Marchwiak
- Olej rzepakowy (180 ml)
- Ksylitol (cukier brzozowy) (150 g)
- Marchewka - 2 duże sztuki (300 g)
- Orzechy włoskie - 1 garść (30 g)
- Mąka pszenna typ 500 - 1 duża szklanka (200 g)
- Proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki (7 g)
- Soda oczyszczona - 1 łyżeczka (5 g)
- Jajko (3 szt.)
Przepis na marchwiaka krok po kroku
W dużej misce wymieszają mąkę, przyprawy, proszek do pieczenia i sodę.
Orzechy posiekaj, marchew zetrzyj na tarce.
Do osobnej miski wlej olej i wsyp ksylitol. Zacznij miksować mikserem i stopniowo dodawać po jednym jajku.
Następnie powoli dodawaj suche składniki, marchew i orzechy, cały czas miksując.
Przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz ok. 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
-
Ciasto marchewkowe
-
Ciasto marchewkowe fit
-
Placek z marchewką
-
Ciasto marchewkowe Thermomix
-
Fit ciasto marchewkowe
-
Ciasto marchewkowe z mascarpone
-
Tort marchewkowy
-
Ciasto wegańskie
-
Klasyczne ciasto marchewkowe
-
Wegańskie ciasto marchewkowe
-
Ciasto marchewkowe bezglutenowe
-
Ciasto marchewkowe z orzechami
-
Wege ciasto marchewkowe
-
Placek marchewkowy
-
Marchewkowiec
-
Ciasto marchewkowe bez cukru
-
Ciasto marchewkowe z kremem mascarpone
-
Dietetyczne ciasto marchewkowe
-
Ciasta marchewkowe
Więcej informacji na temat marchwiaka
Marchwiak, czyli domowe, wilgotne ciasto marchewkowe to dobry pomysł na pyszny, a jednocześnie bardzo prosty i szybki do przygotowania wypiek, idealny na deser lub podwieczorek dla całej rodziny. Świetnie sprawdzi się na święte, rodzinne uroczystości, a także jako słodki, prosty deser na weekend lub do popołudniowej kawy, czy herbaty. Marchewkowy placek jest bardzo pyszny, a do jego przygotowania potrzebne są jedynie proste, tanie i łatwodostępne składniki. Niektóre z nich zapewne masz już w swojej kuchni. Przepis na marchwiaka to bardzo prosty przepis, z którym poradzisz sobie bez żadnego problemu, nawet jeśli nie masz większego doświadczenia kulinarnego, ani cukierniczego. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić marchwiaka, aby był naprawdę najlepszy i dobry na każdą okazję, koniecznie czytaj dalej, aby poznać nasz sprawdzony przepis. Do jego przygotowania potrzebujesz mąki pszennej, oleju roślinnego lub roztopionego, ostudzonego masła, jajek, startej marchewki, posiekanych orzechów, słodzidła oraz proszku do pieczenia i sody oczyszczonej. Jeśli zależy Ci na ograniczaniu cukru w diecie, zastąp go ksylitolem. Ciasto będzie równie słodkie, ale mniej kaloryczne i będzie charekteryzowało się niższym indeksem glikemicznym. Przepis na marchwiaka jest bardzo prosty. Wystarczy posiekać orzechy, zetrzeć marchew i utrzeć olej z ksylitolem. Następnie stopniowo należy łączyć wszystkie składniki, cały czas miksując. Marchwiak świetnie sprawdzi się na niedzielne ciasto dla całej rodziny, coś słodkiego do popołudniowej kawy lub herbaty, a także jako słodka przekąska podczas wspólnych spotkań, czy uroczystości z rodziną lub przyjaciółmi. Jeśli szukasz przepisu na zdrowe, odżywcze ciasta, które będą nie tylko smaczne i słodkie, ale też pełne błonnika, witamin i minerałów, koniecznie wypróbuj ten przepis.
Alergeny w marchwiaku
Lista alergenów dla marchwiaka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy włoskie
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze marchwiaka
Dzięki wykorzystaniu ksylitolu zamiast cukru ciasto ma niższy indeks glikemiczny i kaloryczność.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.