- Marchewka 1000 g
- Cebula 100 g 1 duża sztuka
- Ocet spirytusowy 40 ml
- Cukier 30 g
- Czosnek 15 g 3 ząbki
- Olej rzepakowy 80 ml
Przepis na marchew po koreańsku krok po kroku
Marchew obierz, umyj i zetrzyj na drobnych oczkach tarki. Marchew przełóż do miski.
Cebulę obierz i pokrój na cienkie piórka. Cebulę dodaj do marchewki.
Do warzyw dodaj ocet, cukier, 1 łyżeczkę soli, 1 łyżeczkę pieprzu, 2 płaskie łyżeczki mielonej kolendry oraz 1 płaską łyżeczkę imbiru mielonego. Składniki dokładnie wymieszaj.
W garnuszku zagrzej olej (tak, aby nie dymił).
Gorący olej wlej do warzyw, gdy zaczną wydawać syczący dźwięk, miseczkę z surówką przykryj pokrywką i odstaw na 10 minut.
Po tym czasie do surówki dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i całość dokładnie wymieszaj.
Surówkę pozostaw do całkowitego ostygnięcia, dopraw ją do smaku solą oraz pieprzem i przełóż do słoika.
Surówkę w słoiku dokładnie ubij, zakręć przykrywkę i słoik wstaw do lodówki.

Informacje dietetyczne - marchew po koreańsku
Wartości odżywcze marchwi po koreańsku
Marchew po koreańsku to doskonała propozycja na smaczny dodatek do wielu potraw. Marchew stanowi doskonałe źródło wielu cennych składników odżywczych.
Energia i białka
(125g)
Węglowodany
(125g)
Tłuszcze
(125g)
Witaminy
(125g)
Składniki mineralne
(125g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w marchwi po koreańsku
Lista alergenów dla marchwi po koreańsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na marchew po koreańsku
Więcej informacji na temat marchwi po koreańsku
Marchew po koreańsku to doskonały pomysł na surówkę, którą możesz zamknąć do słoików. Marchew po koreańsku świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu. Sprawdzony przepis na marchew po koreańsku jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania surówki potrzebne będą następujące produkty spożywcze: marchew, cebula, ocet spirytusowy, cukier, czosnek, olej rzepakowy oraz przyprawy (sól, pieprz, imbir mielony oraz mielone nasiona kolendry).
A jak zrobić marchew po koreańsku? Marchew obierz, umyj i zetrzyj na drobnych oczkach tarki. Marchew przełóż do miski. Cebulę obierz i pokrój na cienkie piórka. Cebulę dodaj do marchewki. Do warzyw dodaj ocet, cukier, 1 łyżeczkę soli, 1 łyżeczkę pieprzu, 2 płaskie łyżeczki mielonej kolendry oraz 1 płaską łyżeczkę imbiru mielonego. Składniki dokładnie wymieszaj. W garnuszku zagrzej olej (tak, aby nie dymił). Gorący olej wlej do warzyw, gdy zaczną wydawać syczący dźwięk, miseczkę z surówką przykryj pokrywką i odstaw na 10 minut. Po tym czasie do surówki dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i całość dokładnie wymieszaj. Surówkę pozostaw do całkowitego ostygnięcia, dopraw ją do smaku solą oraz pieprzem i przełóż do słoika. Surówkę w słoiku dokładnie ubij, zakręć przykrywkę i słoik wstaw do lodówki.
Marchew jest produktem niskokalorycznym, dlatego będzie idealnym wyborem w diecie redukcyjnej. W marchwi znajdziemy wiele cennych składników odżywczych, zaliczymy do nich: antyoksydanty, błonnik, wapń, żelazo, potas, magnez, mangan, miedź, cynk, witaminę E, witaminę C oraz witaminy z grupy B.
Podsumowując surówka z marchwi z octem to doskonała propozycja na dodatek do obiadu. Pyszna surówka jest dobra do spożycia na następny dzień, ponieważ przez ten czas smaki dobrze się przegryzą. Przepis na marchew po koreańsku jest bardzo prosty. Produkty spożywcze niezbędne do przygotowania surówki dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach. Marchew wykorzystana do przygotowania surówki stanowi doskonałe źródło cennych składników odżywczych, dlatego warto włączyć ją do jadłospisu.
Szacunkowy koszt przygotowania marchwi po koreańsku
Data aktualizacji przepisu: 29.09.2023