Mannowiec
- Mąka pszenna typ 500 (450 g)
- Cukier (80 g)
- Masło (300 g)
- Proszek do pieczenia (4 g)
- Miód (50 g)
- Jajko (2 szt.)
- Śmietana 12% (75 g)
- Mleko 2% (500 ml)
- Cukier puder (50 g)
- Kasza manna (80 g)
Przepis na mannowiec krok po kroku
Do miski przesiej mąkę, dodaj cukier, 2 łyżki miodu, pół kostki masła, proszek do pieczenia, śmietanę i wbij 2 jajka. Całość dokładnie wymieszaj mikserem na niskich obrotach.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej 1/2 ciasta. Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut. Tak samo postępuj z kolejną częścią ciasta. Upieczone blaty odstaw do ostudzenia.
W rondelku zagotuj mleko. Dodaj do niego cukier puder.
Do gotującego się mleka dodaj kaszę mannę i ponownie zagotuj. Odstaw masę do ostygnięcia.
W dużej misce utrzyj masło i dodawaj do niego powoli, małymi partiami ugotowaną kaszę.
Ucieraj tak długo, aż masa stanie się puszysta.
Na jednym z upieczonych blatów wyłóż masę grysikową. Przykryj kolejnym blatem.
Jeśli chcesz, możesz udekorować ciasto polewą czekoladową.
-
Placki z kaszy manny
-
Ciasto z kaszą manną
-
Miodownik z kaszą manną
-
Ciasto królewskie
-
Krem z kaszy manny
-
Ciasto czeskie
-
Kaszak ciasto
-
Szarlotka z kaszy manny
-
Szybki i prosty miodownik
-
Masa z kaszy manny
-
Stefanka bez pieczenia
-
Miodownik z kaszą manną i powidłami
-
Ciasto z kaszą manną i herbatnikami
-
Kaszak ciasto z kaszy manny
-
Jabłecznik z kaszą manną
-
Miodownik stefanka
-
Revani
-
Pudding z kaszy manny
-
Ciasto z kaszy manny
Więcej informacji na temat mannowca
Mannowiec to przepyszny deser na bazie miodowego biszkoptu i kremu grysikowego. Całość jest smaczna i niezwykle aromatyczna. Stanowi idealny wybór na święta. Główną rolę gra w nim kasza manna, potocznie zwana grysikiem. Jest ona niezwykle delikatna i bardzo drobna, dlatego wspaniale sprawdza się w wielu potrawach. Jest idealnym sposobem na zagęszczenie deserów. Dzięki bazowaniu właśnie na niej krem jest bardzo gęsty, ma też aksamitną strukturę. Do przygotowania tego kremu potrzeba tylko kilku prostych składników, które bez problemu znajdziesz w każdym sklepie. Dzięki temu całość jest też niezwykle tania. Wystarczy kasza manna, która jest bardzo delikatna, więc może być również częścią diety lekkostrawnej. Ze względu na swój uniwersalny smak idealnie nadaje się właśnie do deserów, choć zwykle używa się jej tylko do przygotowywania zup. Warto jest wykorzystać jednak jej potencjał. Gdyż w kremie smakuje po prostu fantastycznie.
Przepis na mannowiec to doskonały pomysł na smaczny placek. To najlepszy wypiek dla miłośników korzenno miodowych deserów. To ciasto proste, ale bardzo szybkie i ciekawe. Na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom domowych wypieków, zwłaszcza tych z dodatkiem miodu. W tym cieście to właśnie miodowy smak gra pierwsze skrzypce. Całość w połączeniu z pyszną masą jest tak wspaniała, że ciężko jest przejść obok niej obojętnie. To ciasto dobre na wszelkie uroczystości, gdyż pięknie się prezentuje. Do jego wykonania nie trzeba żadnych profesjonalnych sprzętów czy drogich składników, jednak warto zadbać o dobrą jakość miodu. W tym przepisie najlepiej sprawdzi się miód prawdziwy, sztuczny, choć łatwiej się miesza, nie smakuje tak samo. Użycie prawdziwego miodu sprawia również, że całość będzie miała dłuży okres przydatności do spożycia. Do przygotowania najlepiej wybrać składniki dobrej jakości. Jeśli chce się odchudzić całość, to warto wybrać mąkę pełnoziarnistą. W tym przepisie idealnie się sprawdzi i nie zmienia to smaku całego wypieku.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić mannowiec, by był pyszny, a przy tym szybki i łatwy, to ten sprawdzony przepis stanowi dobry wybór. Powstaje z niego ciasto idealnie miękkie, pełne pysznego kremu, który skradnie serca każdego, kto uwielbia naprawdę słodkie desery. Tak przygotowany placek jest niezwykle pyszny i pełen słodyczy. To ciasto da się przygotować w kilkanaście minut. Wszystkie składniki są łatwo dostępne, co znacznie ułatwia wykonanie ciasta. Mannowiec jest tak łatwy, że spokojnie poradzi sobie z nim nawet początkujący kucharz.
Alergeny w mannowcu
Lista alergenów dla mannowca przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
- Kasza manna
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietana 12%
- Mleko 2%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze mannowca
To opcja, która zawiera sporo cukru, więc nie powinna gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(169g)
Węglowodany
(169g)
Tłuszcze
(169g)
Witaminy
(169g)
Składniki mineralne
(169g)
-
mąka pszenna,
cukier,
masło,
miód,
jajka,
śmietana,
mleko,
cukier,
kasza manna,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.