Marchewka po koreańsku
- Marchewka - 10 sztuk (500 g)
- Ocet jabłkowy - 1 łyżka (20 ml)
- Olej rzepakowy (50 ml)
- Czosnek - 3 ząbki (15 g)
- Imbir korzeń - 3 plasterki (15 g)
Przepis na marchewkę po koreańsku krok po kroku
Marchew zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Posól i odstaw na 2 godziny, po czym odciśnij nadmiar płynu.
Imbir i czosnek zetrzyj na tarce lub drobno posiekaj i wymieszaj z marchewką.
Dodaj ocet i wszystkie przyprawy. Wymieszaj.
W małym rondelku dobrze rozgrzej olej, dodaj kolendrę i polej nim marchewkę.
Wymieszaj i przełóż do słoików.
-
Surówka z marchewki
-
Surówka z młodej kapusty
-
Surówka z marchewki i jabłka
-
Surówka z kalarepy
-
Surówka z białej kapusty coleslaw
-
Surówka z pora i marchewki
-
Surówka z cukinii
-
Surówka z marchewki i pora
-
Surówka z marchewki z chrzanem
-
Surówka z kapusty włoskiej
-
Surówka z młodej kapusty z majonezem
-
Surówka z białej kapusty jak u chińczyka
-
Surówka z selera i marchewki
-
Surówka z pora marchewki i jabłka
-
Surówka do kebaba
-
Surówka z marchewki z majonezem
-
Surówka z białej kapusty i marchewki
-
Surówka z marchewki i selera
-
Surówki z marchewki
Więcej informacji na temat marchewki po koreańsku
Marchewka po koreańsku to pomysł na pyszną surówką, która przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom kuchni azjatyckiej i ostrych, pikantnych przypraw. Jest bardzo smaczna i prosta w przygotowaniu, można ją przechowywać w słoikach nawet przez kilka miesięcy, dzięki czemu za jednym razem zrobisz surówkę, której smakiem możesz cieszyć się przez długi czas. Jak zrobić marchewkę po koreańsku, aby była naprawdę najlepsza i dobra jako dodatek do każdego dania? Koniecznie poznaj nasz przepis na marchewkę po koreańsku, który będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Do jej przygotowania potrzebujesz wyłącznie marchewki, oleju oraz dużej ilości przypraw. To właśnie one odpowiadają za to, że jest smaczna, aromatyczna, pikantna i ma smak i aromat charakterystyczne dla kuchni azjatyckiej i koreańskiej. Tradycyjnie, do marchewki dodaje się dużą ilość czosnku, imbiru, kolendry, papryki mielonej słodkiej oraz ostrej. Ich ilość możesz jednak indywidualnie dopasować do swoich preferencji. Przyprawa do marchewki po koreański jest naprawdę wyrazista i pikantna, dlatego, jeśli wolisz nieco łagodniejsze smaki, możesz dodać jej mniejszą ilość. Jak zrobić marchewkę po koreańsku? Wystarczy zetrzeć warzywa na tarce o grubych oczkach, posolić i odstawić na 1-2 godziny, a następnie odcisnąć nadmiar wody. Do tak przygotowanej marchewki wystarczy dodać przyprawy, wymieszać i zalać ją gorącym olejem z kolendrą. Ważne, aby olej był naprawdę gorący, taki jak na przykład do smażenia frytek. Do marchewki po koreańsku najczęściej dodaje się olej rzepakowy lub słonecznikowy. Po wymieszaniu marchewka po koreańsku jest gotowa do zjedzenia lub przełożenia do słoików, jeśli planujesz ją dłużej przechowywać. Koniecznie czytaj dalej, aby poznać szczegółowy przepis na marchewkę po koreańsku i dowiedzieć się jak ją zrobić krok po kroku.
Alergeny w marchewce po koreańsku
Lista alergenów dla marchewki po koreańsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Ocet jabłkowy
Wartości odżywcze marchewki po koreańsku
Ze względu na dużą ilość ostrych przypraw, na duże ilości marchewki po koreańsku powinny uważać osoby z refluksem, zgagą i trądzikiem.
Energia i białka
(150g)
Węglowodany
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Witaminy
(150g)
Składniki mineralne
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.