Maliny w syropie
- Maliny (1000 g)
- Cukier - 1,5 szklanki (300 g)
Przepis na maliny w syropie krok po kroku
Maliny przebierz, umyj i osusz.
W garnku zagotuj 4 szklanki wody, wsyp do niej cukier i mieszaj, aż cukier się roztopi.
Maliny ułóż w wyparzonych słoiczkach i zalej je gorącym syropem cukrowym. Następnie słoiczki zakręć.
Maliny w syropie pasteryzuj przez 25 minut.
Następnie maliny wyciągnij, ustaw pokrywką do dołu i pozostaw do przestudzenia.
Słoiczki z malinami przechowuj w chłodnym i zaciemnionym miejscu.
Więcej informacji na temat malin w syropie
Maliny w syropie to doskonały pomysł na smaczne przetwory na zimę. Maliny w syropie świetnie sprawdzą się jako dodatek do herbaty w sezonie zimowym. Przepis na maliny w syropie jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania przetworów do słoików potrzebne będą następujące produkty: świeże maliny, woda oraz cukier. Maliny możesz przygotować również bez wody, warto wtedy całe maliny zasypać cukrem, aby puściły sok.
Jak zrobić maliny w syropie? Maliny przebierz, umyj i osusz. W garnku zagotuj 4 szklanki wody, wsyp do niej cukier i mieszaj, aż cukier się roztopi. Maliny ułóż w wyparzonych słoiczkach i zalej je gorącym syropem cukrowym. Następnie słoiczki zakręć. Maliny w syropie pasteryzuj przez 25 minut. Następnie maliny wyciągnij, ustaw pokrywką do dołu i pozostaw do przestudzenia. Słoiczki z malinami przechowuj w chłodnym i zaciemnionym miejscu.
Maliny są źródłem wielu składników mineralnych i witamin. W malinach znajdziemy witaminy C, E, B1, B2, B6, potas, magnez, wapń, żelazo, miedź, fosfor, a także cynk. Maliny wykazują wiele właściwości korzystnych dla naszego zdrowia — możemy do nich zaliczyć zmniejszenie gorączki, zwiększenie potliwości, obniżenie ciśnienia tętniczego krwi, wzmocnienie układu sercowo-naczyniowego, zmniejszenie ryzyka rozwoju anemii, wzmocnienie układu odpornościowego, zmniejszenie produkcji wolnych rodników oraz opóźnienie procesu starzenia się organizmu. Dodatkowo spożywania malin zmniejsza ryzyko rozwoju chorób nowotworowych.
Podsumowując najlepsze maliny w syropie stanowią świetną propozycję do przygotowania przetworów na zimę. Maliny w syropie można wykorzystać jako dodatek do deserów, owsianek, naleśników, a także gofrów czy koktajli. Dodatkowo maliny w zalewie cukrowej możemy wykorzystać jako dodatek do herbaty, a także składnik drinków. Spożywanie malin w syropie świetnie wzmacnia układ odpornościowy, a wszystko dzięki obecności sporej ilości witaminy C. Maliny posiadają wiele właściwości zdrowotnych, dlatego warto włączyć je do codziennej diety.
Alergeny w malinach w syropie
Lista alergenów dla malin w syropie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na maliny w syropie
Wartości odżywcze malin w syropie
Maliny w syropie to doskonała propozycja na przetwory na zimę. Maliny w syropie są dość kaloryczne, jednak nie należy z nich rezygnować.
Energia i białka
(230g)
Węglowodany
(230g)
Tłuszcze
(230g)
Witaminy
(230g)
Składniki mineralne
(230g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.