Marchewka pasteryzowana na zimę
Przepis na marchewkę pasteryzowaną na zimę krok po kroku
Marchew umyj i obierz, następnie podgrzej przez kilka minut.
Następnie pokrój ją w kostkę i wyłóż do czystych słoików, dość ciasno.
Do garnka wlej litr wody i rozpuść w niej cukier i zagotuj.
Gorącą wodą zalej słoiki marchwi.
Zakręć wieczko i pasteryzuj przez 15 minut.
-
Surówka z marchewki
-
Surówka z młodej kapusty
-
Surówka z marchewki i jabłka
-
Surówka z kalarepy
-
Surówka z białej kapusty coleslaw
-
Surówka z pora i marchewki
-
Marchewka po koreańsku
-
Surówka z cukinii
-
Surówka z marchewki i pora
-
Surówka z marchewki z chrzanem
-
Surówka z kapusty włoskiej
-
Surówka z młodej kapusty z majonezem
-
Surówka z białej kapusty jak u chińczyka
-
Surówka z selera i marchewki
-
Surówka z pora marchewki i jabłka
-
Surówka do kebaba
-
Surówka z marchewki z majonezem
-
Surówka z białej kapusty i marchewki
-
Surówki z marchewki
Więcej informacji na temat marchewki pasteryzowanej na zimę
Marchewka pasteryzowana na zimę to doskonały dodatek do wielu dań. Tak przygotowana marchewka nie psuje się i stanowi doskonałą opcję do obiadów, czy kolacji.
Przepis na marchewkę pasteryzowaną na zimę to doskonała opcja, by częściej sięgać po to wspaniałe warzywo. Marchew jest zdecydowanie zbyt mało doceniana. To opcja, która jest niezwykle zdrowa, dlatego naprawdę warto włączyć ją do codziennego menu. Marchewka ma właściwości antynowotworowe. Marchew to przede wszystkim źródło karotenoidów — przeciwutleniaczy, będących jednocześnie barwnikami nadającymi marchewce jej charakterystyczny kolor. Marchew zapobiega rozwojowi raka prostaty, jamy ustnej, przełyku, pęcherza moczowego czy krtani. Działa rozkurczowo, obniża poziom cholesterolu we krwi, a także wpływa na regulację trawienia.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić marchewkę do słoików, by była pyszna i dobra dla zdrowia, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Dowiesz się z niego, jak się robi przetwory z marchewki, które nie należą do najpopularniejszych. W Polsce bardzo często marynuje się warzywa, by zachować ich trwałość. Używa się do tego soli, czy octu, bardzo często również pasteryzacji. Najpopularniejsze przetwory to papryka w słoikach, ogórki, kapusta, czy buraki. Jednak tak naprawdę można w taki sposób przygotować naprawdę każde warzywo. Wystarczy tylko odrobina kreatywności w kuchni lub dobry przepis, który krok po kroku pokaże Ci jak przygotować warzywa do słoików. Marchewka jednak nie pojawia się często w takim wydaniu. Może wydawać się, że nie jest to po prostu najlepsza opcja do pasteryzacji. Marchewki są bowiem zwykle dostępne przez cały rok. Jednak warto ją przygotować, jeśli nie po to, by przedłużyć jej smak, to dla samej wygody. Marchewka ze słoika jest nie tylko smaczna, ale również prosta w dalszej obróbce. Jeśli bardzo się spieszysz i nie masz czasu na gotowanie, nie musisz tracić czasu w kuchni, by podgrzać to warzywo, wystarczy, że wykorzystasz marchewkę już gotową ze słoika. Sprawdza się idealnie do obiadu, czy kolacji. Możesz dodać ją do potrawki, czy gulaszu, ale również ulubionej surówki. Sprawdzi się też w sałatkach.
Alergeny w marchewce pasteryzowanej na zimę
Lista alergenów dla marchewki pasteryzowanej na zimę przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na marchewkę pasteryzowaną na zimę
Wartości odżywcze marchewki pasteryzowanej na zimę
To zdrowa opcja, która dostarcza dużo witamin i składników mineralnych.
Energia i białka
(450g)
Węglowodany
(450g)
Tłuszcze
(450g)
Witaminy
(450g)
Składniki mineralne
(450g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.