Marcinek na herbatnikach
- Herbatniki (360 g)
- Czekolada gorzka (100 g)
- Śmietanka kremowa 30% - dobrze schłodzona (500 g)
- Śmietana 18% (200 g)
- Śmietana 12% (200 g)
- Cukier puder (100 g)
- Sok z cytryny (40 ml)
Przepis na marcinek na herbatnikach krok po kroku
Wlej do miski śmietankę kremówkę, dodaj cukier puder i ubij na sztywną pianę.
Delikatnie mieszając, dodaj pozostałe śmietany do ubitej kremówki.
Ciągle mieszając, dodaj sok z cytryny i kilka kropel aromatu migdałowego.
Foremkę wyłóż papierem do pieczenia.
Ułóż pierwszą warstwę herbatników w foremce.
Na herbatniki wyłóż nie grubszą niż 2 mm warstwę kremu.
Ułóż na nim warstwę herbatników i ponownie cienką warstwę kremu.
Powtarzaj poprzednie kroki, aż wykorzystasz wszystkie herbatniki i cały krem.
Ostatnią warstwę powinien stanowić krem.
Czekoladę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i posyp nią ciasto.
-
Serniczki na zimno
-
Ciasto krówkowe
-
Sernik na zimno z mascarpone mango
-
Śmietanowiec
-
Ciasto oreo
-
3 bit bez pieczenia
-
Ciasto kinder bueno
-
Semifreddo
-
Puszysty sernik na zimno z wiaderka
-
Sernik na zimno z truskawkami
-
Chatka baby jagi
-
Banoffee
-
Ciasto "wiśniowy puszek z kajmakiem"
-
Sernik na zimno z wiaderka
-
Sernik na zimno z galaretką
-
Ciasto filadelfia
-
Ciasto na zimno
-
Szpajza
-
Ciasta na zimno
Więcej informacji na temat marcinka na herbatnikach
Marcinek na herbatnikach to pyszne przekładane ciasto, które jest typowe dla Puszczy Białowieskiej. Do jego przygotowania potrzebne są tylko herbatniki i śmietankowy, prosty krem.
Przepis na ciasto marcinek na herbatnikach. Na początku wlej do miski dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę, dodaj cukier puder i ubij na sztywną pianę. Delikatnie mieszając, dodaj pozostałe śmietany do ubitej kremówki. Ciągle mieszając, dodaj sok z cytryny i kilka kropel aromatu migdałowego. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż pierwszą warstwę herbatników w foremce. Na herbatniki wyłóż nie grubszą niż 2 mm warstwę kremu. Ułóż na nim warstwę herbatników i ponownie cienką warstwę kremu. Powtarzaj poprzednie kroki, aż wykorzystasz wszystkie herbatniki i cały krem. Ostatnią warstwę powinien stanowić krem. Czekoladę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i posyp nią ciasto. Mam nadzieję, że wiesz już jak zrobić ciasto marcinek na herbatnikach. Takie szybkie, łatwe ciasto bez pieczenia idealnie pasuje do kawy z przyjaciółmi.
Śmietana 30% jest to nabiałowy produkt spożywczy, którego 30% stanowi tłuszcz. Ta dość wysoka zawartość tłuszczu powoduje, że po ubiciu śmietana jest stabilna, a więc zachowuje dłużej swój kształt. By odpowiednio się ona ubijała, powinna spędzić przynajmniej 12 godzin w lodówce, najlepiej na najwyższej półce gdzie jest najchłodniej. Dotyczy to szczególnie śmietan UHT, które spotkać można na regularnych półkach sklepowych, a nie w lodówkach. Warto pamiętać również, by używać odpowiedniego naczynia do ubijania. Najlepiej sprawdzi się tutaj miska szklanka lub metalowa. To zapobiegnie osadzaniu się tłuszczu na bokach naczynia. A to właśnie tłuszcz odpowiada za sztywność ubitej śmietany.
Tradycyjny marcinek najbardziej kojarzony jest z miejscowością Hajnówka. Samorząd tego miasta starał się o wpisanie Marcinka na Listę Produktów Tradycyjnych. Ten tradycyjny wypiek można wykonać również w nieco bardziej pracochłonnej wersji, gdzie zamiast herbatników używa się pieczonych blatów ciasta kruchego. Nasz przepis jest znacznie łatwiejszy i szybszy w przygotowaniu, mimo to ciasto jest tak samo dobre.
Alergeny w marcinku na herbatnikach
Lista alergenów dla marcinka na herbatnikach przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Herbatniki
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Herbatniki
- Śmietanka kremowa 30%
- Śmietana 18%
- Śmietana 12%
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- aromat migdałowy
Wartości odżywcze marcinka na herbatnikach
Słodkie ciasta z kremem mogą stanowić pyszny element dobrze zbilansowanej diety.
Energia i białka
(125g)
Węglowodany
(125g)
Tłuszcze
(125g)
Składniki mineralne
(125g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.