Maliny w syropie

Opublikowano: 02.10.2022 r., 17:14 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Maliny w syropie w słoiku
Maliny w syropie
Maliny w syropie to wspaniała propozycja na pyszne przetwory, które możemy przygotować na zimę. Koniecznie poznaj nasz prosty przepis na dodatek do wielu potraw.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Pasteryzacja 25 min
296 kcal
Kcal w porcji
230 g
Wielkość porcji
60
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 10 porcji
  • Maliny (1000 g)
  • Cukier - 1,5 szklanki (300 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na maliny w syropie krok po kroku

Maliny przebierz, umyj i osusz.

W garnku zagotuj 4 szklanki wody, wsyp do niej cukier i mieszaj, aż cukier się roztopi.

Maliny ułóż w wyparzonych słoiczkach i zalej je gorącym syropem cukrowym. Następnie słoiczki zakręć.

Maliny w syropie pasteryzuj przez 25 minut.

Następnie maliny wyciągnij, ustaw pokrywką do dołu i pozostaw do przestudzenia.

Słoiczki z malinami przechowuj w chłodnym i zaciemnionym miejscu.

Jak oceniasz przepis na maliny w syropie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,1% osób

Więcej informacji na temat malin w syropie

Maliny w syropie to doskonały pomysł na smaczne przetwory na zimę. Maliny w syropie świetnie sprawdzą się jako dodatek do herbaty w sezonie zimowym. Przepis na maliny w syropie jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania przetworów do słoików potrzebne będą następujące produkty: świeże maliny, woda oraz cukier. Maliny możesz przygotować również bez wody, warto wtedy całe maliny zasypać cukrem, aby puściły sok.

Jak zrobić maliny w syropie? Maliny przebierz, umyj i osusz. W garnku zagotuj 4 szklanki wody, wsyp do niej cukier i mieszaj, aż cukier się roztopi. Maliny ułóż w wyparzonych słoiczkach i zalej je gorącym syropem cukrowym. Następnie słoiczki zakręć. Maliny w syropie pasteryzuj przez 25 minut. Następnie maliny wyciągnij, ustaw pokrywką do dołu i pozostaw do przestudzenia. Słoiczki z malinami przechowuj w chłodnym i zaciemnionym miejscu.

Maliny są źródłem wielu składników mineralnych i witamin. W malinach znajdziemy witaminy C, E, B1, B2, B6, potas, magnez, wapń, żelazo, miedź, fosfor, a także cynk. Maliny wykazują wiele właściwości korzystnych dla naszego zdrowia — możemy do nich zaliczyć zmniejszenie gorączki, zwiększenie potliwości, obniżenie ciśnienia tętniczego krwi, wzmocnienie układu sercowo-naczyniowego, zmniejszenie ryzyka rozwoju anemii, wzmocnienie układu odpornościowego, zmniejszenie produkcji wolnych rodników oraz opóźnienie procesu starzenia się organizmu. Dodatkowo spożywania malin zmniejsza ryzyko rozwoju chorób nowotworowych.

Podsumowując najlepsze maliny w syropie stanowią świetną propozycję do przygotowania przetworów na zimę. Maliny w syropie można wykorzystać jako dodatek do deserów, owsianek, naleśników, a także gofrów czy koktajli. Dodatkowo maliny w zalewie cukrowej możemy wykorzystać jako dodatek do herbaty, a także składnik drinków. Spożywanie malin w syropie świetnie wzmacnia układ odpornościowy, a wszystko dzięki obecności sporej ilości witaminy C. Maliny posiadają wiele właściwości zdrowotnych, dlatego warto włączyć je do codziennej diety.

Alergeny w malinach w syropie

Lista alergenów dla malin w syropie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na maliny w syropie

Wartości odżywcze malin w syropie

na 100g gotowej potrawy

Maliny w syropie to doskonała propozycja na przetwory na zimę. Maliny w syropie są dość kaloryczne, jednak nie należy z nich rezygnować.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(230g)
Energia (kcal)
128.85
296.35
Białko (g)
0.92
2.12

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(230g)
Węglowodany (g)
32.14
73.92
Węglowodany przyswajalne (g)
27.14
62.42
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
5.00
11.50

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(230g)
Tłuszcz (g)
0.57
1.32
Tłuszcze nasycone (g)
0.24
0.54
Tłuszcze nienasycone (g)
0.34
0.78
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(230g)
Witamina A (µg (mcg))
1.54
3.54
Witamina B6 (mg)
0.05
0.11
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
20.15
46.35
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.00
0.00
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.02
0.05
Ryboflawina (mg)
0.04
0.08
Niacyna (mg)
0.46
1.06
Foliany (µg (mcg))
16.15
37.15
Beta karoten (µg (mcg))
9.23
21.23

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(230g)
Sód (mg)
1.00
2.30
Potas (mg)
116.62
268.22
Wapń (mg)
19.46
44.76
Fosfor (mg)
22.31
51.31
Magnez (mg)
16.92
38.92
Żelazo (mg)
0.54
1.25
Cynk (mg)
0.33
0.75
Miedź (mg)
0.07
0.16
Szacunkowy indeks glikemiczny malin w syropie 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania malin w syropie

Koszt składników
66.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Maliny
1000 g
8.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 8
64.00
Za 1000 g
Cukier
300 g
1,5 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Koszt składników
66.50