Przepis na małdrzyki krakowskie krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier puder
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, blender, duża miska

Włóż twaróg i jajka do miski i wymieszaj blenderem ręcznym na gładką masę.

Dodaj cukier i mąkę. Dokładnie wymieszaj.

Odstaw ciasto na 10-15 minut.

Na patelni rozgrzej tłuszcz i smaż placuszki na małym ogniu na złoty kolor.

Małdrzyki krakowskie podane na talerzyku.
małdrzyki krakowskie
Koszt przygotowania dania
7.92 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
327 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
76

Małdrzyki krakowskie - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o małdrzykach krakowskich

Małdrzyki krakowskie to świetna opcja dla wszystkich kochających placuszki, bo to właśnie one kryją się pod tą trudną nazwą. Ich przygotowanie jest za to proste.

Przepis na małdrzyki krakowskie to doskonały pomysł na domowe śniadanie. Są naprawdę pyszne, a co lepsze, robi się je bardzo łatwo. Wystarczy kilka podstawowych produktów i dobra patelnia, by stworzyć te smaczne i słodkie placuszki. Składniki, których używa się do wykonania, znajdują się w większości w domowej spiżarni. To wszystko sprawia też, że placuszki są naprawdę tanie.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić małdrzyki krakowskie, by były tradycyjne, a przy okazji pyszne, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Te placki twarogowe na słodko najlepiej podawać cukrem pudrem i owocami. Dodatek proszku do pieczenia sprawia, że ciasto dobrze się łączy i pięknie rośnie. W przepisie użyte zostało jedno jajko, jednak można dodać więcej, jeżeli chce się, by placuszki były jeszcze bardziej odżywcze. Choć mają dość wysoki indeks glikemiczny, to osoby z cukrzycą również mogą je jeść, najważniejsze jest odpowiednie zbilansowanie całości dania. Kiedy doda się do placuszków jogurtu naturalnego i odrobiny orzechów, to ich ładunek glikemiczny będzie niższy, dzięki czemu spokojnie będą się nadawały na posiłek dla diabetyka. Choć wydaje się, że smażenie racuchów jest skomplikowane, to z tym przepisem przekonasz się, że nie jest to prawda. Placuszki można usmażyć w kilka minut, a dla tych, którzy nie lubią stać przy patelni, można je także upiec w piekarniku. Jeżeli racuszki mają być podawane małym dzieciom, to warto wybrać mąkę pszenną o niskim typie. Dzięki temu będą delikatniejsze. Do ich przygotowania najlepiej wybrać jak najdrobniej zmielony twaróg. Wspaniale sprawdzi się ten, którego używa się do przygotowywania serników, Powinien on być nieco słodki i niezbyt kwaśny. Zbyt duża kwaśność sera sprawi, że kluski staną się niezbyt smaczne. Idealnie w takich dania sprawdza się twaróg o obniżonej zawartości tłuszczów. Jego wykorzystanie pozwala na zredukowanie nasyconych kwasów tłuszczowych w diecie, które mają niekorzystne działanie na układ krwionośny, przez co mogą przyczyniać się do chorób serca. Dodatkowo twaróg o obniżonej zawartości tłuszczu ma mniejszą kaloryczność, więc lepiej sprawdzi się na diecie redukcyjnej.

Wartości odżywcze małdrzyków krakowskich

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(152g)
Energia (kalorie)
215.15 kcal
327.03 kcal
Białko
10.72 g
16.30 g

Węglowodany w małdrzykach krakowskich

Na 100g
Na porcję
(152g)
Węglowodany
15.81 g
24.03 g
Węglowodany przyswajalne
15.79 g
24.01 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.01 g
0.02 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(152g)
Tłuszcz
12.04 g
18.31 g
Tłuszcze nasycone
3.43 g
5.21 g
Tłuszcze nienasycone
8.62 g
13.10 g
Cholesterol
106.54 mg
161.94 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na małdrzyki krakowskie

Na 100g
Na porcję
(152g)
Witamina B6
0.08 mg
0.13 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.58 µg (mcg)
0.88 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.16 mg
0.25 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.26 mg
0.40 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.02 mg
1.54 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
39.83 µg (mcg)
60.55 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na małdrzyki krakowskie

Na 100g
Na porcję
(152g)
Sód
190.03 mg
288.85 mg
Potas
169.62 mg
257.82 mg
Wapń
85.25 mg
129.58 mg
Fosfor
190.71 mg
289.89 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
12.38 mg
18.82 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.35 mg
2.05 mg
Cynk
0.69 mg
1.05 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.06 mg
0.09 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny małdrzyków krakowskich 76
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w małdrzykach krakowskich

Lista alergenów dla małdrzyków krakowskich przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser twarogowy półtłusty
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Proszek do pieczenia
    • Mąka pszenna typ 500

Cena przygotowania małdrzyków krakowskich

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ser twarogowy półtłusty
300 g
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
4.20
Za 300 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Cukier
20 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 20 g
Proszek do pieczenia
4 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Mąka pszenna typ 500
90 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.27
Za 90 g
Olej rzepakowy
45 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.32
Za 45 ml
Koszt składników
26.10
Jak oceniasz przepis na małdrzyki krakowskie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób