Przepis na marchewkę z groszkiem zasmażaną krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, sitko

Marchew obierz, umyj i pokrój w kostkę. Następnie włóż ją do garnka i zalej bulionem.

Garnek z marchewką wstaw na gaz i gotuj przez około 10 minut. Następnie dodaj rozmrożony groszek i gotuj, aż produkty będą miękkie.

Ugotowany groszek z marchewką odcedź, jednak nie wylewaj bulionu.

W pustym garnku rozgrzej olej i wymieszaj go z mąką. Całość lekko zasmaż.

Następnie do mąki wlej bulion z gotowania warzyw i dokładnie wymieszaj, aby nie było gródek.

Następnie do zasmażki dodaj marchewkę z groszkiem oraz przyprawy i składniki dokładnie wymieszaj.

Gotową marchewkę z groszkiem podawaj na gorąco jako dodatek do obiadu.

Marchewka z groszkiem zasmażana podana w czerwonym naczyniu.
Marchewka z groszkiem zasmażana
Koszt przygotowania dania
8.30 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
179 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
60

Marchewka z groszkiem zasmażana - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o marchewce z groszkiem zasmażanej

Marchewka z groszkiem zasmażana to dobra propozycja na smaczny dodatek do obiadu. Marchewka z groszkiem najlepiej smakuje na ciepło. To dobry dodatek do różnego rodzaju mięs oraz gulaszu. Przepis na zasmażaną marchewkę z groszkiem jest bardzo prosty, dlatego nie wymaga od ciebie dużego wymagania kulinarnego. Do jego wykonania potrzebujesz następujących produktów spożywczych: mrożonego groszku zielonego, marchewki, mąki pszennej, oleju rzepakowego, bulionu jarzynowego, soli oraz pieprzu. Produkty te są przystępne cenowo i dostępne w większości sklepów spożywczych. Bulion jarzynowy możesz przygotować samodzielnie lub wykorzystać w tym celu kostkę warzywną.

A więc jak zrobić zasmażaną marchewkę z groszkiem na gęsto? Wystarczy, że pokrojoną w kostkę marchewkę umieścisz w garnku i zalejesz bulionem. Następnie po 10 minutach gotowania dodasz rozmrożony groszek i produkty będziesz gotować do momentu, aż będą miękkie. Następnie warzywa przecedzisz pozostawiając bulion. W garnku rozgrzej olej i wymieszaj go z mąką, aby powstała zasmażka. Następnie do garnka dodaj bulion i całość dokładnie wymieszaj, aby nie powstały grudki. Do zasmażki dodaj marchewkę z groszkiem, całość dopraw do smaku i dokładnie wymieszaj. Gotową marchewkę z groszkiem podawaj na ciepło.

Marchewka, użyte do przygotowania potrawy, to doskonałe źródło wielu cennych składników odżywczych. To doskonałe źródło przeciwutleniaczy, które zmniejszają wytwarzanie wolnych rodników w naszym organizmie. Ich spożywanie na odpowiednim poziomie zmniejsza ryzyko rozwoju chorób nowotworowych oraz spowalnia proces starzenia się skóry. Jest to również doskonałe źródło prowitaminy A (beta-karotenu), która poprawia stan naszego wzroku.

Podsumowując ta pyszna marchewka z groszkiem na ciepło to doskonała propozycja na dodatek do obiadu. Jest to doskonała propozycja dla osób na diecie wegańskiej, wegetariańskiej oraz redukcyjnej. Należy jednak pamiętać, że zasmażka jest ciężkostrawna, dlatego osoby na diecie lekkostrawnej powinny z niej zrezygnować.

Wartości odżywcze marchewki z groszkiem zasmażanej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
89.94 kcal
179.87 kcal
Białko
2.21 g
4.42 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Węglowodany w marchewce z groszkiem zasmażanej

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
11.25 g
22.49 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
9.15 g
18.30 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
4.14 g
8.29 g
Tłuszcze nasycone
0.43 g
0.85 g
Tłuszcze nienasycone
3.72 g
7.44 g
Tłuszcze jednonasycone
2.56 g
5.12 g

Witaminy w przepisie na marchewkę z groszkiem zasmażaną

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina B6
0.08 mg
0.15 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.14 mg
0.27 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.08 mg
0.16 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.23 mg
2.45 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
3456.79 µg (mcg)
6913.59 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na marchewkę z groszkiem zasmażaną

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
142.31 mg
284.62 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Potas
165.00 mg
330.00 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Wapń
18.85 mg
37.69 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Fosfor
36.41 mg
72.82 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
11.54 mg
23.08 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.71 mg
1.42 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Cynk
0.31 mg
0.63 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.06 mg
0.11 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny marchewki z groszkiem zasmażanej 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w marchewce z groszkiem zasmażanej

Lista alergenów dla marchewki z groszkiem zasmażanej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 750
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Cena przygotowania marchewki z groszkiem zasmażanej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Groszek zielony mrożony
150 g
przed wykorzystaniem rozmroź
5.50
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
1.83
Za 150 g
Marchewka
300 g
3 małe sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Mąka pszenna typ 750
50 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Olej rzepakowy
30 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Bulion warzywny
250 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
5.36
Za 250 ml
Liczba porcji:
Koszt składników
33.00
Jak oceniasz przepis na marchewkę z groszkiem zasmażaną
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób