Manty
- Mąka pszenna typ 550 (250 g)
- Olej rzepakowy (50 ml)
- Mięso mielone wołowe (200 g)
- Cebula 1 duża sztuka (200 g)
- Masło roztopione, do polania pierogów (50 g)
Przepis na manty krok po kroku
Przygotuj pół szklanki gorącej wody.
Do miski wsyp mąkę oraz dodaj szczyptę soli.
Następnie wlej połowę gorącej wody i dwie łyżki oleju, całość dokładnie wymieszaj.
Stopniowo dolewaj wodę i mieszaj ciasto na pierogi.
Ciasto przełóż na blat i zagniataj, aż będzie miękkie i elastyczne.
Z ciasta uformuj kulę, zawiń je w folię spożywczą i odstaw na pół godziny.
Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę.
Do miski włóż mięso, dodaj cebulę oraz sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj.
Ciasto rozwiń z folii i podziel na cztery części. Jedną część ciasta rozwałkuj bardzo cienko na kwadrat lub prostokąt, pozostałe kawałki ciasta przykryj.
Rozwałkowane ciasto potnij na kwadraty o boku 5 cm.
Na środek każdego kwadratu nałóż łyżkę farszu.
Następnie wszystkie końce kwadratu złap i zlep nad farszem, brzegi ciasta również zlep.
Na patelni rozgrzej pozostały olej i smaż manty pod przykryciem na średnim ogniu przez 3 minuty.
Następnie pierożki odkryj, podlej je ćwiercią szklanki wody i duś przez około 3 minuty.
Gotowe pierożki przełóż na talerze i podawaj polane roztopionym masłem.
-
Burgery
-
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i cebulą
-
Szarma
-
Kulebiaki
-
Dietetyczne pulpety na parze
-
Pyzy z mięsem
-
Danie z mięsa mielonego
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Mielony z piekarnika
-
Lahmacun na drożdżach
-
Cukinia faszerowana mięsem mielonym
-
Rolada z mięsa mielonego
-
Kofta
-
Cevapcici
-
Karminadle
-
Roladki z mięsem mielonym
-
Zupa meksykańska z mięsem mielonym
-
Rolady z mięsem mielonym
-
Obiad z mięsem mielonym
Więcej informacji na temat mant
Manty to pyszne tureckie pierogi, które są gotowane lub smażone. Pierogi te najczęściej przygotowywane są z mięsem lub ziemniakami i są polewane roztopionym masłem, lub podane z dodatkiem śmietany, sosu pomidorowego lub sosu czosnkowego. Przepis na manty jest dość prosty, dlatego nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania przepisu niezbędne będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, olej rzepakowy, mięso mielone wołowe, cebula, masło, sól oraz pieprz. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych.
Jak zrobić manty? Do miski wsyp mąkę oraz dodaj szczyptę soli. Następnie wlej połowę gorącej wody i dwie łyżki oleju, całość dokładnie wymieszaj. Stopniowo dolewaj wodę i mieszaj ciasto na pierogi. Ciasto przełóż na blat i zagniataj, aż będzie miękkie i elastyczne. Z ciasta uformuj kulę, zawiń je w folię spożywczą i odstaw na pół godziny. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Do miski włóż mięso, dodaj cebulę oraz sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj. Ciasto rozwiń z folii i podziel na cztery części. Jedną część ciasta rozwałkuj bardzo cienko na kwadrat lub prostokąt, pozostałe kawałki ciasta przykryj. Rozwałkowane ciasto potnij na kwadraty o boku 5 cm. Na środek każdego kwadratu nałóż łyżkę farszu. Następnie wszystkie końce kwadratu złap i zlep nad farszem, brzegi ciasta również zlep. Na patelni rozgrzej pozostały olej i smaż manty pod przykryciem na średnim ogniu przez 3 minuty. Następnie pierożki odkryj, podlej je ćwiercią szklanki wody i duś przez około 3 minuty. Gotowe pierożki przełóż na talerze i podawaj polane roztopionym masłem.
Cebuli jest źródłem witaminy C oraz substancji o działaniu bakteriobójczym. Zawarte w niej substancje bakteriobójcze do dziś, wykorzystywane są w leczeniu przeziębienia i zapaleniach gardła. Cebula zawiera spore ilości potasu, który reguluje pracę serca i obniża ciśnienie krwi.
Podsumowując prosty przepis na smaczne manty świetnie sprawdzi się do przygotowania obiadu dla całej rodziny. Manty są dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Najlepsze pierogi możemy podać z dodatkiem roztopionego masła, sosu pomidorowego, śmietany lub sosu na bazie jogurtu i czosnku.
Alergeny w mantach
Lista alergenów dla mant przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
Wartości odżywcze mant
Manty to pierożki z farszem mięsnym. Stanowią one doskonale źródło białka pochodzenia zwierzęcego.
Energia i białka
(375g)
Węglowodany
(375g)
Tłuszcze
(375g)
Witaminy
(375g)
Składniki mineralne
(375g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.