Marcinek na herbatnikach

Opublikowano: 20.01.2023 r., 13:30 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto Marcinek na talerzu
Marcinek na herbatnikach
Marcinek na herbatnikach to pyszne przekładane ciasto, które jest typowe dla Puszczy Białowieskiej. Do jego przygotowania potrzebne są tylko herbatniki i śmietankowy, prosty krem.
Przygotowanie 40 min
387 kcal
Kcal w porcji
125 g
Wielkość porcji
85
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 12 porcji
  • Herbatniki (360 g)
  • Czekolada gorzka (100 g)
  • Śmietanka kremowa 30% - dobrze schłodzona (500 g)
  • Śmietana 18% (200 g)
  • Śmietana 12% (200 g)
  • Cukier puder (100 g)
  • Sok z cytryny (40 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sok z cytryny, cukier puder, aromat migdałowy
Sprzęt kuchenny
mikser, duża miska, forma do pieczenia 24 cm x 24 cm

Przepis na marcinek na herbatnikach krok po kroku

Wlej do miski śmietankę kremówkę, dodaj cukier puder i ubij na sztywną pianę.

Delikatnie mieszając, dodaj pozostałe śmietany do ubitej kremówki.

Ciągle mieszając, dodaj sok z cytryny i kilka kropel aromatu migdałowego.

Foremkę wyłóż papierem do pieczenia.

Ułóż pierwszą warstwę herbatników w foremce.

Na herbatniki wyłóż nie grubszą niż 2 mm warstwę kremu.

Ułóż na nim warstwę herbatników i ponownie cienką warstwę kremu.

Powtarzaj poprzednie kroki, aż wykorzystasz wszystkie herbatniki i cały krem.

Ostatnią warstwę powinien stanowić krem.

Czekoladę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i posyp nią ciasto.

Jak oceniasz przepis na marcinek na herbatnikach
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,6% osób

Więcej informacji na temat marcinka na herbatnikach

Marcinek na herbatnikach to pyszne przekładane ciasto, które jest typowe dla Puszczy Białowieskiej. Do jego przygotowania potrzebne są tylko herbatniki i śmietankowy, prosty krem.

Przepis na ciasto marcinek na herbatnikach. Na początku wlej do miski dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę, dodaj cukier puder i ubij na sztywną pianę. Delikatnie mieszając, dodaj pozostałe śmietany do ubitej kremówki. Ciągle mieszając, dodaj sok z cytryny i kilka kropel aromatu migdałowego. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż pierwszą warstwę herbatników w foremce. Na herbatniki wyłóż nie grubszą niż 2 mm warstwę kremu. Ułóż na nim warstwę herbatników i ponownie cienką warstwę kremu. Powtarzaj poprzednie kroki, aż wykorzystasz wszystkie herbatniki i cały krem. Ostatnią warstwę powinien stanowić krem. Czekoladę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i posyp nią ciasto. Mam nadzieję, że wiesz już jak zrobić ciasto marcinek na herbatnikach. Takie szybkie, łatwe ciasto bez pieczenia idealnie pasuje do kawy z przyjaciółmi.

Śmietana 30% jest to nabiałowy produkt spożywczy, którego 30% stanowi tłuszcz. Ta dość wysoka zawartość tłuszczu powoduje, że po ubiciu śmietana jest stabilna, a więc zachowuje dłużej swój kształt. By odpowiednio się ona ubijała, powinna spędzić przynajmniej 12 godzin w lodówce, najlepiej na najwyższej półce gdzie jest najchłodniej. Dotyczy to szczególnie śmietan UHT, które spotkać można na regularnych półkach sklepowych, a nie w lodówkach. Warto pamiętać również, by używać odpowiedniego naczynia do ubijania. Najlepiej sprawdzi się tutaj miska szklanka lub metalowa. To zapobiegnie osadzaniu się tłuszczu na bokach naczynia. A to właśnie tłuszcz odpowiada za sztywność ubitej śmietany.

Tradycyjny marcinek najbardziej kojarzony jest z miejscowością Hajnówka. Samorząd tego miasta starał się o wpisanie Marcinka na Listę Produktów Tradycyjnych. Ten tradycyjny wypiek można wykonać również w nieco bardziej pracochłonnej wersji, gdzie zamiast herbatników używa się pieczonych blatów ciasta kruchego. Nasz przepis jest znacznie łatwiejszy i szybszy w przygotowaniu, mimo to ciasto jest tak samo dobre.

Alergeny w marcinku na herbatnikach

Lista alergenów dla marcinka na herbatnikach przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Śmietana 18%
    • Śmietana 12%
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • aromat migdałowy

Wartości odżywcze marcinka na herbatnikach

na 100g gotowej potrawy

Słodkie ciasta z kremem mogą stanowić pyszny element dobrze zbilansowanej diety.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(125g)
Energia (kcal)
309.71
387.13
Białko (g)
3.86
4.83

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(125g)
Węglowodany (g)
28.21
35.26
Węglowodany przyswajalne (g)
27.16
33.95
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.05
1.31

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(125g)
Tłuszcz (g)
20.25
25.31
Tłuszcze nasycone (g)
15.68
19.59
Tłuszcze nienasycone (g)
4.57
5.72

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(125g)
Sód (mg)
323.24
404.05
Szacunkowy indeks glikemiczny marcinka na herbatnikach 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania marcinka na herbatnikach

Koszt składników
28.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Herbatniki
360 g
1.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 4
5.40
Za 360 g
Czekolada gorzka
100 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 100 g
Śmietanka kremowa 30%
500 g
dobrze schłodzona
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 3
7.50
Za 500 g
Śmietana 18%
200 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.20
Za 200 g
Śmietana 12%
200 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.20
Za 200 g
Cukier puder
100 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Sok z cytryny
40 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 2
2.00
Za 40 ml
Koszt składników
28.40