Makrela w sosie pomidorowym

Opublikowano: 30.06.2021 r., 13:59 | Autor: Monika Słowikowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Makrela w sosie z papryką
Makrela w sosie pomidorowym
Makrela w sosie pomidorowym jest bardzo zdrowym i aromatycznym pomysłem na smaczny obiad. Po wystudzeniu ryba w sosie może posłużyć także jako dodatek do pieczywa.
Przygotowanie 15 min
Smażenie i Czas duszenia 10 min
273 kcal
Kcal w porcji
225 g
Wielkość porcji
28
Indeks glikemiczny
Składniki dla 2 porcji
  • Makrela (200 g)
  • Przecier pomidorowy bez soli (150 g)
  • Cebula - 1 sztuka (105 g)
  • Oliwa z oliwek - 1 łyżka (10 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, bazylia, czosnek
Sprzęt kuchenny
kuchenka, patelnia z pokrywką

Przepis na makrelę w sosie pomidorowym krok po kroku

Cebulę pokrój w kostkę a 2 ząbki czosnku posiekaj.

Podsmaż cebulę z czosnkiem na oliwie.

Dodaj przecier pomidorowy, 1 łyżeczkę bazylii, do smaku sól i pieprz i zagotuj sos.

Do sosu włóż filety z makreli i duś pod przykryciem, na wolnym ogniu, około 10-15 minut.

Jak oceniasz przepis na makrelę w sosie pomidorowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,0% osób

Więcej informacji na temat makreli w sosie pomidorowym

Makrela w sosie pomidorowym jest niezwykle aromatyczna i zdrowa. Ryby zawierają w sobie kwasy tłuszczowe DHA i EPA, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Kwasy omega-3 pełnią wiele bardzo istotnych funkcji w organizmie wpływając na:

- pracę układu sercowo-naczyniowego,

- wzrost poziomu tak zwanego „dobrego” cholesterolu (HDL), a także obniżanie poziomu cholesterolu LDL, czyli „złego” cholesterolu,

- zapobieganie powstawania zakrzepów,

- ułatwiają gojenie się ran,

- prawidłową pracę mózgu i centralnego układu nerwowego. Szczególną uwagę przywiązuje się do ich zapobiegania chorobom neurodegeneracyjnym, dlatego zalecane jest, aby dbać o ich odpowiednią ilość u osób starszych,

- syntezę hormonów,

- pracę układu odpornościowego,

- przeciwdziałanie zmianom nowotworowym,

- rozwój układu nerwowego na etapie życia płodowego i wczesnego dzieciństwa,

- łagodzenie stanów zapalnych, dlatego osoby z chorobami, w których występuje stan zapalny, jak Hashimoto, RZS, PCOS, powinny szczególnie zwrócić na nie swoją uwagę,

- poprawę nastroju,

- stan włosów, skóry i paznokci.

Zalecane jest spożycie 2-3 porcji ryb tygodniowo. Niestety wiele osób nie zwraca uwagi na to zalecenie, a jak widzisz kwasy omega-3, które są w nich zawarte, są bardzo ważne dla organizmu. Makrela ma jednak także wadę, jaką jest kumulacja rtęci, dlatego nie jest zalecana kobietom w ciąży i dzieciom.

Skoro wiesz już, że warto jeść ryby, to przejdźmy do tego, jak zrobić makrelę w sosie pomidorowym. Zaczynamy od przygotowania sosu. Sos robimy z przecieru pomidorowego, cebuli i przypraw. Świetnie sprawdzi się bazylia, czosnek i pieprz z solą. Taki sos zagotowujemy i wkładamy filet z makreli i dusimy na wolnym ogniu, pod przykryciem około 10-15 minut. Dzięki temu ryba będzie ugotowana oraz nabierze smaku sosu pomidorowego. Gotową rybę możesz podawać, na przykład z kaszą oraz sałatką, żeby uzyskać pyszny, zbilansowany posiłek. Taka domowa makrela w pomidorach jest znacznie lepsza niż gotowe konserwy rybne. Jak widzisz, przepis na makrelę w sosie pomidorowym jest bardzo prosty.

Alergeny w makreli w sosie pomidorowym

Lista alergenów dla makreli w sosie pomidorowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makrela

Wartości odżywcze makreli w sosie pomidorowym

na 100g gotowej potrawy

Makrela w sosie pomidorowym to zdrowa potrawa, lecz ze względu na kumulacje rtęci w tej rybie kobiety w ciąży i dzieci powinny zamienić ją, np. na halibuta.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(225g)
Energia (kcal)
121.59
273.58
Białko (g)
8.99
20.22

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(225g)
Węglowodany (g)
5.01
11.28
Węglowodany przyswajalne (g)
4.02
9.03
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.00
2.24
Sacharoza (cukier) (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej
Glukoza (g)
0.79
1.78
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej
Fruktoza (g)
0.77
1.73
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej
Laktoza (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(225g)
Tłuszcz (g)
7.36
16.57
Tłuszcze nasycone (g)
2.34
5.25
Tłuszcze nienasycone (g)
5.03
11.31
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.53
7.93
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.50
3.38
Cholesterol (mg)
26.67
60.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(225g)
Witamina A (µg (mcg))
25.59
57.58
Witamina B6 (mg)
0.23
0.52
Witamina B12 (µg (mcg))
3.14
7.05
Witamina C (mg)
5.13
11.54
Witamina D (µg (mcg))
5.94
13.35
Witamina E (mg)
1.53
3.44
Retinol (µg (mcg))
17.20
38.71
Tiamina (mg)
0.09
0.20
Ryboflawina (mg)
0.18
0.41
Niacyna (mg)
4.30
9.67
Foliany (µg (mcg))
8.27
18.60
Beta karoten (µg (mcg))
98.94
222.60

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(225g)
Sód (mg)
48.26
108.58
Potas (mg)
322.56
725.76
Wapń (mg)
17.90
40.28
Fosfor (mg)
99.88
224.73
Żelazo (mg)
1.27
2.86
Cynk (mg)
0.43
0.97
Miedź (mg)
0.14
0.31
Szacunkowy indeks glikemiczny makreli w sosie pomidorowym 28
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania makreli w sosie pomidorowym

Koszt składników
35.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makrela
200 g
7.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
5.60
Za 200 g
Przecier pomidorowy bez soli
150 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 150 g
Cebula
105 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.32
Za 105 g
Oliwa z oliwek
10 ml
1 łyżka
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 10 ml
Koszt składników
35.00