Makrela z grilla po chorwacku
- Makrela - 2 świeże sztuki (800 g)
- Oliwa z oliwek (20 ml)
Przepis na makrelę z grilla po chorwacku krok po kroku
Umyj świeżą rybę. Pozbaw ją skrzeli. Jeżeli chcesz - także głowy. Umyj ponownie.
Rybę ponacinaj nożem w poprzek, tworząc mini kieszonki (w różnych miejscach na obu stronach).
Czosnek pokrój w cienkie plasterki.
Świeży rozmaryn podziel na igiełki.
W każdą kieszonkę włóż po dwa plasterki czosnku oraz po 3-4 igiełki rozmarynu. Posyp solą i pieprzem.
Do środka ryby włóż też parę plasterków czosnku i cytryny, rozmarynu, posól i popieprz.
Tak przygotowaną rybę wstaw do lodówki na całą noc.
Grilla posmaruj oliwą. Rozgrzej.
Wyłóż rybę na gorącego grilla i grilluj po 10 minut na jedną stronę (nie więcej). Podczas grillowania nie przekręcaj ryby, dopiero po upływie 10 minut.
Podawaj z ulubionymi dodatkami.
-
Pulpety w sosie koperkowym
-
Turbot
-
Falafel
-
Sałatka z kurczakiem
-
Makaron ze szpinakiem
-
Spaghetti
-
Pulpety w sosie pomidorowym
-
Makaron z cukinii
-
Schabowe w sosie
-
Kurczak curry
-
Pierś z kaczki
-
Pstrąg pieczony
-
Filet z kurczaka
-
Łosoś z piekarnika
-
Dietetyczne pulpety na parze
-
Pstrąg
-
Makaron z pesto
-
Kapusta wigilijna
-
Dietetyczny obiad
Więcej informacji na temat makreli z grilla po chorwacku
Masz w domu świeżą makrelę, ale brak pomysłu na to, jak ją przyrządzić? Aromatyczna makrela z grilla po chorwacku to coś pysznego, lekkiego i zdrowego. Rybę z grilla elektrycznego spokojnie można zrobić w domu, nawet gdy nie ma sezonu grillowego. Przepis na makrelę z grilla po chorwacku warto przygotować, ponieważ to bardzo proste i szybkie. Ma dobrą, chrupiącą skórkę, pełną fantastycznego smaku. Zobacz, jak zrobić makrelę z grilla w chorwackim stylu. Idealna ze świeżym, grillowanym pieczywem lub ziemniakami z grilla.
Makrela z grilla po chorwacku to prosty pomysł na przygotowanie na grillu elektrycznym znakomitej ryby. Jest ona soczysta w środku, a skórka pozostaje przypieczona i chrupiąca. Podaje się ją zwykle z grillowanymi dodatkami: warzywami, pieczywem. Znakomicie pasuje też do różnych dipów i sosów. Przepis na makrelę z grilla jest bardzo zdrowy. Jego indeks glikemiczny wynosi zero. Jak zrobisz makrelę z grilla, będzie bardzo dobra w diecie, w której ograniczasz węglowodany.
Makrela z grilla jest pyszna. Najlepszy pomysł na smaczną rybę możesz mieć szybko i łatwo. Świeża makrela jest przyprawiona czosnkiem, cytryną i rozmarynem. Jak zrobić makrelę z grilla? Najlepiej by było zacząć przygotowywanie przepisu na makrelę z grilla dzień wcześniej po to, by zamarynowaną w ziołach rybę pozostawić na całą noc w lodówce. Marynowanie ryby sprawi, że aromaty rozmarynu, cytryny i czosnku przenikną w głąb mięsa. Potrawa będzie niezwykle pyszna. Jeżeli nie masz tyle czasu, makrelę możesz piec od razu. Też będzie dobra. Świeża makrela powinna być w całości (tuszka). Możesz odciąć jej głowę. Oczyść dokładnie rybę, umyj ją. Nożem natnij rybę w poprzek z obu stron. Stwórz mini nacięcia w różnych miejscach. Świeży czosnek posiekaj w plasterki. Gałązki rozmarynu podziel, tworząc igiełki. W nacięcia wyłóż po kilka plasterków czosnku i rozmarynu. Do środka też je dodaj. Do środka włóż też plasterki cytryny. Rybę posyp solą i pieprzem. Tak przygotowaną makrelę zawiń w folię lub włóż do szczelnego naczynia. Odstaw na całą noc. Rozgrzej grill elektryczny na drugi dzień. Posmaruj go oliwą z oliwek. Jak grill będzie gorący, wyłóż rybę. Grilluj ją całe 10 minut z jednej strony, a następnie kolejne 10 minut ze strony drugiej. Gotowe.
Nie masz grilla elektrycznego? Nic nie szkodzi. Rybę możesz upiec w piekarniku w folii (lub bez folii). Pieczenie w folii sprawi, że ryba będzie bardzo soczysta. Należy piec ją podobnie jak na grillu – po 10 minutach pieczenia w 250 stopniach Celsjusza przekręć ją na drugą stronę.
Alergeny w makreli z grilla po chorwacku
Lista alergenów dla makreli z grilla po chorwacku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Makrela
Wartości odżywcze makreli z grilla po chorwacku
Bardzo zdrowy przepis. Jest bogaty w tłuszcze korzystne dla zdrowia. Zawiera też białko. Posiłek ten nie podniesie poziomu glukozy we krwi.
Energia i białka
(410g)
Węglowodany
(410g)
Tłuszcze
(410g)
Witaminy
(410g)
Składniki mineralne
(410g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.