Marchew po koreańsku

Opublikowano: 22.03.2023 r., 11:10 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Marchew po koreańsku podana w słoiku.
Marchew po koreańsku
Marchew po koreańsku stanowi doskonałą propozycję na dodatek do obiadu. Marchew warto włączyć do diety, ponieważ stanowi bogactwo składników odżywczych. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 30 min
129 kcal
Kcal w porcji
125 g
Wielkość porcji
47
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 10 porcji
  • Marchewka (1000 g)
  • Cebula 1 duża sztuka (100 g)
  • Ocet spirytusowy (40 ml)
  • Cukier (30 g)
  • Czosnek 3 ząbki (15 g)
  • Olej rzepakowy (80 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, imbir mielony, kolendra nasiona mielone
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, tarka, praska do czosnku, miska, słoik 2l

Przepis na marchew po koreańsku krok po kroku

Marchew obierz, umyj i zetrzyj na drobnych oczkach tarki. Marchew przełóż do miski.

Cebulę obierz i pokrój na cienkie piórka. Cebulę dodaj do marchewki.

Do warzyw dodaj ocet, cukier, 1 łyżeczkę soli, 1 łyżeczkę pieprzu, 2 płaskie łyżeczki mielonej kolendry oraz 1 płaską łyżeczkę imbiru mielonego. Składniki dokładnie wymieszaj.

W garnuszku zagrzej olej (tak, aby nie dymił).

Gorący olej wlej do warzyw, gdy zaczną wydawać syczący dźwięk, miseczkę z surówką przykryj pokrywką i odstaw na 10 minut.

Po tym czasie do surówki dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i całość dokładnie wymieszaj.

Surówkę pozostaw do całkowitego ostygnięcia, dopraw ją do smaku solą oraz pieprzem i przełóż do słoika.

Surówkę w słoiku dokładnie ubij, zakręć przykrywkę i słoik wstaw do lodówki.

Jak oceniasz przepis na marchew po koreańsku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,0% osób

Więcej informacji na temat marchwi po koreańsku

Marchew po koreańsku to doskonały pomysł na surówkę, którą możesz zamknąć do słoików. Marchew po koreańsku świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu. Sprawdzony przepis na marchew po koreańsku jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania surówki potrzebne będą następujące produkty spożywcze: marchew, cebula, ocet spirytusowy, cukier, czosnek, olej rzepakowy oraz przyprawy (sól, pieprz, imbir mielony oraz mielone nasiona kolendry).

A jak zrobić marchew po koreańsku? Marchew obierz, umyj i zetrzyj na drobnych oczkach tarki. Marchew przełóż do miski. Cebulę obierz i pokrój na cienkie piórka. Cebulę dodaj do marchewki. Do warzyw dodaj ocet, cukier, 1 łyżeczkę soli, 1 łyżeczkę pieprzu, 2 płaskie łyżeczki mielonej kolendry oraz 1 płaską łyżeczkę imbiru mielonego. Składniki dokładnie wymieszaj. W garnuszku zagrzej olej (tak, aby nie dymił). Gorący olej wlej do warzyw, gdy zaczną wydawać syczący dźwięk, miseczkę z surówką przykryj pokrywką i odstaw na 10 minut. Po tym czasie do surówki dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i całość dokładnie wymieszaj. Surówkę pozostaw do całkowitego ostygnięcia, dopraw ją do smaku solą oraz pieprzem i przełóż do słoika. Surówkę w słoiku dokładnie ubij, zakręć przykrywkę i słoik wstaw do lodówki.

Marchew jest produktem niskokalorycznym, dlatego będzie idealnym wyborem w diecie redukcyjnej. W marchwi znajdziemy wiele cennych składników odżywczych, zaliczymy do nich: antyoksydanty, błonnik, wapń, żelazo, potas, magnez, mangan, miedź, cynk, witaminę E, witaminę C oraz witaminy z grupy B.

Podsumowując surówka z marchwi z octem to doskonała propozycja na dodatek do obiadu. Pyszna surówka jest dobra do spożycia na następny dzień, ponieważ przez ten czas smaki dobrze się przegryzą. Przepis na marchew po koreańsku jest bardzo prosty. Produkty spożywcze niezbędne do przygotowania surówki dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach. Marchew wykorzystana do przygotowania surówki stanowi doskonałe źródło cennych składników odżywczych, dlatego warto włączyć ją do jadłospisu.

Alergeny w marchwi po koreańsku

Lista alergenów dla marchwi po koreańsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na marchew po koreańsku

Wartości odżywcze marchwi po koreańsku

na 100g gotowej potrawy

Marchew po koreańsku to doskonała propozycja na smaczny dodatek do wielu potraw. Marchew stanowi doskonałe źródło wielu cennych składników odżywczych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(125g)
Energia (kcal)
103.96
129.95
Białko (g)
0.90
1.12

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(125g)
Węglowodany (g)
11.07
13.83
Węglowodany przyswajalne (g)
8.69
10.87
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.37
2.97

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(125g)
Tłuszcz (g)
6.54
8.17
Tłuszcze nasycone (g)
0.56
0.70
Tłuszcze nienasycone (g)
5.97
7.47
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(125g)
Witamina A (µg (mcg))
660.08
825.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.13
0.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
5.62
7.02
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.52
0.66
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.08
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.05
0.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.79
0.99
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
16.56
20.70
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
6549.55
8186.93
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(125g)
Sód (mg)
55.15
68.94
Potas (mg)
269.37
336.71
Wapń (mg)
30.26
37.83
Fosfor (mg)
31.90
39.88
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
10.60
13.26
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.28
0.35
Cynk (mg)
0.22
0.27
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny marchwi po koreańsku 47
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania marchwi po koreańsku

Koszt składników
21.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Marchewka
1000 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 1000 g
Cebula
100 g
1 duża sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Ocet spirytusowy
40 ml
3.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.24
Za 40 ml
Cukier
30 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.07
Za 30 g
Czosnek
15 g
3 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Olej rzepakowy
80 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.56
Za 80 ml
Koszt składników
21.00