Przepis na marchwiankę krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

Marchew obierz i pokrój na małe cząstki.

Warzywa wrzuć do garnka i zalej 1 litrem wody. Dodaj ryż i gotuj do całkowitej miękkości marchewki i ryżu.

Zupę dopraw małą szczyptą soli.

Zupę ostudź i zblenduj na gładką masę.

Gotową zupę lekko podgrzej.

Marchwianka podana w białym garnku.
marchwianka
Koszt przygotowania dania
1.77 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
314 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
75

Marchwianka - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o marchwiance

Marchwianka to zupa, która uratowała niejeden bolący brzuch. Jest niezwykle lekkostrawna, a przy tym bardzo pożywna. Można ją podawać nawet małym dzieciom.

Przepis na marchwiankę to wspaniała opcja dla wszystkich miłośników prostych dań. To doskonały pomysł na danie, które sprawdza się na biegunkę i ból brzucha. Ta zupa jest niezwykle delikatna. Nie przyprawia się jej mocno, gdyż ma być lekkostrawna i nie podrażniać żołądka. Zupa ta naturalnie jest bezglutenowa. Do jej przygotowania używa się marchewek, a także ryżu. Oba te produkty są niezwykle lekkostrawne. Dzięki temu zupa może trafiać spokojnie na talerze osób z problemami żołądkowymi, ale też maluchów.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić marchwiankę, by była łatwa, zdrowa, ale jednocześnie smaczna, to ten prosty przepis sprawdzi się doskonale. Ta zupa ma właściwości łagodzące, dzięki czemu zwykle podaje się ją w przypadku zatrucia pokarmowego. Choć ma głównie zastosowanie zdrowotne, to jednak można ją również zjadać na obiad. Te z przepisu jest po prostu najlepsza! Składa się na niej mnóstwo marchewki, stąd właśnie jej nazwa. Marchewka ma właściwości zapierające, dlatego jest świetną opcją dla osób, które cierpią z powodu biegunki. Nie sprawdzi się za to dla osób, które mają problemy z zaparciami. Marchewki są wspaniałym źródłem witaminy A i E, które doskonale wspierają zdrowie skóry. Oprócz tego działa rozkurczowo, obniża poziom cholesterolu we krwi, a także wpływa na regulację trawienia. Stanowi bogate źródło witamin i soli mineralnych. Beta-karoten, którego duże ilości można znaleźć w marchewce, zapewnia prawidłowe funkcjonowanie wzroku, wzmacnia odporność, a także wspomaga leczenie trądziku i opóźnia pojawianie się zmarszczek. Jednak najbardziej jest znany z tego, że przyśpiesza opalanie i przedłuża efekty kąpieli słonecznych. Beta-karoten jest przeciwutleniaczem, co oznacza, że może zapobiegać rozwojowi chorób nowotworowych. Dowiedziono, że może obniżyć występowanie takich nowotworów, jak: rak jamy ustnej, krtani, przełyku i pęcherza moczowego.

Wartości odżywcze marchwianki

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(393g)
Energia (kalorie)
80.05 kcal
314.61 kcal
Białko
1.67 g
6.56 g

Węglowodany w marchwiance

Na 100g
Na porcję
(393g)
Węglowodany
18.20 g
71.54 g
Węglowodany przyswajalne
15.69 g
61.65 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.52 g
9.89 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(393g)
Tłuszcz
0.37 g
1.45 g
Tłuszcze nienasycone
0.10 g
0.38 g

Witaminy w przepisie na marchwiankę

Na 100g
Na porcję
(393g)
Witamina B6
0.13 mg
0.51 mg
Tiamina
0.07 mg
0.28 mg
Ryboflawina
0.05 mg
0.21 mg
Niacyna
1.01 mg
3.98 mg
Foliany
18.63 µg (mcg)
73.22 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na marchwiankę

Na 100g
Na porcję
(393g)
Sód
61.14 mg
240.28 mg
Potas
289.91 mg
1139.36 mg
Wapń
29.68 mg
116.66 mg
Fosfor
42.25 mg
166.03 mg
Magnez
13.34 mg
52.42 mg
Żelazo
0.29 mg
1.14 mg
Cynk
0.36 mg
1.40 mg
Miedź
0.07 mg
0.27 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny marchwianki 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w marchwiance

Lista alergenów dla marchwianki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na marchwiankę

Cena przygotowania marchwianki

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Marchewka
500 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 g
Ryż biały
70 g
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.53
Za 70 g
Koszt składników
5.50
Jak oceniasz przepis na marchwiankę
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób