny wypiek można wykonać również w nieco bardziej pracochłonnej wersji, gdzie zamiast herbatników używa się pieczonych blatów ciasta kruchego. Nasz przepis jest znacznie łatwiejszy i szybszy w przygotowaniu, mimo to ciasto jest tak samo dobre.

Wartości odżywcze marcinka na herbatnikach

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(125g)
Energia (kalorie)
309.71 kcal
387.13 kcal
Białko
3.86 g
4.83 g

Węglowodany w marcinku na herbatnikach

Na 100g
Na porcję
(125g)
Węglowodany
28.21 g
35.26 g
Węglowodany przyswajalne
27.16 g
33.95 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.05 g
1.31 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(125g)
Tłuszcz
20.25 g
25.31 g
Tłuszcze nasycone
15.68 g
19.59 g
Tłuszcze nienasycone
4.57 g
5.72 g

Składniki mineralne w przepisie na marcinek na herbatnikach

Na 100g
Na porcję
(125g)
Sód
323.24 mg
404.05 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny marcinka na herbatnikach 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w marcinku na herbatnikach

Lista alergenów dla marcinka na herbatnikach przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Śmietana 18%
    • Śmietana 12%
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • aromat migdałowy

Cena przygotowania marcinka na herbatnikach

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Herbatniki
360 g
1.50
Za 100.0 g
Liczba opakowań 4
5.40
Za 360 g
Czekolada gorzka
100 g
5.00
Za 100.0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 100 g
Śmietanka kremowa 30%
500 g
dobrze schłodzona
3.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 3
7.50
Za 500 g
Śmietana 18%
200 g
2.20
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
2.20
Za 200 g
Śmietana 12%
200 g
2.20
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
2.20
Za 200 g
Cukier puder
100 g
2.00
Za 400.0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Sok z cytryny
40 ml
1.00
Za 20.0 ml
Liczba opakowań 2
2.00
Za 40 ml
Koszt składników
28.40
Jak oceniasz przepis na marcinek na herbatnikach
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0.0% osób