Maliny na zimę
Przepis na maliny na zimę
Jak zrobić maliny na zimę? Potrzebujecie jedynie dwóch składników: malin i cukru. Jest to idealna propozycja dla miłośników przetworów oraz dla wszystkich, którzy chcą cieszyć się smakiem letnich owoców również zimą.
Przygotowanie malin na zimę jest bardzo proste. Na początek warto dokładnie umyć owoce i pozwolić im dobrze się osuszyć. Gdy maliny będą gotowe, możemy przystąpić do dalszych czynności.
Następnym krokiem jest przygotowanie słoików. Ważne, aby były one dokładnie wyparzone, aby zapewnić odpowiednią higienę naszym przetworom. Następnie należy przygotować cukier - nie zapominajmy, że to on nada dżemowi słodycz.
Teraz czas na układanie malin w słoikach. Warstwami malin i cukru układamy owoce w słoikach, aż do samej góry. Następnie słoiki należy zakręcić i przystąpić do pasteryzacji. Proces ten polega na podgrzewaniu słoików w wodzie, która ma określoną temperaturę. Nasze maliny powinny pasteryzować się przez 15 minut, aby zapewnić im długotrwałe przechowywanie.
Po pasteryzacji warto odwrócić słoiki do góry dnem i pozostawić w tej pozycji do ostygnięcia. Dzięki temu będziemy mieli pewność, że słoiki się prawidłowo zamkną. Gotowe maliny na zimę przechowujmy w suchym i chłodnym miejscu - będą idealną przekąską w chłodne zimowe dni.
Czas przygotowania tego przepisu nie jest długi - zaledwie 20 minut. Dlatego też, nawet najbardziej zapracowana osoba znajdzie chwilę na przygotowanie tych pysznych przetworów. Poziom trudności przepisu jest łatwy, więc nawet początkujący kucharze poradzą sobie z jego wykonaniem.
Maliny na zimę to idealna propozycja dla wszystkich, którzy lubią zapasy, a także dla miłośników słodkich przetworów. Dzięki nim możemy cieszyć się smakiem letnich owoców również zimą. Dla dzieci będą to doskonałe przekąski, a także zdrowe soki.
Choć przepis zawiera sporo cukru, warto pamiętać, że nie powinien on gościć zbyt często w naszej codziennej diecie. Maliny na zimę to świetna propozycja jako dodatek do śniadania, obiadu czy deseru. Spróbujcie sami i delektujcie się smakiem tych pysznych przetworów!
- Maliny (1000 g)
- Cukier (250 g)
Przepis na maliny na zimę krok po kroku
Maliny umyj i dobrze osusz.
Przygotuj słoiki i dobrze je wyparz.
Maliny wraz z cukrem układaj w słoikach na przemian.
Słoiki zakręć i pasteryzuj 15 minut.
Zapasteryzowane maliny z cukrem odłóż do góry dnem. Słoiki zostaw tak aż do ostygnięcia.
Przechowuj w suchym i chłodnym miejscu.
Więcej informacji na temat malin na zimę
Maliny w słoiku na zimę to doskonały sposób na zachowanie letniego smaku i aromatu tych soczystych owoców na chłodne miesiące. Maliny są pełne witamin C, błonnika i przeciwutleniaczy. Co można zrobić z malin, aby zachować ich świeżość na dłużej? Odpowiedź jest prosta- dżem lub soki. Jak zrobić maliny na zimę? Przepis na maliny na zimę do przechowywania w słoikach jest prostszy, niż się wydaje, a efekt jest niezwykle satysfakcjonujący. Ważny jest wybór świeżych, dojrzałych malin, które nie są zbyt miękkie ani nadmiernie dojrzałe. Ile cukru należy użyć? W zależności od preferencji można maliny układać warstwami z dodatkiem cukru lub miodu, aby wzmocnić ich smak i zachować sokową konsystencję. Maliny można także zalewać syropem, który dodatkowo podkreśli ich naturalny smak. Dodatkowo, do słoików z malinami można dodać aromatyczne przyprawy, takie jak cynamon, goździki czy wanilię, aby nadając im dodatkowy smak i aromat. Po wyłożeniu malin do słoiczków należy je zakonserwować poprzez odpowiednie pasteryzowanie, które zapewni długotrwałe przechowywanie owoców bez utraty smaku i wartości odżywczych. Zamiast słoików możesz użyć także szklanych butelek. Maliny w słoiku na zimę nie tylko będą pyszną przekąską czy dodatkiem do deserów, ale także źródłem cennych składników odżywczych w okresie, gdy świeże owoce są mniej dostępne. Witamina C wspiera odporność organizmu, błonnik reguluje pracę układu pokarmowego, a przeciwutleniacze chronią komórki przed działaniem wolnych rodników. Dzięki takim przetworom można cieszyć się tymi korzyściami przez całą zimę. Maliny w słoiku na zimę to nie tylko smaczna przekąska, ale także zdrowy dodatek do diety, który pozwala cieszyć się letnim smakiem i aromatem przez cały rok. Te przetwory sprawdzą się także jako dodatek lub przekąska dla dzieci. Przygotowanie malin do przechowywania w słoikach może być kreatywnym i satysfakcjonującym procesem, który nagradza smakiem i wartościami odżywczymi. Zachowując maliny w słoikach na zimę, można przywołać letnie wspomnienia i korzystać z dobrodziejstw natury przez długie miesiące.
Alergeny w malinach na zimę
Lista alergenów dla malin na zimę przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na maliny na zimę
Wartości odżywcze malin na zimę
Ta opcja zawiera sporo cukru, dlatego nie powinna gościć zbyt często w naszej diecie.
Energia i białka
(125g)
Węglowodany
(125g)
Tłuszcze
(125g)
Witaminy
(125g)
Składniki mineralne
(125g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.