Manty
- Mąka pszenna typ 550 (250 g)
- Olej rzepakowy (50 ml)
- Mięso mielone wołowe (200 g)
- Cebula - 1 duża sztuka (200 g)
- Masło - roztopione, do polania pierogów (50 g)
Przepis na manty krok po kroku
Przygotuj pół szklanki gorącej wody.
Do miski wsyp mąkę oraz dodaj szczyptę soli.
Następnie wlej połowę gorącej wody i dwie łyżki oleju, całość dokładnie wymieszaj.
Stopniowo dolewaj wodę i mieszaj ciasto na pierogi.
Ciasto przełóż na blat i zagniataj, aż będzie miękkie i elastyczne.
Z ciasta uformuj kulę, zawiń je w folię spożywczą i odstaw na pół godziny.
Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę.
Do miski włóż mięso, dodaj cebulę oraz sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj.
Ciasto rozwiń z folii i podziel na cztery części. Jedną część ciasta rozwałkuj bardzo cienko na kwadrat lub prostokąt, pozostałe kawałki ciasta przykryj.
Rozwałkowane ciasto potnij na kwadraty o boku 5 cm.
Na środek każdego kwadratu nałóż łyżkę farszu.
Następnie wszystkie końce kwadratu złap i zlep nad farszem, brzegi ciasta również zlep.
Na patelni rozgrzej pozostały olej i smaż manty pod przykryciem na średnim ogniu przez 3 minuty.
Następnie pierożki odkryj, podlej je ćwiercią szklanki wody i duś przez około 3 minuty.
Gotowe pierożki przełóż na talerze i podawaj polane roztopionym masłem.
-
Burgery
-
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i cebulą
-
Szarma
-
Kulebiaki
-
Dietetyczne pulpety na parze
-
Pyzy z mięsem
-
Danie z mięsa mielonego
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Mielony z piekarnika
-
Rolada z mięsa mielonego
-
Kofta
-
Lahmacun na drożdżach
-
Cukinia faszerowana mięsem mielonym
-
Cevapcici
-
Karminadle
-
Roladki z mięsem mielonym
-
Zupa meksykańska z mięsem mielonym
-
Rolady z mięsem mielonym
-
Obiad z mięsem mielonym
Więcej informacji na temat mant
Manty to pyszne tureckie pierogi, które są gotowane lub smażone. Pierogi te najczęściej przygotowywane są z mięsem lub ziemniakami i są polewane roztopionym masłem, lub podane z dodatkiem śmietany, sosu pomidorowego lub sosu czosnkowego. Przepis na manty jest dość prosty, dlatego nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania przepisu niezbędne będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, olej rzepakowy, mięso mielone wołowe, cebula, masło, sól oraz pieprz. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych.
Jak zrobić manty? Do miski wsyp mąkę oraz dodaj szczyptę soli. Następnie wlej połowę gorącej wody i dwie łyżki oleju, całość dokładnie wymieszaj. Stopniowo dolewaj wodę i mieszaj ciasto na pierogi. Ciasto przełóż na blat i zagniataj, aż będzie miękkie i elastyczne. Z ciasta uformuj kulę, zawiń je w folię spożywczą i odstaw na pół godziny. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Do miski włóż mięso, dodaj cebulę oraz sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj. Ciasto rozwiń z folii i podziel na cztery części. Jedną część ciasta rozwałkuj bardzo cienko na kwadrat lub prostokąt, pozostałe kawałki ciasta przykryj. Rozwałkowane ciasto potnij na kwadraty o boku 5 cm. Na środek każdego kwadratu nałóż łyżkę farszu. Następnie wszystkie końce kwadratu złap i zlep nad farszem, brzegi ciasta również zlep. Na patelni rozgrzej pozostały olej i smaż manty pod przykryciem na średnim ogniu przez 3 minuty. Następnie pierożki odkryj, podlej je ćwiercią szklanki wody i duś przez około 3 minuty. Gotowe pierożki przełóż na talerze i podawaj polane roztopionym masłem.
Cebuli jest źródłem witaminy C oraz substancji o działaniu bakteriobójczym. Zawarte w niej substancje bakteriobójcze do dziś, wykorzystywane są w leczeniu przeziębienia i zapaleniach gardła. Cebula zawiera spore ilości potasu, który reguluje pracę serca i obniża ciśnienie krwi.
Podsumowując prosty przepis na smaczne manty świetnie sprawdzi się do przygotowania obiadu dla całej rodziny. Manty są dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Najlepsze pierogi możemy podać z dodatkiem roztopionego masła, sosu pomidorowego, śmietany lub sosu na bazie jogurtu i czosnku.
Alergeny w mantach
Lista alergenów dla mant przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
Wartości odżywcze mant
Manty to pierożki z farszem mięsnym. Stanowią one doskonale źródło białka pochodzenia zwierzęcego.
Energia i białka
(375g)
Węglowodany
(375g)
Tłuszcze
(375g)
Witaminy
(375g)
Składniki mineralne
(375g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.