Maluns

Opublikowano: 21.12.2021 r., 9:08 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Maluns podany w białej miseczce. Obok niej stoi pojemniczek z musem jabłkowym.
Maluns
Maluns to tradycyjne danie pochodzące ze Szwajcarii, a dokładnie z kantonu Gryzonii. Przygotowuje się je z gotowanych wcześniej ziemniaków. Koniecznie wypróbuj.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 70 min
1075 kcal
Kcal w porcji
460 g
Wielkość porcji
74
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 5 porcji
  • Ziemniaki późne 10 dużych sztuk (1200 g)
  • Mąka pszenna typ 500 2 szklanki (400 g)
  • Masło klarowane (200 g)
  • Olej rzepakowy (100 ml)
  • Jabłko 4 małe sztuki (400 g)
  • Cukier 5 płaskich łyżek stołowych (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, cynamon
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek

Przepis na maluns krok po kroku

Obierz jabłka i oczyść z gniazd nasiennych.

Pokrój je w kostkę i umieść w garnku, dodaj cukier i cynamon i duś na wolnym ogniu przez 30-40 minut.

Ziemniaki ugotuj w mundurkach dzień wcześniej i schłodź w lodówce.

Obierz je ze skórki i zetrzyj na tarce.

Dodaj do nich mąkę i wyrabiaj przez 4-5 minut, dopraw solą i pieprzem.

Na patelni rozgrzej masło klarowane i olej rzepakowy.

Smaż ziemniaki na wolnym ogniu przez 20 minut, zwiększ ogień i smaż jeszcze 5-7 minut.

Ziemniaki powinny być złote.

Ziemniaki podawaj na talerzu z dodatkiem musu jabłkowego.

Jak oceniasz przepis na maluns
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,7% osób

Więcej informacji na temat maluns

Maluns to danie wywodzące się z kuchni szwajcarskiej. Przygotowuje się je z gotowanych ziemniaków. Danie jest bardzo popularne w kantonie Gryzonii, która jest jednym z dwudziestu sześciu kantów w Szwajcarii. Przepis na maluns jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia tego prostego dania potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ziemniaki, masło klarowane, olej rzepakowy, jabłka, mąka pszenna, sól, pieprz.

Jak zrobić maluns? Obierz jabłka i oczyść z gniazd nasiennych. Pokrój je w kostkę i umieść w garnku, dodaj cukier i cynamon i duś na wolnym ogniu przez 30-40 minut. Ziemniaki ugotuj w mundurkach dzień wcześniej i schłodź w lodówce. Obierz je ze skórki i zetrzyj na tarce. Dodaj do nich mąkę i wyrabiaj przez 4-5 minut, dopraw solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej masło klarowane i olej rzepakowy. Smaż ziemniaki na wolnym ogniu przez 20 minut, zwiększ ogień i smaż jeszcze 5-7 minut. Ziemniaki powinny być złote. Ziemniaki podawaj na talerzu z dodatkiem musu jabłkowego. Możesz też dodać konfiturę z żurawiny.

Ziemniaki są warzywem popularnym na całym świecie. Mają one różne odmiany, które różnią się nie tylko zawartością skrobi, ale również kolorem. Ziemniaki są bardzo dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Po schłodzeniu część skrobi zawartej w ziemniakach przekształca się w skrobię oporną, która nie wchłania się z układu pokarmowego. Ziemniaki są bardzo dobrym źródłem potasu, który wspomaga pracę serca i obniża ciśnienie krwi. Potas odpowiada także z prawidłową pracę gospodarki wodno-elektrolitowej. Jabłka są bardzo dobrym źródłem kwasów owocowych, którym zawdzięczają swój smak. Istnieje wiele odmian jabłek, które można wykorzystywać w kuchni na wiele sposobów. Jabłka świetnie nadają się na przetwory, do zapiekania i jedzenia na surowo. Jabłka są bardzo bogatym źródłem witaminy C, która naturalnie wspiera naszą odporność.

Podsumowując pyszne danie jarskie będzie świetnym pomysłem na obiad. W Szwajcarii danie podaje się z dodatkiem sera i jabłkowego kompotu. Ziemniaczane danie jest bardzo syte. Można pokusić się i dodać do niego smażony boczek lub cienkie plastry wieprzowego mięsa.

Alergeny w maluns

Lista alergenów dla maluns przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło klarowane

Wartości odżywcze maluns

na 100g gotowej potrawy

Maluns to danie ziemniaczane. Ziemniaki są bardzo zdrowym warzywem zawierającym bardzo dużo błonnika pokarmowego. Danie jest także świetnym źródłem potasu. Zawiera dość sporo kalorii, dlatego uważaj na spożywaną ilość.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(460g)
Energia (kcal)
233.89
1075.91
Białko (g)
3.53
16.23
Fenyloalanina (mg)
0.04
0.20
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(460g)
Węglowodany (g)
25.76
118.50
Węglowodany przyswajalne (g)
24.28
111.69
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.48
6.81
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(460g)
Tłuszcz (g)
13.13
60.38
Tłuszcze nasycone (g)
6.34
29.16
Tłuszcze nienasycone (g)
6.79
31.22
Cholesterol (mg)
25.53
117.45
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(460g)
Witamina B6 (mg)
0.18
0.81
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.21
0.95
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.10
0.44
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.67
7.70
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
32.85
151.11
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(460g)
Sód (mg)
4.11
18.89
Potas (mg)
256.13
1178.19
Wapń (mg)
10.74
49.43
Fosfor (mg)
52.17
239.98
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
18.71
86.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.38
6.35
Cynk (mg)
0.34
1.57
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.43
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny maluns 74
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania maluns

Koszt składników
30.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
1200 g
10 dużych sztuk
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 5
4.80
Za 1200 g
Mąka pszenna typ 500
400 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Masło klarowane
200 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
8.80
Za 200 g
Olej rzepakowy
100 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Jabłko
400 g
4 małe sztuki
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 3
1.11
Za 400 g
Cukier
50 g
5 płaskich łyżek stołowych
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Koszt składników
30.00