Przepis na malinówkę krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
gaza, butelka szklana, słoik 5 l

Maliny oczyść.

Do słoika partiami wsyp maliny i przesyp je cukrem.

Maliny pozostaw w ciepłym miejscu, aby puściły sok (najlepiej pozostaw je na dobę).

Po tym czasie przygotuj roztwór spirytusu i wody (do 700 ml spirytusu dodaj 300 ml przegotowanej wody).

Tak przygotowanym roztworem zalej owoce z cukrem. Słoik zamknij i odstaw w ciemne miejsce na około 6 tygodni.

Po tym czasie nalewkę zlej do drugiego słoika, tak aby była bez owoców.

Słoik zakręcić i pozostaw na około 2 tygodnie do sklarowania.

Po tym czasie nalewkę przecedź przez czystą gazę i przelej do butelek.

Butelki dobrze zakorkuj i pozostaw w ciemnym, chłodnym miejscu na kilka miesięcy.

Malinówka podana w wysokim kieliszku.
Malinówka
Koszt przygotowania dania
120.75 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
329 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
59

Malinówka - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o malinówce

Malinówka to domowa nalewka ze świeżych malin przygotowywana na spirytusie. Najlepsza malinówka to doskonała propozycja na nalewkę z wykorzystaniem smacznych owoców. Malinówka wspaniale smakuje jako dodatek do herbaty. Dobra nalewka owocowa świetnie sprawdzi się jako dodatek do ciast. Nalewka zrobiona jest na spirytusie, jest więc dość mocna. Powinny ją spożywać tylko osoby pełnoletnie (osoby niepełnoletnie nie powinny spożywać alkoholu). Kobiety w ciąży również nie powinny spożywać napojów alkoholowych. Sprawdzony przepis na malinówkę jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania nalewki niezbędne będą następujące produkty spożywcze: maliny, spirytus oraz cukier.

Jak zrobić malinówkę? Maliny oczyść. Do słoika partiami wsyp maliny i przesyp je cukrem. Maliny pozostaw w ciepłym miejscu, aby puściły sok (najlepiej pozostaw je na dobę). Po tym czasie przygotuj roztwór spirytusu i wody (do 700 ml spirytusu dodaj 300 ml przegotowanej wody). Tak przygotowanym roztworem zalej owoce z cukrem. Słoik zamknij i odstaw w ciemne miejsce na około 6 tygodni. Po tym czasie nalewkę zlej do drugiego słoika, tak aby była bez owoców. Słoik zakręcić i pozostaw na około 2 tygodnie do sklarowania. Po tym czasie nalewkę przecedź przez czystą gazę i przelej do butelek. Butelki dobrze zakorkuj i pozostaw w ciemnym, chłodnym miejscu na kilka miesięcy.

Maliny są źródłem wielu składników mineralnych i witamin. W malinach znajdziemy witaminy C, E, B1, B2, B6, potas, magnez, wapń, żelazo. Maliny wykazują wiele właściwości korzystnych dla naszego zdrowia - możemy do nich zaliczyć zmniejszenie gorączki, zwiększenie potliwości, obniżenie ciśnienia tętniczego krwi, wzmocnienie układu sercowo-naczyniowego, zmniejszenie ryzyka rozwoju anemii, wzmocnienie układu odpornościowego, zmniejszenie produkcji wolnych rodników oraz opóźnienie procesu starzenia się organizmu. Dodatkowo spożywania malin zmniejsza ryzyko rozwoju chorób nowotworowych.

Podsumowując pyszna nalewka to idealny pomysł na domowy trunek. Najlepsza nalewka na spirytusie sprawdzi się jako dodatek do ciast. Nalewkę możesz przygotować również na wódce. To ile cukru wykorzystać do przygotowania nalewki zależy od Ciebie - im więcej cukru tym nalewka będzie słodsza.

Wartości odżywcze malinówki

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
164.60 kcal
329.20 kcal
Białko
0.60 g
1.20 g

Węglowodany w malinówce

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
20.89 g
41.78 g
Węglowodany przyswajalne
17.64 g
35.28 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
3.25 g
6.50 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
0.37 g
0.75 g
Tłuszcze nasycone
0.15 g
0.31 g
Tłuszcze nienasycone
0.22 g
0.44 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na malinówkę

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina B6
0.03 mg
0.06 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina C
13.10 mg
26.20 mg
Tiamina
0.02 mg
0.04 mg
Ryboflawina
0.03 mg
0.05 mg
Niacyna
0.30 mg
0.60 mg
Foliany
10.50 µg (mcg)
21.00 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na malinówkę

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
1.00 mg
2.00 mg
Potas
76.15 mg
152.30 mg
Wapń
12.65 mg
25.30 mg
Fosfor
16.25 mg
32.50 mg
Magnez
11.00 mg
22.00 mg
Żelazo
0.36 mg
0.71 mg
Cynk
0.21 mg
0.42 mg
Miedź
0.05 mg
0.10 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny malinówki 59
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w malinówce

Lista alergenów dla malinówki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na malinówkę

Cena przygotowania malinówki

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Maliny
1000 g
8.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 8
64.00
Za 1000 g
Spirytus
700 ml
3 niepełne szklanki
40.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 2
56.00
Za 700 ml
Cukier
300 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Koszt składników
146.50
Jak oceniasz przepis na malinówkę
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób