Manapua

Opublikowano: 19.11.2021 r., 9:29 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Manapua podane są na ciemnym talerzyku.
Manapua
Manapua to tradycyjna Hawajska przekąska. Przypominana w wykonaniu Polskie pampuchy. Z tym jednak wyjątkiem, że Manapua wypełniona jest nadzieniem. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu.
Przygotowanie 120 min
Smażenie i Gotowanie na parze 30 min
506 kcal
Kcal w porcji
225 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Polędwiczki wieprzowe (500 g)
  • Mąka pszenna typ 550 (600 g)
  • Cebula 3 duże sztuki (300 g)
  • Drożdże świeże (50 g)
  • Olej sezamowy (40 ml)
  • Cukier (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, sos sojowy, ocet ryżowy, czosnek, miód, sos hoisin, przyprawa pięć smaków
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, naczynie do gotowania na parze

Przepis na manapua krok po kroku

Polędwiczkę pokrój w kostkę i zamarynuj w przyprawach i oleju sezamowym.

Usmaż polędwiczkę razem z marynatą, z niej powstanie sos.

Zrób zaczyn na ciasto drożdżowe.

Zaczyn wyrób z mąką i odstaw ciasto do wyrośnięcia na 2 godziny.

Podziel ciasto ma 8 części, rozwałkuj i na środek nałóż farsz, formuj bułkę.

Bułki ugotuj na parze w naczyniu do tego przeznaczonym przez 15 minut.

Jak oceniasz przepis na manapua
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 95,3% osób

Więcej informacji na temat manapua

Manapua to pyszna drożdżowa przekąska, wypełniona pysznym nadzieniem. Bułeczki przygotować można z nadzieniem mięsnym, warzywnym a także na słodko. Danie zawędrowało na Hawaje dzięki Chińskim migrantom, którzy przybyli na wyspy pracować. Tradycyjne bułeczki przygotowane są z aromatyczną wieprzowiną w chińskich przyprawach. Wieprzowina char siu to chiński sposób przyrządzania mięsa, nabitego na długi widelec. Ze sposobu przyrządzania wzięła się także nazwa potrawy. Mięso należy uprzednio zamarynować w słodkiej mieszance przypraw i upiec w piekarniku. Pokrojone mięso wraz z sosem umieszcza się we wnętrzu drożdżowego ciasta i gotuje na parze w specjalnym koszyczku. Do przygotowania tej pysznej przekąski będą Ci potrzebne następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, drożdże, cukier, polędwiczka wieprzowa, sos hoisin, miód, sos sojowy ciemny, cebula, sól, ocet ryżowy, czosnek, przyprawa pięć smaków, olej sezamowy.

Jak zrobić Manapua? Przygotuj ciasto drożdżowe. Pamiętaj, że musi wyrosnąć przez 2 godziny. Mięso zamarynuj najlepiej na noc w przyprawach. Pokrój je w kostkę i usmaż na patelni. Ciasto podziel na 8 równych części, formuj z niego placki, wyłóż farsz i zwiń w okrągłą bułeczkę. W naczyniu do gotowania na parze na gazie wyłóż bułeczki i gotuj je przez 15 minut.

Ciasto drożdżowe to bardzo popularny rodzaj ciasta na całym świecie. Dzięki dodatkowi drożdży ciasto jest nie tylko pyszne, ale również bardzo zdrowe. Drożdże są doskonałym źródłem witamin z grupy B. Ciasto drożdżowe jest najmniej kalorycznym rodzajem produkowanego ciasta, gdyż do jego wyrobu nie potrzeba użyć dużej ilości tłuszczu. Ciasto drożdżowe ma szerokie zastosowanie w kuchni a także w cukiernictwie. Można je podawać w wielu ciekawych wersjach i przygotowywać na jego bazie dania obiadowe i desery.

Podsumowując tradycyjne drożdżowe bułeczki z mięsnym farszem dobrze sprawdzą się jako przekąska. Możesz je zabrać do pracy jako lunch i spożyć z sałatką ze świeżych warzyw. Możesz przygotować też bardziej tradycyjny farsz do ciasta, wymaga on jednak dużo więcej uważności i odpowiednich przypraw, aby wyszedł zbliżony smakiem do oryginału.

Alergeny w manapua

Lista alergenów dla manapua przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
    • sos sojowy
  • Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Olej sezamowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy

W przepisie na manapua nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • miód, sos hoisin, przyprawa pięć smaków
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze manapua

na 100g gotowej potrawy

Manapua to danie zawierające białko zwierzęce. Mąka pszenna jest źródłem łatwo przyswajalnych węglowodanów, dlatego nie powinny jej spożywać osoby chorujące na cukrzycę. Przekąska jest stosunkowo nisko kaloryczna.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(225g)
Energia (kcal)
224.97
506.19
Białko (g)
12.91
29.06

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(225g)
Węglowodany (g)
33.14
74.57
Węglowodany przyswajalne (g)
32.54
73.21

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(225g)
Tłuszcz (g)
4.53
10.20
Tłuszcze nasycone (g)
1.72
3.87
Tłuszcze nienasycone (g)
2.81
6.33

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(225g)
Witamina B6 (mg)
0.32
0.73
Tiamina (mg)
0.77
1.73
Ryboflawina (mg)
0.33
0.74
Niacyna (mg)
5.19
11.68
Foliany (µg (mcg))
86.81
195.32

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(225g)
Sód (mg)
20.09
45.19
Potas (mg)
228.03
513.07
Wapń (mg)
14.66
32.98
Fosfor (mg)
145.66
327.73
Magnez (mg)
26.34
59.27
Żelazo (mg)
2.66
5.98
Cynk (mg)
1.40
3.14
Miedź (mg)
0.12
0.26
Szacunkowy indeks glikemiczny manapua 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania manapua

Koszt składników
44.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Polędwiczki wieprzowe
500 g
20.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
20.00
Za 500 g
Mąka pszenna typ 550
600 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 600 g
Cebula
300 g
3 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Drożdże świeże
50 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 50 g
Olej sezamowy
40 ml
15.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
2.40
Za 40 ml
Cukier
30 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.07
Za 30 g
Koszt składników
44.50