Przepis na manty krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, duża miska, folia spożywcza

Przygotuj pół szklanki gorącej wody.

Do miski wsyp mąkę oraz dodaj szczyptę soli.

Następnie wlej połowę gorącej wody i dwie łyżki oleju, całość dokładnie wymieszaj.

Stopniowo dolewaj wodę i mieszaj ciasto na pierogi.

Ciasto przełóż na blat i zagniataj, aż będzie miękkie i elastyczne.

Z ciasta uformuj kulę, zawiń je w folię spożywczą i odstaw na pół godziny.

Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę.

Do miski włóż mięso, dodaj cebulę oraz sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj.

Ciasto rozwiń z folii i podziel na cztery części. Jedną część ciasta rozwałkuj bardzo cienko na kwadrat lub prostokąt, pozostałe kawałki ciasta przykryj.

Rozwałkowane ciasto potnij na kwadraty o boku 5 cm.

Na środek każdego kwadratu nałóż łyżkę farszu.

Następnie wszystkie końce kwadratu złap i zlep nad farszem, brzegi ciasta również zlep.

Na patelni rozgrzej pozostały olej i smaż manty pod przykryciem na średnim ogniu przez 3 minuty.

Następnie pierożki odkryj, podlej je ćwiercią szklanki wody i duś przez około 3 minuty.

Gotowe pierożki przełóż na talerze i podawaj polane roztopionym masłem.

Manty podane na talerzyku.
Manty
Koszt przygotowania dania
8.45 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
1145 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
72

Manty - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o mantach

Manty to pyszne tureckie pierogi, które są gotowane lub smażone. Pierogi te najczęściej przygotowywane są z mięsem lub ziemniakami i są polewane roztopionym masłem, lub podane z dodatkiem śmietany, sosu pomidorowego lub sosu czosnkowego. Przepis na manty jest dość prosty, dlatego nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania przepisu niezbędne będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, olej rzepakowy, mięso mielone wołowe, cebula, masło, sól oraz pieprz. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Jak zrobić manty? Do miski wsyp mąkę oraz dodaj szczyptę soli. Następnie wlej połowę gorącej wody i dwie łyżki oleju, całość dokładnie wymieszaj. Stopniowo dolewaj wodę i mieszaj ciasto na pierogi. Ciasto przełóż na blat i zagniataj, aż będzie miękkie i elastyczne. Z ciasta uformuj kulę, zawiń je w folię spożywczą i odstaw na pół godziny. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Do miski włóż mięso, dodaj cebulę oraz sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj. Ciasto rozwiń z folii i podziel na cztery części. Jedną część ciasta rozwałkuj bardzo cienko na kwadrat lub prostokąt, pozostałe kawałki ciasta przykryj. Rozwałkowane ciasto potnij na kwadraty o boku 5 cm. Na środek każdego kwadratu nałóż łyżkę farszu. Następnie wszystkie końce kwadratu złap i zlep nad farszem, brzegi ciasta również zlep. Na patelni rozgrzej pozostały olej i smaż manty pod przykryciem na średnim ogniu przez 3 minuty. Następnie pierożki odkryj, podlej je ćwiercią szklanki wody i duś przez około 3 minuty. Gotowe pierożki przełóż na talerze i podawaj polane roztopionym masłem.

Cebuli jest źródłem witaminy C oraz substancji o działaniu bakteriobójczym. Zawarte w niej substancje bakteriobójcze do dziś, wykorzystywane są w leczeniu przeziębienia i zapaleniach gardła. Cebula zawiera spore ilości potasu, który reguluje pracę serca i obniża ciśnienie krwi.

Podsumowując prosty przepis na smaczne manty świetnie sprawdzi się do przygotowania obiadu dla całej rodziny. Manty są dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Najlepsze pierogi możemy podać z dodatkiem roztopionego masła, sosu pomidorowego, śmietany lub sosu na bazie jogurtu i czosnku.

Wartości odżywcze mant

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(375g)
Energia (kalorie)
305.33 kcal
1145.00 kcal
Białko
9.77 g
36.63 g

Węglowodany w mantach

Na 100g
Na porcję
(375g)
Węglowodany
26.76 g
100.36 g
Węglowodany przyswajalne
26.31 g
98.66 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(375g)
Tłuszcz
17.74 g
66.51 g
Tłuszcze nasycone
7.37 g
27.64 g
Tłuszcze nienasycone
10.37 g
38.87 g

Witaminy w przepisie na manty

Na 100g
Na porcję
(375g)
Witamina B6
0.15 mg
0.55 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.34 mg
1.28 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.20 mg
0.74 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
3.37 mg
12.64 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
55.47 µg (mcg)
208.00 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na manty

Na 100g
Na porcję
(375g)
Sód
20.40 mg
76.50 mg
Potas
155.93 mg
584.75 mg
Wapń
18.60 mg
69.75 mg
Fosfor
93.33 mg
350.00 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
19.30 mg
72.38 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
2.43 mg
9.12 mg
Cynk
1.53 mg
5.75 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.09 mg
0.34 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny mant 72
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w mantach

Lista alergenów dla mant przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Cena przygotowania mant

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 550
250 g
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Olej rzepakowy
50 ml
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Mięso mielone wołowe
200 g
11.00
Za 400.0 g
Liczba opakowań 1
5.50
Za 200 g
Cebula
200 g
1 duża sztuka
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Masło
50 g
roztopione, do polania pierogów
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Koszt składników
29.00
Jak oceniasz przepis na manty
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób