Mannowiec

Opublikowano: 09.10.2022 r., 9:57 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Mannowiec w kostkę na talerzu.
Mannowiec
Mannowiec to przepyszny deser na bazie miodowego biszkoptu i kremu grysikowego. Całość jest smaczna i niezwykle aromatyczna. Stanowi idealny wybór na święta.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 45 min
521 kcal
Kcal w porcji
169 g
Wielkość porcji
90
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (450 g)
  • Cukier (80 g)
  • Masło (300 g)
  • Proszek do pieczenia (4 g)
  • Miód (50 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Śmietana 12% (75 g)
  • Mleko 2% (500 ml)
  • Cukier puder (50 g)
  • Kasza manna (80 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, mikser, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia 30x25 cm, rondelek

Przepis na mannowiec krok po kroku

Do miski przesiej mąkę, dodaj cukier, 2 łyżki miodu, pół kostki masła, proszek do pieczenia, śmietanę i wbij 2 jajka. Całość dokładnie wymieszaj mikserem na niskich obrotach.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej 1/2 ciasta. Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut. Tak samo postępuj z kolejną częścią ciasta. Upieczone blaty odstaw do ostudzenia.

W rondelku zagotuj mleko. Dodaj do niego cukier puder.

Do gotującego się mleka dodaj kaszę mannę i ponownie zagotuj. Odstaw masę do ostygnięcia.

W dużej misce utrzyj masło i dodawaj do niego powoli, małymi partiami ugotowaną kaszę.

Ucieraj tak długo, aż masa stanie się puszysta.

Na jednym z upieczonych blatów wyłóż masę grysikową. Przykryj kolejnym blatem.

Jeśli chcesz, możesz udekorować ciasto polewą czekoladową.

Jak oceniasz przepis na mannowiec
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,7% osób

Więcej informacji na temat mannowca

Mannowiec to przepyszny deser na bazie miodowego biszkoptu i kremu grysikowego. Całość jest smaczna i niezwykle aromatyczna. Stanowi idealny wybór na święta. Główną rolę gra w nim kasza manna, potocznie zwana grysikiem. Jest ona niezwykle delikatna i bardzo drobna, dlatego wspaniale sprawdza się w wielu potrawach. Jest idealnym sposobem na zagęszczenie deserów. Dzięki bazowaniu właśnie na niej krem jest bardzo gęsty, ma też aksamitną strukturę. Do przygotowania tego kremu potrzeba tylko kilku prostych składników, które bez problemu znajdziesz w każdym sklepie. Dzięki temu całość jest też niezwykle tania. Wystarczy kasza manna, która jest bardzo delikatna, więc może być również częścią diety lekkostrawnej. Ze względu na swój uniwersalny smak idealnie nadaje się właśnie do deserów, choć zwykle używa się jej tylko do przygotowywania zup. Warto jest wykorzystać jednak jej potencjał. Gdyż w kremie smakuje po prostu fantastycznie.

Przepis na mannowiec to doskonały pomysł na smaczny placek. To najlepszy wypiek dla miłośników korzenno miodowych deserów. To ciasto proste, ale bardzo szybkie i ciekawe. Na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom domowych wypieków, zwłaszcza tych z dodatkiem miodu. W tym cieście to właśnie miodowy smak gra pierwsze skrzypce. Całość w połączeniu z pyszną masą jest tak wspaniała, że ciężko jest przejść obok niej obojętnie. To ciasto dobre na wszelkie uroczystości, gdyż pięknie się prezentuje. Do jego wykonania nie trzeba żadnych profesjonalnych sprzętów czy drogich składników, jednak warto zadbać o dobrą jakość miodu. W tym przepisie najlepiej sprawdzi się miód prawdziwy, sztuczny, choć łatwiej się miesza, nie smakuje tak samo. Użycie prawdziwego miodu sprawia również, że całość będzie miała dłuży okres przydatności do spożycia. Do przygotowania najlepiej wybrać składniki dobrej jakości. Jeśli chce się odchudzić całość, to warto wybrać mąkę pełnoziarnistą. W tym przepisie idealnie się sprawdzi i nie zmienia to smaku całego wypieku.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić mannowiec, by był pyszny, a przy tym szybki i łatwy, to ten sprawdzony przepis stanowi dobry wybór. Powstaje z niego ciasto idealnie miękkie, pełne pysznego kremu, który skradnie serca każdego, kto uwielbia naprawdę słodkie desery. Tak przygotowany placek jest niezwykle pyszny i pełen słodyczy. To ciasto da się przygotować w kilkanaście minut. Wszystkie składniki są łatwo dostępne, co znacznie ułatwia wykonanie ciasta. Mannowiec jest tak łatwy, że spokojnie poradzi sobie z nim nawet początkujący kucharz.

Alergeny w mannowcu

Lista alergenów dla mannowca przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
    • Kasza manna
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietana 12%
    • Mleko 2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze mannowca

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która zawiera sporo cukru, więc nie powinna gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(169g)
Energia (kcal)
308.43
521.24
Białko (g)
6.50
10.98

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(169g)
Węglowodany (g)
34.69
58.62
Węglowodany przyswajalne (g)
34.49
58.29
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.19
0.33
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(169g)
Tłuszcz (g)
16.47
27.83
Tłuszcze nasycone (g)
11.13
18.80
Tłuszcze nienasycone (g)
5.34
9.02
Cholesterol (mg)
65.95
111.45
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(169g)
Witamina A (µg (mcg))
159.54
269.61
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.06
0.10
Witamina B12 (µg (mcg))
0.27
0.45
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.13
0.22
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.46
0.78
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
157.15
265.59
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.29
0.49
Ryboflawina (mg)
0.20
0.35
Niacyna (mg)
1.94
3.29
Foliany (µg (mcg))
46.77
79.04
Beta karoten (µg (mcg))
29.71
50.21
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(169g)
Sód (mg)
27.55
46.57
Potas (mg)
137.18
231.84
Wapń (mg)
67.45
114.00
Fosfor (mg)
106.04
179.21
Magnez (mg)
17.35
29.32
Żelazo (mg)
1.68
2.85
Cynk (mg)
0.59
0.99
Miedź (mg)
0.07
0.12
Szacunkowy indeks glikemiczny mannowca 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania mannowca

Koszt składników
45.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
450 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.35
Za 450 g
Cukier
80 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 80 g
Masło
300 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 300 g
Proszek do pieczenia
4 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Miód
50 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
2.14
Za 50 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Śmietana 12%
75 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.82
Za 75 g
Mleko 2%
500 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 ml
Cukier puder
50 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Kasza manna
80 g
2.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.32
Za 80 g
Koszt składników
45.80