Przepis na maliny w syropie krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

Maliny przebierz, umyj i osusz.

W garnku zagotuj 4 szklanki wody, wsyp do niej cukier i mieszaj, aż cukier się roztopi.

Maliny ułóż w wyparzonych słoiczkach i zalej je gorącym syropem cukrowym. Następnie słoiczki zakręć.

Maliny w syropie pasteryzuj przez 25 minut.

Następnie maliny wyciągnij, ustaw pokrywką do dołu i pozostaw do przestudzenia.

Słoiczki z malinami przechowuj w chłodnym i zaciemnionym miejscu.

Maliny w syropie podane w słoiczku. Maliny w syropie podane są również na łyżeczce.
Maliny w syropie
Koszt przygotowania dania
64.75 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
296 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
60

Maliny w syropie - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o malinach w syropie

Maliny w syropie to doskonały pomysł na smaczne przetwory na zimę. Maliny w syropie świetnie sprawdzą się jako dodatek do herbaty w sezonie zimowym. Przepis na maliny w syropie jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania przetworów do słoików potrzebne będą następujące produkty: świeże maliny, woda oraz cukier. Maliny możesz przygotować również bez wody, warto wtedy całe maliny zasypać cukrem, aby puściły sok.

Jak zrobić maliny w syropie? Maliny przebierz, umyj i osusz. W garnku zagotuj 4 szklanki wody, wsyp do niej cukier i mieszaj, aż cukier się roztopi. Maliny ułóż w wyparzonych słoiczkach i zalej je gorącym syropem cukrowym. Następnie słoiczki zakręć. Maliny w syropie pasteryzuj przez 25 minut. Następnie maliny wyciągnij, ustaw pokrywką do dołu i pozostaw do przestudzenia. Słoiczki z malinami przechowuj w chłodnym i zaciemnionym miejscu.

Maliny są źródłem wielu składników mineralnych i witamin. W malinach znajdziemy witaminy C, E, B1, B2, B6, potas, magnez, wapń, żelazo, miedź, fosfor, a także cynk. Maliny wykazują wiele właściwości korzystnych dla naszego zdrowia — możemy do nich zaliczyć zmniejszenie gorączki, zwiększenie potliwości, obniżenie ciśnienia tętniczego krwi, wzmocnienie układu sercowo-naczyniowego, zmniejszenie ryzyka rozwoju anemii, wzmocnienie układu odpornościowego, zmniejszenie produkcji wolnych rodników oraz opóźnienie procesu starzenia się organizmu. Dodatkowo spożywania malin zmniejsza ryzyko rozwoju chorób nowotworowych.

Podsumowując najlepsze maliny w syropie stanowią świetną propozycję do przygotowania przetworów na zimę. Maliny w syropie można wykorzystać jako dodatek do deserów, owsianek, naleśników, a także gofrów czy koktajli. Dodatkowo maliny w zalewie cukrowej możemy wykorzystać jako dodatek do herbaty, a także składnik drinków. Spożywanie malin w syropie świetnie wzmacnia układ odpornościowy, a wszystko dzięki obecności sporej ilości witaminy C. Maliny posiadają wiele właściwości zdrowotnych, dlatego warto włączyć je do codziennej diety.

Wartości odżywcze malin w syropie

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(230g)
Energia (kalorie)
128.85 kcal
296.35 kcal
Białko
0.92 g
2.12 g

Węglowodany w malinach w syropie

Na 100g
Na porcję
(230g)
Węglowodany
32.14 g
73.92 g
Węglowodany przyswajalne
27.14 g
62.42 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
5.00 g
11.50 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(230g)
Tłuszcz
0.57 g
1.32 g
Tłuszcze nasycone
0.24 g
0.54 g
Tłuszcze nienasycone
0.34 g
0.78 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na maliny w syropie

Na 100g
Na porcję
(230g)
Witamina A
1.54 µg (mcg)
3.54 µg (mcg)
Witamina B6
0.05 mg
0.11 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina C
20.15 mg
46.35 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
0.00 mg
0.00 mg
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Tiamina
0.02 mg
0.05 mg
Ryboflawina
0.04 mg
0.08 mg
Niacyna
0.46 mg
1.06 mg
Foliany
16.15 µg (mcg)
37.15 µg (mcg)
Beta karoten
9.23 µg (mcg)
21.23 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na maliny w syropie

Na 100g
Na porcję
(230g)
Sód
1.00 mg
2.30 mg
Potas
116.62 mg
268.22 mg
Wapń
19.46 mg
44.76 mg
Fosfor
22.31 mg
51.31 mg
Magnez
16.92 mg
38.92 mg
Żelazo
0.54 mg
1.25 mg
Cynk
0.33 mg
0.75 mg
Miedź
0.07 mg
0.16 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny malin w syropie 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w malinach w syropie

Lista alergenów dla malin w syropie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na maliny w syropie

Cena przygotowania malin w syropie

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Maliny
1000 g
8.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 8
64.00
Za 1000 g
Cukier
300 g
1,5 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Koszt składników
66.50
Jak oceniasz przepis na maliny w syropie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób