Marchewka z groszkiem zasmażana
- Groszek zielony mrożony - przed wykorzystaniem rozmroź (150 g)
- Marchewka - 3 małe sztuki (300 g)
- Mąka pszenna typ 750 (50 g)
- Olej rzepakowy (30 ml)
- Bulion warzywny (250 ml)
Przepis na marchewkę z groszkiem zasmażaną krok po kroku
Marchew obierz, umyj i pokrój w kostkę. Następnie włóż ją do garnka i zalej bulionem.
Garnek z marchewką wstaw na gaz i gotuj przez około 10 minut. Następnie dodaj rozmrożony groszek i gotuj, aż produkty będą miękkie.
Ugotowany groszek z marchewką odcedź, jednak nie wylewaj bulionu.
W pustym garnku rozgrzej olej i wymieszaj go z mąką. Całość lekko zasmaż.
Następnie do mąki wlej bulion z gotowania warzyw i dokładnie wymieszaj, aby nie było gródek.
Następnie do zasmażki dodaj marchewkę z groszkiem oraz przyprawy i składniki dokładnie wymieszaj.
Gotową marchewkę z groszkiem podawaj na gorąco jako dodatek do obiadu.
Więcej informacji na temat marchewki z groszkiem zasmażanej
Marchewka z groszkiem zasmażana to dobra propozycja na smaczny dodatek do obiadu. Marchewka z groszkiem najlepiej smakuje na ciepło. To dobry dodatek do różnego rodzaju mięs oraz gulaszu. Przepis na zasmażaną marchewkę z groszkiem jest bardzo prosty, dlatego nie wymaga od ciebie dużego wymagania kulinarnego. Do jego wykonania potrzebujesz następujących produktów spożywczych: mrożonego groszku zielonego, marchewki, mąki pszennej, oleju rzepakowego, bulionu jarzynowego, soli oraz pieprzu. Produkty te są przystępne cenowo i dostępne w większości sklepów spożywczych. Bulion jarzynowy możesz przygotować samodzielnie lub wykorzystać w tym celu kostkę warzywną.
A więc jak zrobić zasmażaną marchewkę z groszkiem na gęsto? Wystarczy, że pokrojoną w kostkę marchewkę umieścisz w garnku i zalejesz bulionem. Następnie po 10 minutach gotowania dodasz rozmrożony groszek i produkty będziesz gotować do momentu, aż będą miękkie. Następnie warzywa przecedzisz pozostawiając bulion. W garnku rozgrzej olej i wymieszaj go z mąką, aby powstała zasmażka. Następnie do garnka dodaj bulion i całość dokładnie wymieszaj, aby nie powstały grudki. Do zasmażki dodaj marchewkę z groszkiem, całość dopraw do smaku i dokładnie wymieszaj. Gotową marchewkę z groszkiem podawaj na ciepło.
Marchewka, użyte do przygotowania potrawy, to doskonałe źródło wielu cennych składników odżywczych. To doskonałe źródło przeciwutleniaczy, które zmniejszają wytwarzanie wolnych rodników w naszym organizmie. Ich spożywanie na odpowiednim poziomie zmniejsza ryzyko rozwoju chorób nowotworowych oraz spowalnia proces starzenia się skóry. Jest to również doskonałe źródło prowitaminy A (beta-karotenu), która poprawia stan naszego wzroku.
Podsumowując ta pyszna marchewka z groszkiem na ciepło to doskonała propozycja na dodatek do obiadu. Jest to doskonała propozycja dla osób na diecie wegańskiej, wegetariańskiej oraz redukcyjnej. Należy jednak pamiętać, że zasmażka jest ciężkostrawna, dlatego osoby na diecie lekkostrawnej powinny z niej zrezygnować.
Alergeny w marchewce z groszkiem zasmażanej
Lista alergenów dla marchewki z groszkiem zasmażanej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 750
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
Wartości odżywcze marchewki z groszkiem zasmażanej
Marchewka z groszkiem zasmażana to doskonałe źródło wielu cennych składników odżywczych. Koniecznie wykorzystaj w swojej kuchni jako dodatek do obiadu.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.