Mamałyga

Opublikowano: 25.08.2021 r., 12:16 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Mamałyga serwowana w białym talerzu
Mamałyga
Wypróbuj przepis na najsmaczniejszą rumuńską mamałygę. Idealny dodatek do obiadu lub kolacji, który zaskoczy swoim smakiem nawet największych smakoszy.
Przygotowanie 5 min
Gotowanie 25 min
1306 kcal
Kcal w porcji
486 g
Wielkość porcji
64
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Kasza kukurydziana (400 g)
  • Mleko 1,5% (100 ml)
  • Masło (15 g)
  • Bryndza ser (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
garnek, szpatułka

Przepis na mamałygę krok po kroku

Zagotuj mleko z 0,5 l wody w garnku.

Dodaj 0,5 łyżeczki soli, wrzuć 4 łyżki kaszy. Gotuj 5 minut, następnie wsyp resztę kaszy i gotuj na małym ogniu przez 30 minut, często mieszając.

Zdejmij garnek z ognia, dodaj masło, połowę bryndzy i sporą szczyptę mielonego pieprzu.

Wszystko dokładnie wymieszaj na gładką masę.

Przełóż na talerz i pokrusz na wierzch resztę bryndzy.

Jak oceniasz przepis na mamałygę
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,8% osób

Więcej informacji na temat mamałygi

Mamałyga to rumuńskie danie tradycyjne przygotowywane z kaszy kukurydzianej gotowanej w mleku oraz wodzie z dodatkiem masła i sera bryndza. Huculska kulesza, bo tak tradycyjnie nazywa się to danie, to tradycyjny posiłek pasterski. Jego głównym celem było nasycić pasterzy.

Rumuńska mamałyga to danie niesamowicie łatwe i proste w przygotowaniu. Składa się z kilku składników, których najwyższa jakość sprawia, że danie jest pyszne i wyjątkowe w smaku. Kasza kukurydziana jest jedną z najbardziej kalorycznych kasz, dodatek bryndzy, masła i mleka sprawia, że potrawa jest naprawdę pożywna, sycąca i dostarcza sporo kalorii do pracy czy aktywności fizycznej. Kasza kukurydziana jest najmniej popularną kaszą w naszej kuchni. Jest on źródłem wielu substancji odżywczych, takich jak potas, fosfor, wapń, magnez, cynk, żelazo, sód witamina A i witamina E. Kasza kukurydziana zawiera także sporo błonnika oraz jest bezglutenowa. Kasza ta jest także dobrym produktem w diecie łatwostrawnej, jest sycącą i nie obciąża przewodu pokarmowego. Spożywania kaszy kukurydzianej do minimum powinny ograniczyć osoby chorujące na cukrzycę czy insulinooporność, ponieważ posiada ona wysoki indeks i ładunek glikemiczny.

Przepis na mamałygę to jeden z łatwiejszych i szybszych przepisów na sycące danie. Jak ugotować mamałygę? To bardzo łatwe wystarczy zagotować mleko z wodą, w którym następnie należy ugotować kaszę z dodatkiem masła, a następnie połączyć z bryndzą oraz przyprawami. Mamałygę możesz przygotować w wersji półpłynnej lub bardzo gęstej tak jak polentę. Mamałyga jest samodzielnym daniem, jednak możesz podać ją jako dodatek do pieczonych mięs. Dokładnie jak zrobić mamałygę dowiesz się z przepisu, gdzie każdy etap przygotowania jest szczegółowo wytłumaczony.

Mamałyga to wyjątkowe danie, które warto wypróbować chociaż raz w życiu. Idealnie sprawdzi się w mroźne, zimowe wieczory, kiedy potrzebujemy więcej energii.

Alergeny w mamałydze

Lista alergenów dla mamałygi przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 1,5%
    • Masło
    • bryndza ser

Wartości odżywcze mamałygi

na 100g gotowej potrawy

Mamałyga to delikatne i lekkie danie kuchni regionalnej. Idealnie sprawdzi się jako sycący posiłek nawet w diecie łatwo strawnej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(486g)
Energia (kcal)
268.77
1306.22
Brak danych dla: bryndza ser.
czytaj dalej
Białko (g)
6.50
31.57
Brak danych dla: bryndza ser.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(486g)
Węglowodany (g)
52.04
252.89
Brak danych dla: bryndza ser.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.63
7.91
Brak danych dla: bryndza ser.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(486g)
Tłuszcz (g)
3.52
17.13
Brak danych dla: bryndza ser.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone (g)
2.78
13.52
Tłuszcze nienasycone (g)
0.74
3.61

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(486g)
Witamina B6 (mg)
0.19
0.91
Brak danych dla: bryndza ser.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.37
1.81
Brak danych dla: bryndza ser.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.29
1.40
Brak danych dla: bryndza ser.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.07
14.93
Brak danych dla: bryndza ser.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(486g)
Sód (mg)
8.61
41.85
Brak danych dla: bryndza ser.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
106.65
518.34
Brak danych dla: bryndza ser.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.90
14.11
Brak danych dla: bryndza ser.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny mamałygi 64
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania mamałygi

Koszt składników
32.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kasza kukurydziana
400 g
2.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 2
2.29
Za 400 g
Mleko 1,5%
100 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 ml
Masło
15 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 15 g
Bryndza ser
50 g
21.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.25
Za 50 g
Koszt składników
32.50