Marchwiak

Opublikowano: 24.02.2024 r., 9:50 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Placek z marchewek i sera
Marchwiak
Poznaj przepis na pysznego marchwiaka, idealnego na każdą okazję.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 60 min
316 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
60
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Olej rzepakowy (180 ml)
  • Ksylitol (cukier brzozowy) (150 g)
  • Marchewka - 2 duże sztuki (300 g)
  • Orzechy włoskie - 1 garść (30 g)
  • Mąka pszenna typ 500 - 1 duża szklanka (200 g)
  • Proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki (7 g)
  • Soda oczyszczona - 1 łyżeczka (5 g)
  • Jajko (3 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, miska, blaszka keksowa 26 cm

Przepis na marchwiaka krok po kroku

W dużej misce wymieszają mąkę, przyprawy, proszek do pieczenia i sodę.

Orzechy posiekaj, marchew zetrzyj na tarce.

Do osobnej miski wlej olej i wsyp ksylitol. Zacznij miksować mikserem i stopniowo dodawać po jednym jajku.

Następnie powoli dodawaj suche składniki, marchew i orzechy, cały czas miksując.

Przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz ok. 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.

Jak oceniasz przepis na marchwiaka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób

Więcej informacji na temat marchwiaka

Marchwiak, czyli domowe, wilgotne ciasto marchewkowe to dobry pomysł na pyszny, a jednocześnie bardzo prosty i szybki do przygotowania wypiek, idealny na deser lub podwieczorek dla całej rodziny. Świetnie sprawdzi się na święte, rodzinne uroczystości, a także jako słodki, prosty deser na weekend lub do popołudniowej kawy, czy herbaty. Marchewkowy placek jest bardzo pyszny, a do jego przygotowania potrzebne są jedynie proste, tanie i łatwodostępne składniki. Niektóre z nich zapewne masz już w swojej kuchni. Przepis na marchwiaka to bardzo prosty przepis, z którym poradzisz sobie bez żadnego problemu, nawet jeśli nie masz większego doświadczenia kulinarnego, ani cukierniczego. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić marchwiaka, aby był naprawdę najlepszy i dobry na każdą okazję, koniecznie czytaj dalej, aby poznać nasz sprawdzony przepis. Do jego przygotowania potrzebujesz mąki pszennej, oleju roślinnego lub roztopionego, ostudzonego masła, jajek, startej marchewki, posiekanych orzechów, słodzidła oraz proszku do pieczenia i sody oczyszczonej. Jeśli zależy Ci na ograniczaniu cukru w diecie, zastąp go ksylitolem. Ciasto będzie równie słodkie, ale mniej kaloryczne i będzie charekteryzowało się niższym indeksem glikemicznym. Przepis na marchwiaka jest bardzo prosty. Wystarczy posiekać orzechy, zetrzeć marchew i utrzeć olej z ksylitolem. Następnie stopniowo należy łączyć wszystkie składniki, cały czas miksując. Marchwiak świetnie sprawdzi się na niedzielne ciasto dla całej rodziny, coś słodkiego do popołudniowej kawy lub herbaty, a także jako słodka przekąska podczas wspólnych spotkań, czy uroczystości z rodziną lub przyjaciółmi. Jeśli szukasz przepisu na zdrowe, odżywcze ciasta, które będą nie tylko smaczne i słodkie, ale też pełne błonnika, witamin i minerałów, koniecznie wypróbuj ten przepis.

Alergeny w marchwiaku

Lista alergenów dla marchwiaka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze marchwiaka

na 100g gotowej potrawy

Dzięki wykorzystaniu ksylitolu zamiast cukru ciasto ma niższy indeks glikemiczny i kaloryczność.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
316.58
316.58
Białko (g)
5.47
5.47

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
32.10
32.10
Węglowodany przyswajalne (g)
31.09
31.09
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.02
1.02
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
21.15
21.15
Tłuszcze nasycone (g)
2.46
2.46
Tłuszcze nienasycone (g)
18.69
18.69
Tłuszcze jednonasycone (g)
12.30
12.30
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
6.39
6.39
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
59.19
59.19
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
71.92
71.92
Potas (mg)
219.96
219.96
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Wapń (mg)
54.20
54.20
Żelazo (mg)
1.57
1.57
Szacunkowy indeks glikemiczny marchwiaka 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania marchwiaka

Koszt składników
52.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Olej rzepakowy
180 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.26
Za 180 ml
Ksylitol (cukier brzozowy)
150 g
22.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
6.60
Za 150 g
Marchewka
300 g
2 duże sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Orzechy włoskie
30 g
1 garść
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Mąka pszenna typ 500
200 g
1 duża szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Proszek do pieczenia
7 g
1,5 łyżeczki
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.14
Za 7 g
Soda oczyszczona
5 g
1 łyżeczka
1.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 5 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Koszt składników
52.10